Se strânge laţul, în jurul primarului Florin Pavel! – Dosarul „Dispensarul din Brădiceni” la Parchetul Înaltei Curţi

342

DSCN5022●Dosar al Curţii de Conturi, luat la puricat de inspectorii Secotă şi Andronie de la IJP Gorj, Serviciul de investigarea Fraudelor!

În vremea apariţiei primei părţi a anchetei Gorjeanului privind înstrăinarea frauduloasă a Dispensarului Veterinar din Brădiceni, aflat în domeniul public al Primăriei comunei Peştişani, deci în proprietatea acesteia, şi-a urmat cursul un alt dosar dintre cele patru întocmite de Curtea de Conturi pe numele primarului Florin Pavel.

Căruţa înaintea cailor!

DSCN5018De care-a amintit fostul viceprimar într-un interviu pe care l-a acordat unui post de radio din Târgu Jiu. Este vorba despre Dosarul referitor la afacerea cu miliardele de lei irosite, cu aprobarea Consiliului Local Peştişani, pentru construirea unei Baze sportive, deci a unui teren de fotbal, la care nu s-a săpat ori nu s-a dat nicio lopată. Cu toate că proiectul este încă fără studiu de fezabilitate, fără aviz de urbanism şi nici măcar cu aprobările de rigoare necesare trecerii unui izlaz comunal în teren cu altă utilitate. Iar banii din bugetul primăriei au intrat să umfle conturile unui coleg de partid cu rang mai mare al edilului şef PNL-ist. Nu este singura construcţie de pe raza comunei Peştişani în care se pune căruţa înaintea cailor. Ca doi fraţi de cruce în rele – Florin florin-pavelPavel şi Ion Poenaru, mai marele peste Obştea Peştişani şi principal colaborator – au procedat la fel şi în cazul construirii celor cinci păstrăvării, în valoare de 7 miliarde de lei vechi, fără TVA, la care sunt parteneri dar tot fără avize. De construcţie, de Mediu şi altele care lipsesc. Deşi în munţii aparţinând Obştei Peştişani se lucrează de vreo patru luni de zile! Fără avizele necesare, cum spuneam.

Inspectorii de poliţie fac şi tac

Cert este că inspectorii Secotă şi Andronie, de la Serviciul de Investigarea Fraudelor al IPJ Gorj au fost văzuţi la Primăria Peştişani. Unde nu l-au găsit pe primarul Florin Pavel, aflat în concediu de odihnă la mare, ci doar pe secretara Miruna Porumbel, împuternicită, zice-se, cu atribuţiile primarului rămas fără viceprimar. Deocamdată probabil, se întocmeşte un dosar de cercetare penală ce va fi înaintat, cu siguranţă, la Parchet. Nu vrem să-i tulburăm pe doamna inspector Secotă şi nici pe domnul inspector Andronie, ci avem încredere că-şi vor face datoria. Aşa că vom încerca să aflăm amănunte după ce-şi vor încheia misiunea.

Cumpărătorul de bună credinţă?!

Picture 001În contractul de vânzare-cumpărare al Dispensarului Veterinar din satul Brădiceni, comuna Peştişani, mi s-a părut normal să pomenesc şi numele beneficiarului tranzacţiei. Doctorul veterinar Florin Constantin Gorcea. Nu am considerat necesar a-l contacta şi nici n-am apreciat în vreun fel caracterul cumpărătorului. Despre care auzisem că nu-şi face datoria de medic veterinar, cum afirmă Mariana Gureanu, sau că pretinde şi primeşte câte trei-patru miei, de Sfintele Paşti,de la fiecare cioban de pe raza comunei Peştişani. M-am trezit blagoslovit şi ameninţat că se va ocupa de mine altfel. Cum? Nu-i lesne de bănuit. Şi totuşi, viaţa mi l-a scos în cale. Vineri dimineaţa, domnia sa a cerut permisiunea de a lua loc la masa unde-mi beam cafeaua. Mi-a spus, din capul locului, cum că ar fi un cumpărător de bună credinţă. Nu făcusem aprecieri de acest fel, considerând că-i de datoria organelor abilitate s-o facă. A lăudat soliditatea construcţiei, fără nici o fisură, cu beci şi adăpost antiatomic. Ba şi cu Picture 002fosă septică. Pretinde că nu i-a dat primarului nici măcar o bere. Corect. Primarul Florin Pavel nu bea, dar are alte pretenţii, după cum bănuieşte lumea. Mai spune că a investit acolo, ca pe proprietatea sa, punând geamuri termopan. Treaba domniei sale. Cum insista că este cumpărător de bună credinţă, i-am propus să presupunem că lucrurile ar sta chiar aşa. În acest caz, cum explică dr. veterinar Gorcea faptul că nimeni din comună, din Consiliul Local Peştişani nu cunoştea nimic despre efectuarea tranzacţiei? Şi de ce primarul Florin Pavel afirma totdeauna că Dispensarul veterinar nu-i vândut, fiind doar concesionat? Sunt doar câteva întrebări rămase fără răspuns. Mi-a mai mărturisit că are de gând să mai investească şi să modernizeze acoperişul. Cine să-l oprească? Din moment ce se crede stăpân. Având în vedere că tranzacţia a ocolit legile statului român l-am sfătui să nu se grăbească. Vânzarea-cumpărarea ar putea să cadă şi să fluiere a pagubă.

Adresă oficială la Parchet!

Deşi era indignat că de ce se bagă Silviu-Silvestru Tivig într-o treabă care, crede domnia sa – veterinarul Gorcea – că nu-i fierbe oala, să-i dăm o veste tristă. Domnul Tivig este cetăţean al comunei, fiind preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri „Valea Bistriţei” – Peştişani, şi conform statutului asociaţiei şi a legilor statului român are dreptul s-o facă. Nefiindu-i indiferentă distrugerea averii comunităţii. Cât despre nesiguranţa dr. Gorcea asupra Dispensarului Veterinar pe care şi l-a însuşit cel puţin dubios aş dori să afle din Gorjeanul despre o „Plângere penală adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, semnată şi parafată de preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri „Valea Bistriţei” Peştişani, cu nr. 553, încă din data de 14.07.2011. Plângerea penală este împotriva funcţionarilor publici şi a aleşilor locali care au dispus vânzarea clădirii – imobil, precum şi a terenului aferent Dispensar veterinar Brădiceni către cabinetul medical veterinar Dr. Gorcea Constantin în condiţiile în care clădirea face parte din domeniul public al comunei Peştişani, fiind înscrisă în anexa 48 la poziţia 84, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 19, din 24.10.1999. În plângerea penală se spune, între altele, că: „Imobilul a fost înstrăinat prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 4842/10.12.2008 în mod ilegal deoarece bunurile înscrise în domeniul public al unităţilor administrativ teritoriale sunt supuse prevederilor art. 11, alin. 1, literele a) si c) din Legea nr. 213 de pe data de 17 noiembrie 1998, articol care prevede că: Art. 11, (1). Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile după cum urmează: a) nu pot fi înstrăinate: ele nu pot fi date numai în administrare, concesionate sau închiriate, în condiţiile legii; b) nu pot fi dobândite de către alte persoane prin uzucapiune sau prin efectul posesiei de bună credinţă asupra bunurilor mobile. De asemeni, art. 11, alin. 2 prevede că Actele juridice încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1) privind regimul juridic al bunurilor din domeniul public sunt lovite de nulitate absolută.” Tăvălugul s-a pornit, după cum se vede. Vor urma cercetările de rigoare, încadrarea juridică a faptelor, precum şi repunerea părţilor în situaţia anterioară prin anularea de către instanţa de judecată a contractului de vânzare-cumpărare ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 213/17.11.1998. Persoanele vinovate sunt funcţionarii din Agenţia Domeniilor Statului, Direcţia Administraţiei Patrimoniului care au dispus vânzarea imobilului deşi acesta se afla în administrarea ADS şi nu în proprietatea, precum şi funcţionari ai Primăriei Peştişani, respectiv primarul Flori Pavel şi juristul Marius Gabriel Cojocaru , care au întocmit în fals mai multe înscrisuri ce certificau faptul că imobilul întrunea condiţiile pentru a fi înstrăinat.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here