Viaţa sănătoasă – Ulcerul – cauze și tratament

580

Ulcerul este o eroziune a mucoasei stomacului ce determină dureri puternice şi senzaţii de arsură sau de apăsare. Boala apare mai des la bărbaţi decât la femei şi se manifestă periodic, în special toamna şi primăvara, pe fondul unor tulburări nervoase cauzate de clasicele astenii. Studiile arată că cel puţin o persoană din zece va suferi de ulcer de-a lungul vieţii sale. Ulcerul se manifestă, în primul rând, prin dureri ale stomacului, care pot apărea înainte de masă sau imediat după aceea. Durerile pot fi atât de puternice încât să trezească bolnavul din somn şi se pot manifesta zilnic. Dacă ulcerul a ajuns într-o formă gravă, respectiv perforaţie sau penetrare, atunci trebuie luate urgent măsuri. Medicul specialist este singurul care poate pune un diagnostic corect, poate stabili exact stadiul bolii și va prescrie tratamentul cel mai indicat.

Cauzele îmbolnăvirii de ulcer
1. Bacteria Heliobacter Pylori este răspunzătoare în peste 90 la sută din cazurile de ulcer duodenal şi în peste 70 la sută din cazurile de ulcer gastric. Ea a fost descoperită acum 20 de ani. Poate trece o lungă perioadă de timp până când bacteria să fie activată, prin urmare ani de zile pot să nu se manifeste nici un fel de simptome. Heliobacter Pylori poate fi transmisă de la o persoană la alta dacă nu sunt respectate regulile de igienă. Nu se ştie încă exact, dar se presupune că propagarea se face pe cale orală, prin apă şi prin alimente. Infecţia poate fi depistată doar prin testele de laborator.
2. Medicamentele antiinflamatoare, cum sunt aspirina, antinevralgicul sau paracetamolul, consumate în exces, pot determina apariţia ulcerului. În cazul copiilor şi al bătrânilor suprafaţa stomacului este mai sensibilă şi poate suferi mai uşor leziuni. De aceea, este indicat să nu se consume aceste medicamente, numite şi nesteroidiene, înainte de culcare sau pe stomacul gol. De asemenea, puţină mişcare după înghiţirea pastilei ajută ca aceasta să nu rămână blocată la nivelul stomacului şi să fie bine asimilată.
3. Îmbolnăvirea de ulcer este favorizată şi de consumul de tutun, alcool şi cafea, în exces.
4. Stresul excesiv creşte riscul apariţiei ulcerului sau al reapariţiei acestuia, în cazul în care ai mai avut probleme.
5. Există şi cauze genetice, care nu au fost încă bine stabilite, dar care arată că, dacă cineva din familie a suferit de ulcer, există un risc destul de ridicat ca predispoziţia să fie transmisă mai departe. În plus, statisticile arată că persoanele cu grupa sanguină ”0” prezintă un risc cu 30% mai crescut de a face ulcer.

Prim-ajutor în criza de ulcer
Dacă apar dureri puternice, specialiștii recomandă sucul de cartofi şi de varză albă, câte 500 ml pe zi, timp de cel puţin 21 de zile. Acelaşi efect îl au şi sucul de lemn dulce şi de afine. Ceaiurile de muşeţel, mentă şi decoctul din seminţe de in sunt foarte utile în tratamentul ulcerului. Chiar şi compresele calde pe regiunea dureroasă a stomacului au un efect binefăcător în perioada crizelor.
Ulcerul poate fi tratat definitiv cu antibiotice prescrise de medic, eliminându-se astfel din organism bacteria Helicobacter Pylori. Boala este tratată ca o infecţie, iar la intervenţia chirurgicală nu se mai apelează decât în cazuri extreme. Tratamentul de eliminare a bacteriei durează între 10 şi 14 zile, însă acesta trebuie combinat cu un tratament pentru diminuarea nivelului de acid din stomac, care durează până la opt săptămâni. Prin urmare, printr-un tratament corect, ulcerul poate fi vindecat complet în decursul a două luni.

Trei remedii la îndemâna tuturor pentru ameliorarea simptomelor:
– infuzia din gălbenele – se prepară din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă. Se bea 1-2 căni pe zi.
– infuzie din flori de salcâm – se prepară la fel, din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă. Se bea câte o jumătate-maximum o cană cu ceai, înaintea meselor principale.
– ceai gastric calmant (e un amestec din mai multe plante: gălbenele, mușețel, coada șoricelului, mentă, păpădie, odolean). Se găsește în magazinele de tip plafar. Se prepară o infuzie concentrată (patru-șase lingurițe cu plantă la două căni cu apă fierbinte) care se lasă în repaus circa 30-40 de minute, după care se bea în timpul unei zile. Cine suferă de ulcer e important să țină o cură de cel puțin patru-cinci săptămâni.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here