Stațiunea Rânca, gazda a două evenimente pe teme medicale de urgență montană

575

Două interesante acţiuni pe teme medicale de urgență montană se vor desfăşura în această săptămână la Rânca-Gorj, masivul Parâng. Prima acţiune, care se va derula în perioada 20-23 februarie, „Winter Surgery Conference”, este organizată de către Facultatea de medicină din Craiova și Societatea Studenţească de Chirurgie din România, acţiunea fiind  coordonată de către Prof. Univ. Dr. Marius Ciurea.  Cea de-a doua acţiune, desfăşurată în perioada 23-24 februarie, „Modalităţi de acţiune în cazul incidentelor specifice activităţilor montane”, este organizată de către Colegiul Medicilor Gorj, Consiliul Județean Gorj și Spitalul Județean de Urgenţă din Târgu-Jiu, acţiunea fiind coordonată de către dr. Ana Băleanu.

Salvamont România şi Serviciul Public Județean Salvamont Gorj sunt parteneri la cele două evenimente pe teme medicale de urgență montană, care se vor desfășura la Rânca. Reprezentanții Salvamont vor susţine lucrări teoretice și practice prin care vor prezenta specificul medical al salvării montane, încercându-se identificarea celor mai bune soluţii de acordare a primului ajutor, pregătire pentru transport  până la predarea la ambulanță sau elicopter, transport la unitatea sanitară şi tratament spitalicesc. “Peste treizeci de materiale au fost înscrise pentru a fi prezentate și dezbătute în cadrul acestor două conferinţe, acţiuni prin care organizatorii doresc să facă un mare prim pas şi în acest domeniu, confruntat cu un număr de accidente în creştere de la an la an”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Mii de cazuri, soluționate de salvamontiști
În anul 2017, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.238  acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 6.541 de persoane.

Dintre aceste acţiuni un număr de  2.825 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 2.413 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară.  Dintre acestea, 2.012 cazuri au fost predate,  pentru transport către unităţile medicale specializate,  serviciilor de Ambulanţă sau SMURD,  27 de cazuri au fost salvate cu ajutorul  elicopterelor SMURD-IGAV, iar 44 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here