Studenţii gorjeni vor condiţii mai bune, dar nu le cer

344
Studenţii sunt nemulţumiţi de condiţiile pe care le au şi, mai ales, după cum declară reprezentanţii acestora, de lipsa de transparenţă din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

În urma unei întâlniri pe care au avut-o la Bucureşti la sediul Uniunii Naţionale a Studenţilor (UNSR) din România, aceştia au ajuns la mai multe concluzii şi la probleme care trebuie rezolvate. Pentru aceasta, studenţii sunt hotărâţi să iasă în stradă, tinerii gorjeni, însă, susţin „din umbră” aceste demersuri, fără a participa la proteste.

Potrivit Ramonei Popescu, preşedintele Ligii Studenţilor din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” (LSUCB) din Târgu-Jiu, tinerii sunt nemulţumiţi de faptul că nu au fost consultaţi cu privire la legea educaţiei, că bursele sunt prea mici şi că printre primele reduceri de cheltuieli din cadrul ministerului se află şi taberele studenţeşti. Studenţii, prin numărul lor mare, sunt o voce care ar trebui ascultată, o parte importantă din sistemul educaţional. Ramona Popescu a mai declarat şi că UNSR-ul propune mai multe articole care se referă la diferenţierea diplomelor de stat faţă de cele din învăţământul privat, reprezentativitatea studenţilor în proporţie de 25% în comisiile de decizie de la nivelul tuturor comisiilor, forumurilor din învăţământ (consiliile facultăţilor, senat, minister), impunerea unor criterii mai stricte pentru instituţiile ce urmăresc înfiinţarea unor structuri de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă, introducerea în noua lege, a statutului studentului elaborat de Federaţia Uniunea Naţională a Studenţilor din România (care să conţină drepturile şi obligaţiile studentului), precum şi auditarea universităţilor private.
Burse mici
O altă problemă pe care studenţii o reclamă este aceea a burselor. „Conform Legii Educaţiei, cuantumul unei burse trebuie să acopere cheltuielile cu masa şi cazarea. În momentul de faţă bursele studenţilor abia acoperă regia de cămin”, se arată într-un comunicat de presă trimis de LSUCB. Pentru rezolvarea acestei probleme, tinerii vin cu propunerea ca bursele să fie indexate cu inflaţia în aşa fel încât o bursă de merit, care acum are valoarea de 300 de lei, să asigure un trai decent, adică o serie de cheltuieli minime de cazare şi masă. În Târgu-Jiu, la Universitatea „Constantin Brâncuşi”, un student care este cazat la Complexul Debarcader, pentru cazare şi masă scoate din buzunar, lunar, puţin peste 400 de lei, dacă este bugetar sau student străin şi aproape 500 de lei dacă este student cu plată. Studenţii cazaţi în alte spaţii, adică, de obicei, în cămine de liceu, în condiţii nu tocmai de lux, plătesc 110 lei lunar, dacă sunt bugetaţi, sau 205 lei, cei care plătesc şi taxă de şcolarizare. La aceste cheltuieli lunare, în cele mai multe cazuri, se adaugă şi taxele pentru facultate, materialele didactice, hainele şi mâncarea.
„Taberele studenţeşti nu sunt un lux”
Totuşi, pe vreme de criză, studenţii vor tabere. Un alt punct pe care aceştia îl ating este acesta, considerând că realizarea, în continuare, a taberelor studenţeşti nu reprezintă un lux. Oricum tinerii sunt nemulţumiţi de faptul că Ziua Tineretului nu va mai fi sărbătorită, fondurile alocate pentru manifestări fiind tăiate. În ciuda faptului că studenţii târgujieni recunosc că se află în aceeaşi situaţie cu colegii lor din restul ţării, aceştia nu vor să protesteze, aşa cum o vor face restul studenţilor, timp de o săptămână, câte o oră zilnic, în faţa MECTS. De asemenea, în mai multe centre studenţeşti din România, printre care Târgu-Jiul nu se numără, şi anume Craiova, Timişoara, Iaşi, Bacău, Reşiţa, Braşov, Galaţi, Petroşani, Ploieşti, miercuri vor avea loc proteste.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here