Suspiciuni la scenă deschisă! – Comisia de recepție pune azi lupa pe lucrarea firmei lui Bălțoi de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”

697
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Investiția realizată din banii municipalității la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, care a cuprins atât repararea fațadei, supraînălțarea, realizarea unei săli de lectură, cât și a scenei instituției, va fi analizată minuțios astăzi, 1 noiembrie, de comisia de recepție finală a lucrării. Comisia din care fac parte și reprezentanți ai Primăriei Târgu-Jiu va pune lupa, mai exact, pe detaliile investiției, cu atât mai mult cu cât lucrarea a creat o serie de speculații, legate mai ales de lemnul folosit pentru scena teatrului. Pinul norvegian a fost cerut în caietul de sarcini pentru partea de scenă, dar refacerea lucrării, urmare a intervenției corecte a arhitectului Mihai Maicovschi, a indus ideea că angajații afaceristului Bălțoi ar încerca să tragă în piept autoritățile, folosind un lemn mai ieftin, dar de proastă calitate. Astăzi, se va decide dacă speculațiile se confirmă sau nu…

Primăria Târgu-Jiu a aprobat încă din 2015 inițierea unor lucrări de reparare și modernizare ale Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, investiția cuprinzând și o supraetajare a corpului B al clădirii, spațiu destinat actorilor, dar și refacerea scenei de lemn a instituției. Lucrările au fost câștigate de firma afaceristului Octavian Bălțoi din Slatina, adică Grup Primacons SRL. Investiția s-a finalizat cu întârziere, o declară chiar arhitectul din Craiova, Mihai Maicovschi, care a supravegheat lucrarea îndeaproape, trăgându-l de mânecă, atunci când a fost cazul, pe dirigintele de șantier, stabilit de Primăria Târgu-Jiu. Problemele au apărut chiar la partea de refacere a scenei teatrului, unde s-a folosit, inițial, un lemn nefasonat.“S-a început un montaj al scenei, la începutul acestui an, pe niște trape, pe părți mobile, dar s-a constatat că lemnul nu era bine fasonat. Eu am realizat asta, am oprit lucrarea atunci, și totul s-a remediat apoi. Investiția s-a reluat și acum s-a finalizat. Scena este o parte din lucrarea totală”, a explicat arhitectul Maicovschi.

Păreri neavizate!
Întrebat dacă cunoaște suspiciunile existente în teatru, acesta a răspuns pozitiv, dar a subliniat că acestea deși există nu ar fi avizate.
“Eu personal nu pot spune acum că mai sunt probleme legate de scenă. Constructorul a venit cu alt lemn, cu atestate, iar în fața documentelor nu putem spune nimic. Părerile celor din teatru pot exista, dar domniiși doamnele de acolo nu au și autoritate să vorbească despre asta”, a mai declarat arhitectul, explicând că în caietul de sarcini s-a cerut pin norvegian, deoarece acesta “este înțelegător cu montarea elementelor de decor”. Arhitectul a mai explicat că lucrarea întârziată a fost verificată pe parcurs, dar abia acum, astăzi, se va face recepția finală a investiției. “Verificări s-au mai făcut prin intermediul dirigintelui de șantier, dar o recepție finală încă nu. Lemnul în jurul căruia au apărut suspiciunile are certificate, potrivit dirigintelui de șantier, persoană care reprezentând primăria, adică beneficiarul. Dacă constatăm că există probleme, constructorul, pe banii săi le va remedia”, a completat Maicovschi.

Garanția constructorului, oprită de primărie!
Arhitectul a mai subliniat că firma lui Bălțoi are o garanție oprită de beneficiar, iar dacă sunt probleme mari, autoritățile pot opri banii respectivi.
Maicovschi este însă de părere că recepția nu va fi una care să confirme însă suspiciunile, firma mai realizând lucrări de importanță chiar și în municipiu.
De altfel, Grup Primacons a relizat o serie de blocuri în zona centrală a municipiului Târgu-Jiu, care au creat mai multe discuții contradictorii în spațiul public, și lucrează acum la stadionul municipal.
ANAMARIA STOICA

Sarcină, mai bogat decât Bălțoi
Patronul firmei Grup Primacons era, anul trecut, pe primul loc în clasamentul celor mai bogați olteni, chiar dacă a ieșit, în ultimii ani, din Top 500, întocmit de revista Capital în 2015. Cu afaceri în domeniul construcțiilor și imobiliarelor, averea acestuia se menține la peste 10 milioane euro. În urmă cu peste șase ani, afaceristul slătinean era singurul oltean printre cei mai bogați români, top în care primul loc era deținut de Ion Țiriac. Cel mai bun loc în topul bogaților deținut de Octavian Bălțoi a fost 424.
Bălțoi este afaceristul din județul Olt cel mai bine clasat în topul celor mai bogați olteni, chiar dacă averea sa, estimată la peste 10 milioane euro, este de trei ori mai mică decât cea a primilor clasați de colegii de la Capital: Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj-27 milioane euro, Nicolae Sarcină, proprietarul rețelei de magazine Succes și Nicolae Sofianu (Vâlcea), cu o avere estimată la 25 de milioane euro.
Spre deosebire de primii bogați ai regiunii, care au făcut bani din agricultură și retail, ponderea afacerilor profitabile ale firmelor deținute de Octavian Bălțoi o reprezintă construcțiile. Spre deosebire de cei care alcătuiesc podiumul bogaților, ale căror afaceri se desfășoară cu precăderi în județele pe care le reprezintă, afaceristul oltean s-a reorientat în ultimii ani spre alte zone din țară în care ritmul creșterii construcțiilor a depășit media națională. Redirecționarea afacerilor spre alte zone s-a făcut și ca urmare a diminuării continue a ritmului de dezvoltare a Slatinei din ultimii ani, reședința Oltului aflându-se în coada clasamentului celor mai atractive orașe din țară din punct de vedere investițional. Nimeni nu știe cu exactitate la cât se ridică averea familiei Bălțoi, una dintre cele mai importante din județ. Ultima estimare a fost făcută cu mai bine de 6 ani în urmă când s-a constatat că nivelul ei nu-i mai permite afaceristului ocuparea unei poziții de frunte în topul realizat de revista Capital. Octavian Bălțoi este un afacerist atipic, extrem de retras, asemeni celor doi copii ai săi, care contribuie de dezvoltarea afacerilor puse pe picioare de acesta. Tot ceea ce se știe cu exactitate este faptul că mare parte din profit este adus de firma de construcții.Aceasta este specializată pe construcții industriale, dar a dezvoltat cartiere rezidențiale. Pentru că, de la instalarea crizei economice din 2010, piața imobiliară olteană pare să nu-și fi revenit, iar investițiile mari, derulate de firme sau autorități, au fost foarte puține, cel mai bogat oltean a căutat de lucru și a găsit cam prin toate colțurile țării. Așa se face că este foarte greu de localizat o zonă în care fima de construcții a lui Octavian Bălțoi și-a direcționat afacerile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.