Târgul de Crăciun de la Târgu-Jiu, cu slabe câştiguri pentru meşteri

339

targ de craciunÎn acest an, vestitul Târg de Crăciun din oraşul lui Brâncuşi nu mai este motiv întemeiat de a face bani din vânzarea produselor pentru meşterii şi creatorii populari. Deşi numărul celor care au venit este aproape acelaşi ca anul trecut, oamenii se plâng de vânzări foarte slabe, şi de cumpărători care îşi ţin bine de banii din portofel.

Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor şi meşter popular în icoane, spune că în acest an la Târgu-Jiu, numărul creatorilor este acelaşi cu targ de craciun (1)cel din 2009, respectiv 30: “Aceştia sunt veniţi atât din Gorj, cât şi din Vâlcea, Argeş, Covasna, Harghita, Suceava, Mureş. Cei mai timpurii dintre ei şi-au expus produsele pe Bulevardul Victoria încă de sâmbătă şi vor pleca pe data de 19. Locul lor va fi luat de comercianţi”.

El a precizat că meşterii i s-au plâns de slabele vânzări însă nu îşi pierd speranţa ca acestea să se înmulţească spre finele săptămânii în curs, odată cu apropierea sărbătorii de Crăciun: “Mi-au spus că până în acest an, Târgu-Jiul era un loc propice pentru vânzări şi cumpărătorii erau mulţi şi diversificaţi. De această dată, nu vor pleca acasă cu mari încasări”.

Venituri zilnice de nici 200 de lei

targ de craciun (2)Doi creatori şi vânzători care şi-au expus produsele la Târgul de Crăciun, ambii din Târgu-Jiu, spun că faţă de anul trecut, vânzările lor au scăzut chiar şi de patru ori. “Zilele astea abia dacă am făcut vânzare de două sute de lei. Oamenii mai mult cumpără nimicuri, podoabe pentru brad, pe care nu sunt dispuşi să dea mai mult de câţiva lei. Particip la acest târg de zece ani şi în anii trecuţi, vânzările mele ajungeau chiar şi la şase până la opt sute de lei pe zi. Preţurile la marfa pe care eu o comercializez pornesc de la un leu şi merg până la şapte sute de lei”, a spus un comerciant târgujian.

O ie din Ardeal, 50 de lei

La Târgul de Crăciun din oraşul lui Brâncuşi şi-a expus încă de sâmbătă produsele tradiţionale de îmbrăcăminte o femeie din Odorheiu Secuiesc. Aceasta este mereu prezentă la târgurile de profil din ţară, ultimul la care a participat înainte de venirea la Târgu-Jiu, fiind unul de la Galaţi, chiar înainte de sărbătoarea Sfântului Andrei. “Am mai fost la Târgu-Jiu şi în 2008 şi atunci am fost încântată de cumpărătorii de aici. Eu am expus la vânzare bluziţe şi rochiţe de in, obiecte decorative gen fântâni dar şi păpuşi, acestea din urmă fiind confecţionate de fiul meu. Preţurile sunt variabile, am cămăşile pentru băieţi la 30 de lei, iar iile sunt la 50 de lei, în timp ce obiectele de decor sunt 10-20 de lei. Cei mai mulţi cumpărători au fost bunicile, care au cumpărat câte o ie pentru nepoţi”, a spus ardeleanca. Ea a precizat că în aceste zile, veniturile din vânzări nu au trecut de 100 de lei pe zi, însă în 2008 când a venit la acelaşi târg reuşea să vândă marfă în câteva ore chiar şi de 400 de lei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here