În perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 se desfăşoară campania naţională de testare, comunicare, informare şi educare “H-Alert”, care are ca scop mobilizarea tinerilor şi grupurilor sociale vulnerabile — persoane de etnie romă, utilizatori de droguri injectabile — pentru a se informa cu privire la prevenirea infecţiilor. Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj relevă o realitate sumbră în privinţa infecţiei cu HIV, la nivelul judeţului nostru. În trimestrul II al anului în curs, a fost confirmat încă un seropozitiv, timp în care un bolnav de SIDA şi-a pierdut viaţa. Medicii atrag atenţia asupra importanţei prevenţiei.
Românii se pot testa gratuit pentru virusurile HIV, hepatice B şi C, în cadrul unei campanii lansate, miercuri, de Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş” şi partenerii săi, beneficiind de finanţare prin intermediul Granturilor Norvegiene 2009-2014. Campania se desfăşoară în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016. Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş”, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a arătat că testarea se va putea face la nouă centre şi laboratoare partenere, afişate pe site-ul campaniei www.h-alert.ro. Gorjenii se pot testa la Centrul pentru Sănătate Umană, din Târgu-Jiu, Aleea Pieţei nr.1.
Campania naţională de testare, comunicare informare şi educare “H-Alert” are ca scop mobilizarea tinerilor şi grupurilor sociale vulnerabile – persoane de etnie romă, utilizatori de droguri injectabile – pentru a se informa cu privire la prevenirea infecţiilor. Până acum au mai fost testaţi gratuit la virusurile hepatice 35.000 de oameni şi s-a constatat în ultimii 12 ani o creştere cu 2% a persoanelor infectate.
Potrivit datelor statistice, mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B şi C. Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri şi unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar recomanda un medic.
Statistici îngrijorătoare privind infecţia HIV
Datele HIV/SIDA din România relevă un total cumulativ de 17.819 de cazuri de la începutul epidemiei, în anul 1985 şi până în iunie 2012. Infecţia HIV reprezintă un risc real pentru sănătatea persoanelor care utilizează droguri pe cale intravenoasă (UDI), pentru care rata de incidenţă s-a menţinut scăzută până de curând. Numărul cazurilor UDI în România a crescut în mod dramatic din perioada 2007-2009, de la 131 de cazuri la 212 de cazuri noi confirmate, în anul 2012. La nivelul judeţului nostru s-a confirmat un caz de SIDA în trimestrul II al anului în curs, înregistrându-se, totodată, şi un deces. A crescut, de asemenea, numărul persoanelor seropozitive. „În trimestrul II al anului în curs a intrat în statistică un nou caz de infecţie cu HIV şi a fost confirmat şi un caz de SIDA. Tot atunci s-a înregistrat şi un deces la un pacient cu SIDA. În total, la sfârşitul trimestrului II al acestui an aveam 35 de seropozitivi”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. SIDA (Sindromul Imuno-deficienței Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri.
Minodora Sucea