Sarcină s-a făcut piscicultor la Baia de Aramă

2648

Omul de afaceri gorjean, Nicolae Sarcină, a reuşit să îşi extindă afacerile şi în zona de piscicultură, asta pentru a oferi la vânzare, la preţuri mici, în lanţul său de supermarketuri şi păstrăvi. Pentru asta a licitat în luna aprilie pe SEAP pentru a închiria păstrăvăria Direcţiei Silvice Mehedinţi, care funcţiona de peste trei decenii pe raza localităţii Baia de Aramă, din judeţul vecin, dar care în ultimul timp aducea pierderi, de sute de milioane de lei vechi anual, deţinătorilor de drept. A concurat cu o firmă, dar a avut SUCCES, reuşind să obţină contractul care i-a permis să închirieze, timp de 10 ani, păstrăvăria instituţiei de stat. Pentru a creşte aici puietul de păstrăvi achiziţionat o dată cu păstrăvăria, Sarcină achită prin firma sa 440 de milioane de lei vechi anual, Direcţiei Silvice Mehedinţi.

Nicolae Sarcină a reuşit să mai bifeze un capitol în ce priveşte afacerile pe care le derulează, nu numai în Gorj, ci la nivel naţional. Dorind să ofere preţuri mici pentru clienţii reţelei sale de magazine specializate în alimentaţie publică, afaceristul a reuşit să îşi îmbogăţească palmaresul investiţional, concurând pentru închirierea păstrăvăriei Direcţiei Silvice Mehedinţi, de la Baia de Aramă. Deşi la licitaţia din aprilie-mai 2013 se înscriseseră, iniţial, patru firme, în cursa pentru închirierea clădirii administrative, a bazinelor cu puieţi, a pompelor şi a celor folosite în procesul piscicol au mai rămas două firma, una fiind Succes Nic Com, cu sediul la Bâlta în Gorj. Oferind un preţ de 44.000 de lei anual pentru închirierea păstrăvăriei, Nicolae Sarcină a obţinut contractul, depăşind firma concurentă care viza şi ea închirierea păstrăvăriei de stat. A obţinut şi puietul de păstrăvi, a angajat personal şi se ocupă acum de producerea acestui tip de peşte.

Directorul Direcţiei Silvice Mehedinţi: “Păstrăvăria era pe pierderi”
Ştefan Lăzărescu, directorul Direcţiei Silvice Gorj, a confirmat faptul că păstrăvăria de la Baia de Aramă este administrată de câteva luni de firma lui Nicolae Sarcină din Gorj, contractul fiind obţinut la licitaţie. Tot Lăzărescu dă de înţeles că păstrăvăria era o piatră de moară atârnată de gâtul Direcţiei Silvice Mehedinţi, instituţie care a raportat pierderi financiare la Baia de Aramă, şi că obţinerea contractului de către firma din judeţul nostru ajută instituţia. “Păstrăvăria noastră de la Baia de Aramă este închiriată pentru un deceniu firmei din Gorj, pe licitaţie. Ne bucură că s-a găsit o firmă care să se ocupe de păstrăvărie deoarece noi am avut numeroase probleme cu ea. Asta şi pentru că păstrăvăria a fost proiectată acum câteva decenii pentru a se ocupa de creşterea puietului ca apoi, să fim nevoiţi să o băgăm în producţie. În 2010 a fost cumplit, deoarece am avut probleme cu seceta. Apoi, în 2012, am dus o parte din puiet la Păstrăvăria Tismana ca să salvăm peştele, în timp ce o parte ne-a murit. Am avut atunci o pagubă de 800 de milioane de lei vechi. Apoi am avut probleme şi iarna din cauza gheţii, iar în ultimii ani şi pentru că fluxul tehnologic este învechit”, a declarat directorul Lăzărescu. Acesta a subliniat că demersul firmei gorjene este pozitiv şi, dacă investeşte acolo, afacerea este rentabilă. “Vedeţi dumneavoastră noi nu i-am putut da afară pe cei care au greşit şi nu s-au ocupat cum trebuie de păstrăvărie, că suntem de stat, dar dânşii care au luat îşi pot stabili personalul cum vor, pot accesa fonduri şi pot face rentabilă această afacere”, a completat directorul Direcţiei Silvice Mehedinţi.

Peştele produs la Baia de Aramă, pe pieţele din Gorj
Păstrăvul crescut de firma lui Sarcină la Baia de Aramă, luat pe când avea doar 5-7 cm, o dată crescut, ajunge şi în magazinele Succes din Gorj, Dolj şi în capitală. “Nu ştiu dacă firma are piaţă de desfacere la Mehedinţi, dar ştiu că are un hipermarket la Craiova, magazine la Gorj şi în Ardeal”, a subliniat Lăzărescu, mulţumit că păstrăvăria va fi modernizată, în timp ce la bugetul instituţiei vor ajunge în jur de patru miliarde şi jumătate, în cei zece ani de închiriere.

Primăria Baia de Aramă se vrea proprietarul păstrăvăriei
Directorul Direcţiei Silvice Mehedinţi speră ca până atunci să rezolve şi problema trecerii păstrăvăriei în patrimoniul Primăriei Baia de Aramă, lucru petrecut în 2002 printr-o hotărâre de guvern. “Ne judecăm cu autorităţile locale pentru că au menţionat păstrăvăria în 2002 ca fiind în patrimoniul localităţii, dar nu au intabulat-o niciodată”, a menţionat Lăzărescu.
Acesta spune că păstrăvăria a produs anul trecut doar 10 tone de peşte deşi altele similare produceau chiar 70-80 de tone, beneficiind însă de modernizările de care nu a avut parte cea de la Baia de Aramă.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.