Trei zile de dezbateri medicale, Pneumologi din ţară şi străinătate s-au întâlnit la Târgu-Jiu

343

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu şi Houston NPA, cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj şi al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, au organizat simpozionul naţional „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”. Evenimentul se desfăşoară la Târgu-Jiu, în perioada 25-27 aprilie. Principala temă de dezbatere a ediţiei din acest an este tuberculoza.

Simpozionul naţional „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”, ediţia a IV-a a debutat joi, 25 aprilie 2013. În cadrul conferinţei de deschidere a evenimentului, Tiberiu Tătaru – managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu a menţionat: „nu am făcut niciodată rabat de la calitatea ştiinţifică. Am avut întotdeauna alături de noi moderatori de o foarte înaltă calitate, am avut întotdeauna lectori de o probitate profesională deosebită. Consiliul Judeţean, prin domnul preşedinte Ion Călinoiu ne-a dat un sprijin masiv organizării acestui eveniment atâţia ani la rând. Iată că am ajuns să fim evenimentul cel mai mare, în domeniul pneumologiei, cu o încărcătură ştiinţifică foarte mare. Avem 45 de lectori din Croaţia, Rusia, dar şi cei mai buni lectori români în domeniul nostru”.
Pentru modul impecabil în care a fost organizat acest eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu a spus că: „organizatorii merită felicitări. Le doresc mult succes şi sper ca ediţia a cincea să fie cel puţin la fel de bună, dacă nu chiar mai bună”.
Şi rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu apreciază importanţa simpozionului, acesta subliniind şi rolul instituţiei pe care o conduce. „Universitatea este angrenată în activităţile cu caracter ştiinţific şi vrea să polarizeze activitatea respectivă. Acţiunile şi organismele constituite în ultima perioadă la nivelul universităţii nu fac altceva decât să realizeze deschiderea spre o colaborare efectivă care să asigure succesul atât al universităţii, cât şi al factorilor implicaţi în realizarea obiectivelor şi standardelor care sunt impuse la nivel de judeţ. Doresc succes acestei conferinţe în aşa fel încât ediţia a cincia să aducă un plus de valoare activităţilor ştiinţifice”, a explicat rectorul Moise Bojincă.

Marica: „Amploarea simpozionului a crescut foarte mult”
Prezent pentru al treilea an consecutiv la Simpozionul „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”, Constantin Marica – vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie a subliniat amploarea pe care a căpătat-o evenimentul. „Mulţumesc foarte mult pentru a treia invitaţie consecutivă. Tot timpul când sunt aici mă simt foarte bine. Într-adevăr, amploarea acestui simpozion a crescut foarte mult”, e precizat Marica.
Acelaşi lucru a fost confirmat şi de preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc: „este un eveniment foarte important datorită amplorii lui. În 2009, când am vizitat pentru prima dată Spitalul Dobriţa, sincer, îmi era cam frică să intru prin saloane să vizitez oamenii şi de la an la an s-au văzut schimbări din ce în ce mai mari”.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Marius Boeriu a menţionat că: „managerul Tătaru şi medicii specialişti au avut o iniţiativă deosebită în organizarea acestor evenimente deosebit de importante. Doresc să-i felicit pe medici, dar şi pe distinşii organizatori.”
Şi Ana Băleanu, preşedintele Colegiului Medicilor Gorj a participat la eveniment, aceasta declarând: „ne bucurăm că a devenit o tradiţie organizarea acestui simpozion interdisciplinar. Vreau să punctez faptul că Spitalul Dobriţa este la înălţime şi sper să fie o provocare pentru celelalte spitale vizavi de calitatea lucrărilor care se vor ţine în această perioadă şi să fie un exemplu de urmat”.

Lectori de renume, prezenţi la Târgu-Jiu
La cea de-a patra ediţie a Simpozionului Naţional „Patologia respiratorie în practica medicală curentă” participă pneumologi de la importante centre de specialitate din străinătate: prof. dr. Victor Botnar (Republica Moldova), prof. dr. Valeriu Crudu (Republica Moldova), prof. dr. Rostislav Mitrofanov (Rusia), dr. Tatyana Petrenko (Rusia), dr. Oleksii Denysov (Ucraina). Printre lectorii din ţara noastră, care au confirmat prezenţa, se află: prof.dr. Constantin Marica, prof. dr. Florin Mihălţan, prof. dr. Cristian Didilescu, prof.as.dr. Ruxandra Ulmeanu, prof. dr. Ioan Cordoş, prof. as. dr. Emilia Crişan, conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, asist.univ.dr. Beatrice Mahler, asiste. univ. dr. Oana Deleanu, dr. Victor Olsavszky, dr. Cassandra Butu (OMS România) şi alţii. Trebuie precizat faptul că pe agenda evenimentului s-au aflat teme importante precum: fumatul şi relaţia cu bolile respiratorii, patologia pulmonară, dar şi alte teme privind reabilitarea pulmonară.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here