Un singur obiectiv rural din Gorj s-a înscris în programul Noaptea Muzeelor la Sate

884

Rețeaua Națională a Muzeelor Din România (RNMR) invită vizitatorii să descopere o lume neștiută a spațiului rural din țara noastră organizând prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate. Aceasta va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, și propune publicului peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative organizate de entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 32 de județe ale României.

Pe lista participanților, până în prezent, un singur obiectiv din județul Gorj s-a înscris la evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate, ce va avea loc pe 2 septembrie. Este vorba despre o casă tradițională din satul Bercești, localitatea Novaci. ,,Casa tradițională este situată într-o zonă pitorească de munte în județul Gorj, aproape de orașul Novaci și la aproximativ 20 km de stațiunea Rânca. De Noaptea muzeelor la Sate, două din cele trei camere care alcătuiesc casa veche din lemn – moștenire de familie, se transformă în spațiu de expunere pentru obiectele păstrate de la bunici. Programul de vizitare este 17:00-21:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)”, au precizat administratorii casei din Bercești.
Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală este un eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri arheologice deschise publicului, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri. ,,În cazul acestei ediții inaugurale, activitățile principale se vor concentra cu predilecție pe trei direcții strategice: Configurarea unei mărci culturale derivate din arhitectura Nopții Muzeelor care să asigure personalitate evenimentului, o identitate ușor de recunoscut și vizibilitate patrimoniului cultural rural; Campanie națională de suport pentru dezvoltarea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale, derulate de participanți, prin exploatarea colecțiilor și a patrimoniului cultural deținut; Împărtășirea de povești fascinante, cu valoare culturală și istorică, probabil unele neștiute de către publicul larg: Mizăm pe faptul că aceste povești vor stimula vizitarea acestor obiective și zone rurale de unde provin și cercetarea sau interpretarea acestora pentru proiecte de valorificare a patrimoniului rural românesc”, transmis organizatorii evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here