„Marţi după Crăciun”, „savurat” de jurnaliştii de la Cannes

574

P1070456 - martiRomânia este prezentă la cea dea 63-a ediţie a Festivalului de la Cannes în secţiunea Un Certain Regard cu peliculele “Marţi, după Crăciun”, de Radu Muntean şi cu “Aurora”, de Cristi Puiu, iar în secţiunea Salle de Soixantieme cu “ Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”. De asemenea în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes cu scurtmetrajul “Căutare/ Quest”, realizat de Ionuţ Piţurescu.

După ce anul trecut a fost mai slăbuţ, cu mai puţine acreditări, anul acesta industria de film şi-a revenit cât de cât şi prima impresie: mai puţine filme, dar la fel de bine vizitat ca în anii precedenţi.

“Marţi după Crăciun”, vizionat cu sala arhiplină

P1070459După ce v-am comunicat cele mai importante impresii despre filmul lui Cristi Puiu, urmeză astăzi „Marţi după Crăciun” al lui Radu Munteanu. Premiera a avut loc marţi, la sala Debussy, care a fost arhiplină. Radu Muntenu transpune autentic, inteligent şi convingător două poveşti de dragoste, una conjugală şi o alta extraconjugală. Cele trei personaje, în rolul bărbatului Mimi Brănescu, dar mai ales performanţa celor două actriţe Maria Popistaşu şi Mirela Oprişor este extraordinară. Un film foarte bun, care a plăcut mult jurnaliştilor străini.

“Marţi după Crăciun” este un nou film în tradiţia realistă a cinematografiei române. O relaţie a unui bărbat cu două femei, care nu pare să-l deranjeze. El se complace în acest triunghi amoros până la momentul crucial. Este vorba de momentul când, din întâmplare aceste trei persoane se întâlnesc. Acesta este punctul culminant al filmului, doarece bărbatul nu face faţă presiunii morale autoexersate şi hotărăşte ruptura. Munteanu indică în sinopsa lui faptul că amanta iese câştigătoare. Pare mai mult o întâmplare, deoarece această decizie nu este nici raţională, nici pasională. Este vorba despre supravieţuirea lui din punct de vedere moral. Din acest motiv amputarea unei părţi din viaţa lui se impune.

Actorii şi regizorul au petrecut după vizionare

Atât actorii din „Marţi după Crăciun”, cât şi regizorul acestuia, au participat la petrecerea de după vizionare. Radu Munteanu şi întrega echipă s-au distrat la serbarea pavilionului român pe Rado Beach, una dintre cele mai bine cotate beach cluburi de pe Croizette. Cu această ocazia am avut şansa să discut filmul cu cele două protagoniste şi să facem câteva poze împreună, pentru „Gorjeanul”.

Alice Kanterian, Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here