Sfecla roşie, bună pentru ficat

842

sfecla rosie3Nu mai este o noutate faptul că legumele sunt o minune a naturii pentru un organism sănătos. Despre sfecla roşie putem spune că este energizantă, mineralizantă, antianemică şi stimulatoare a activităţii ficatului?

Pe lângă proprietatea ei binecunoscută pentru a reduce grăsimile, este indicată şi dacă vă confruntaţi cu probleme digestive, pulmonare şi hepatice. Conform anumitor terapeuţi sucul de sfeclă roşie este aproape cel mai puternic remediu în vindecarea leucemiei şi a cancerului.

O cură de suc cu sfeclă roşie înseamnă un pahar de suc băut în fiecare dimineaţă pe stomacul gol. Sucul de sfeclă roşie conţine carbohidraţi, acid folic, sodiu, potasiu. Studiile au demonstrat că un astfel de suc este de un real ajutor ficatului pentru a-l ajuta să elimine grăsimile depozitate.

Sfecla roşie se recomandă şi femeilor însărcinate deoarece reprezintă o sursă bogată de vitamine, cum ar fi A, B, C,E, K şi are un conţinut bogat de acid folic, calciu, fier şi potasiu.

O salată foarte bună este cea din sfeclă roşie coaptă şi rasă la care se adaugă puţin hrean. Un lucru foarte important este faptul că sfecla nu-şi distruge proprietăţile benefice dacă este fiartă sau gătită.

Când cumpăraţi această legumă evitaţi sfeclele cu pete, cu zgârieturi sau pe cele moi deoarece pot fi alterate. Se pot păstra în frigider, dar fără să se spele şi se pot ţine aproximativ 2-3 săptămâni. Prin congelare acestea se pot înmuia după ce se decongelează.

Înainte de-a pregăti sfecla se spală şi se curăţă. Nu i se va înlătura coaja şi nici nu se va tăia. Pentru a-şi păstra culoarea nu se pune sare în momentul pregătirii doar eventual suc de lămâie. Este excelentă în supe sau în salate.

În final, adăugând sfecla în meniul zilnic va reduce riscul apariţiei de dezechilibre cognitive, osteoporoză şi afecţiuni ce provin datorită unui nivel prea mare al colesterolului.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here