Şefii IŞJ concurează pentru gradaţii de merit

334

Peste 200 de cadre didactice din judeţul Gorj concurează anul acesta pentru a obţine gradaţii de merit. Printre cei care şi-au depus dosarele pentru a beneficia de acest spor de 25% la salariu se numără şi şefii învăţământului gorjean, Ion Işfan şi Marius Badea.

Joi a fost ultima zi în care cadrele didactice din judeţul Gorj interesate de obţinerea unei gradaţii de merit şi-au putut depune dosarele cu documentele justificative la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj. Potrivit datelor furnizate de IŞJ Gorj, până în dimineaţa zilei de 11 aprilie îşi depuseseră dosarele 158 de dascăli, însă numărul acestora se aştepta să ajungă undeva la 300 până la ora 14:00, când a expirat termenul de depunere a documentelor. Printre cei care concurează anul acesta pentru obţinerea gradaţiei de merit se numără şi Ion Işfan, inspectoratul şcolar general. „Eu mi-am depus ieri (n.r. miercuri, 10 aprilie) dosarul; am avut gradaţie de merit, ies din plată în anul acesta şi mi-am depus în continuare dosarul”, a precizat Ion Işfan. Şi inspectorul şcolar general adjunct Marius Badea se numără printre cei care doresc să obţină această gradaţie de merit, acesta declarând joi că intenţionează să-şi depună dosarul în cursul zilei, până la ora 14:00. Cum ambii inspectori generali au intrat în lupta pentru gradaţiile de merit, preşedinte al comisiei de evaluare a dosarelor cadrelor didactice a fost numit inspectorul şcolar Marian Staicu. Potrivit acestuia, în cursul săptămânii viitoare, dosarele dascălilor vor fi evaluate de inspectorii de specialitate. „Urmează ca până săptămâna viitoare, mai exact până vineri, dosarele să fie evaluate de către fiecare inspector de specialitate, cu consultarea consiliului consultativ al specialităţii. Se va face propunerea de punctaj, după care urmează celelalte etape – contestaţii, validare şi transmiterea listelor către Ministerul Educaţiei Naţionale”, a precizat Marian Staicu. Dascălii vor afla însă dacă vor primi sau nu gradaţie de merit de abia la sfârşitul lunii mai, când, conform calendarului, tabelul nominal cu personalul didactic de predare şi cel de conducere din învăţământ nominalizat pentru acordarea gradaţiei de merit trebuie înaintat Ministerului Educaţiei Naţionale.

216 gradaţii de merit pentru doi ani
Numărul exact de gradaţii de merit ce vor fi acordate anul acesta urma să fie stabilit în cursul zilei de joi, însă cu siguranţă va fi mai mic ca în anii trecuţii. Asta deoarece, la nivelul judeţului Gorj, numărul total de gradaţii de merit ce pot fi acordate anul acesta şi anul viitor este de doar 216. „Avem dreptul să plătim în acest an şi anul viitor cam 216 gradaţii de merit. Astăzi (n.r. joi, 11 aprilie), la ora 13:00 avem un consiliu de administraţie. Vom analiza şi vom stabili câte gradaţii vom acorda în acest an şi câte vom opri pentru anul şcolar următor. S-au dat foarte multe în anii anteriori. În mod normal, ar trebui să se păstreze o anumită proporţie. În fiecare an, un număr de colegi ies din plată, gradaţia de merit expiră, şi atunci se păstra proporţia asta. Nu se acordau în anul respectiv decât în situaţii excepţionale mai multe decât ieşeau din plată”, a explicat Ion Işfan. Gradaţia de merit reprezintă o recunoaştere financiară a performanţelor la catedră ale profesorilor, care rotunjeşte veniturile acestora cu 25% din salariu, pe o perioadă de 5 ani.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here