Temperaturi extreme – Gorjenii sfătuiţi să-şi ia măsuri în zilele caniculare

355

Până marţi, inclusiv, judeţul nostru este sub incidenţa unui cod galben de temperaturi extreme. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii a stabilit o serie de recomandări pentru populaţie. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj transmit cetăţenilor să evite expunerea prelungită la razele solare.

Meteorologii anunţă temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, mercurul urcând în termometre până la 37 de grade. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80. Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. Astfel, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide: între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute.

Alimentele proaspete, recomandate
Specialiştii spun că în această perioadă trebuie să fim mult mai atenţi la alimentaţia zilnică. „Este bine să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase – deoarece acestea sunt diuretice”, precizează Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Atenţie la razele soarelui!
Reprezentanţii DSP spun că dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Trebuie evitate plimbările în aer liber în intervalul orar 11-18. „Evitaţi expunerea excesivă la soare în orele de vârf, căutaţi umbra; purtaţi pălărie; purtaţi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului; purtaţi ochelari de soare; folosiţi corect produsele pentru protecţie solară; protejaţi sugarii şi copiii. Nu expuneţi direct la soare sugarii şi copiii mici, aceştia trebuie să rămână la umbră”. Mai mult decât atât, este recomandat ca pe lângă cremele de plajă să folosim mijloace de protecţie suplimentare, precum ochelari de soare, pălării. Totuşi, chiar dacă folosim aceste produse care ne protejează de radiaţii, medicii ne atrag atenţia că utilizarea cremelor, ochelarilor şi pălăriilor nu înseamnă că este permisă prelungirea expunerii la soare”, menţionează Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here