Vrea să afle „planul de rezervă” al autorităților pentru CE Oltenia

1866

Deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber, vrea să afle de la ministrul Energiei care este planul de rezervă al autorităților pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia, în cazul în care Comisia Europeană nu va aproba planul de restructurare a companiei.
„La acest moment, Comisia Europeană analizează Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Echipa de caz de la Comisia Europeană a solicitat lămuriri suplimentare cu privire la propunerile făcute de reprezentanții companiei și cei ai Ministerului de resort. Semnalele primite de la Bruxelles sunt îngrijorătoare. Personal, am solicitat de mai multe ori decidenților să ne spună care este planul B pentru salvarea companiei, în situația în care Comisia Europeană nu va fi de acord cu Planul propus de ei, însă nu am primit niciun răspuns”, a transmis Weber.
Dacă Planul de restructurare nu va fi aprobat, Guvernul României nu va putea acorda companiei ajutorul de peste 250 de milioane de euro de care are nevoie pentru achiziționarea certificatelor de carbon aferente anului 2020, până la termenul limită de 30 aprilie 2021. În această situație, penalitățile aplicate CE Oltenia sunt uriașe, ridicându-se la aproape 1 miliard de euro.
„Este evident ce se va întâmpla cu producătorul de energie dacă se ajunge în această situație. Dincolo de efectele negative asupra Sistemului Energetic Național, insolvența Complexului Energetic Oltenia va avea un impact social devastator asupra județului Gorj. Nu mai puțin de 12 mii de angajați ai companiei vor fi direct vizați de disponibilizări și nu doar ei. Alte câteva mii de oameni care lucrează la firmele prestatoare pentru complex vor rămâne fără locurile de muncă”, se arată în interpelarea lui Weber.
Liderul PSD Gorj mai vrea să afle de la ministrul Energiei care a fost termenul limită de depunere al planului și când a fost acesta prezentat spre analiză Comisiei Europeană.
În contextul în care finalul lunii aprilie se apropie, Complexul Energetic Oltenia anunță că intenționează să împrumute certificate de emisii. Între timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu, se află la Bruxelles, la discuții despre restructurarea companiei gorjene.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Recunoașteți condițiile de muncă speciale pentru minerii și energeticienii CE O dacă vreți să mai primiți voturile acestora.
    Parlamentarii care nu susțin acum această modificare legislativă să nu mai candideze in Gorj , pentru că vor avea soarta lu’ Victoraș !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here