VIDEO: Gorjul, prezentat deja ca ,,zonă seismică”! INFP, nicio explicație, după o lună de monitorizare a activității seismice!

10576

Cutremurele continuă, zilnic, în județul Gorj, de pe 13 februarie a.c, când a fost primul seism cu magnitudinea de 5.2, iar a doua zi a urmat cel de 5.7, și de atunci alte mii de replici care țin populația în teroare. Luni, a avut loc, din nou, un cutremur de 4.9 grade pe scara Richter și teama s-a intensificat, iarăși, fiind resimțit pe tot teritoriul Gorjului, dar și în mai multe județe din țară. Marți după-amiaza, un alt seism de 3.0 a fost resimțit în zona de Nord a Gorjului, iar în cele 24 de ore dintre acestea au avut loc alte șapte, cu magnitudini între 2.0 și 2.7. Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) monitorizează de mai bine de o lună zona, însă în afară de puncte de vedere paralele cu realitatea, exprimate de unii așa ziși specialiști ai instituției la talk-show-urile televiziunilor cu titluri galbene de-o șchioapă, nu a oferit niciun raport, oficial, pe baza datelor furnizate de stațiile seismice și celelalte echipamente montate în mai multe localități din Gorj.

Cutremurul de luni, care s-a produs tot în zona Oltenie, prezentată deja ca ,,zonă seismică”, a fost resimțit în mai multe orașe din țară: Pitești, Deva, Cluj Napoca, Timișoara, Lugoj, Zalău, Alba Iulia, potrivit mărturiilor de pe siteul INFP.
,,S-a simțit destul de bine la etajul 3 al blocului”, a scris un localnic din Motru. Un profesor de la o unitate de învățământ din Târgu-Jiu a descris reacția elevilor aflați la ore. ,,A fost greu cu 30 de copii în clasa. Ei au avut un spirit de reacție mai bun decât mine care explicam la tablă și m-am blocat! Mulțumesc lui Dumnezeu că nu a fost de durată mare!”, a relatat profesorul experiența trăită luni după-amiază. De mai bine de o lună, la câteva zile de la cutremurele de 5.2 și 5.7, din 13, respectiv 14 februarie a.c., reprezentanții INFP au anunțat că au montat câteva echipamente de monitorizare a mișcărilor seismice în Gorj. Tot în acea perioadă au existat și câteva explicații publice ale directorului INFP și ale așa zișilor experți angajați ai instituției. Ulterior, într-un raport au fsot prezentate, lapidar, câteva date tehnice despre cutremurele din Nordul Olteniei. De atunci, cei care au oferit presei puncte de vedere din partea INFP, și au afirmat că va scădea intensitatea și frecvența seismelor din Gorj, au fost contraziși de realitate: zilnic au avut loc cutremure ale căror epicentre au fost localizate în aceeași zonă din Nordul județului. INFP nu a mai oferit niciun document oficial, pe baza monitorizării celor opt stații seismice, în care să fie explicate activitatea seismologică din Gorj. Cei care scriu pe siteul instituției chiar reproșează, de multe ori, faptul că INFP furnizează date eronate în legătură cu cutremurele. ,,Mereu dați date eronate. De exemplu ora a fost 16:04, nu 14. Intensitatea, de multe ori o scrieți mai mică. S-a simțit destul de intens, dar a fost de durată scurtă, 3-4 secunde”, a precizat o persoană din Târgu-Jiu. ,,Fraților, ziceați că se termină secvența de cutremure din Gorj. Un alt seism de magnitudinea 5.0 grade probabil, ferească Dumnezeu de cutremur așa mare”, a scris alt gorjean. ,,Era un ,,specialist” de-al vostru care declara în presă, pe 13 martie, că ,,secvența de cutremure este pe cale de închidere”.

Unii dintre noi, localnici, intuind ce ,,competenți” sunteți, am știut că realitatea îl va contrazice. Nu mai persistați în penibil!”, e un alt reproș. Problema este că, în lipsa unor explicații din partea INFP, oamenii se întreabă dacă aceste cutremure nu au legătură cu unele activități de extracție, așa cum sunt cele de gaz și țiței de la Totea și Hurezani, sau explozibilii folosiție la exploatarea de calcar de la Suseni-Runcu. Grav este că există multe cazuri de persoane traumatizate psihic din cauza cutremurelor din ultimele cinci săptămâni, care au părăsit apartamentele din blocuri și stau la rude și prieteni, la casă. Și mai grav este că sunt copii care s-au panicat de la cutremurele de la jumătatea lunii februarie și nu mai vor să locuiască la bloc, așa că părinții au fost nevoiți să-i mute la bunici, la țară, sau în cartierele de case din Tg-Jiu. De remarcat este că niciuna dintre autoritățile județului nu a cerut INFP să vină cu precizări în legătură cu activitatea seismică din Gorj.
Claudiu Matei

6 COMENTARII

  1. Autoritățile judelui nu au cerut precizări pentru ca ei știu ce se întâmplă. Este prea mare asemănarea cu cutremurele de la Galați din anul 2013, provocate de exploatarea gazelor de șist. Numai ca oamenii de acolo au protestat, noi de ce acceptam?

  2. ,,De remarcat este că niciuna dintre autoritățile județului nu a cerut INFP să vină cu precizări în legătură cu activitatea seismică din Gorj”. Probabil pentru ca ei stiu ce se intampla in realitate…. Este prea mare asemanarea cu ceea ce s-a intamplat la Galati in anul 2013. Numai ca oamenii de acolo au protestat impotriva exploatarii gazelor de sist…noi acceptam ca prostii.

  3. Mai..Cine poate sti!?
    E un fapt de pe pamant..Acuze?
    Nimeni nu poate sti..Exagerati cu exploatarile..asemenea socuri nu sunt de la ..dinamita..!

  4. Insistati sa se duca prefectura si politia in cariera de calcar ca altfel vom iesi noi oamenii din Tg Jiu si ne vom duce ne au speriat copii nepoti oameni sunt in depresie mai rau ca in pandemie ne vor distruge casele si blocurile daca nu se ia masuri cu acesti oameni care se imbogatesc pe necazul nostru.

  5. Este foarte clar ca se acopera o magarie! Din pacate asa functioneaza „statul” nostru. Niciodata statul si angajatii sai nu lucreaza pentru oamenii care muncesc ca sa i plateasca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here