Asociaţia Ateliere Fără Frontiere a realizat cel de-al 8-lea şantier de solidaritate, la Târgu-Jiu. Lucrările s-au derulat în perioada 20 iulie – 2 august, la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale. Acest proiect a fost susţinut de parteneri solizi şi responsabili, precum: Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Kaufland România, Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale – Târgu-Jiu, Polaris, Savamont Gorj.
În perioada 20 iulie – 2 august, Ateliere Fără Frontiere a realizat un şantier de solidaritate şi dezvoltare locală, în Municipiul Târgu-Jiu, judeţul Gorj. Acţiunea s-a desfăşurat la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale, centru destinat copiilor cu dizabilităţi din comunitate şi totodată adăpost permanent pentru copiii aflaţi în situaţii dificile din judeţ.
Obiectivele propuse pentru răspunderea nevoilor din proiect, au fost de reasfaltarea curţii, crearea unui spaţiu de joacă adaptat copiilor, susţinerea de activităţi de educaţie “verde”, interculturale şi ludice.
Sprijin de la voluntari
Proiectul a avut la bază responsabilitatea şi implicarea civică a 20 de voluntari din Franţa, Portugalia, Italia, Armenia, Bucureşti, Târgu-Jiu şi 7 tineri din cadrul programelor Complexului de Servicii Comunitare, beneficiari direcţi.
Această iniţiativă a fost una integrată de dezvoltare durabilă, o oportunitate de implicare atât pentru comunitate, cât şi pentru companiile responsabile care îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, dar şi a instituţiilor publice, creând punţi de comunicare printr-un parteneriat complex public-privat.
Aceste proiecte valorizează implicarea civică activă, dar şi sensibilizarea şi responsabilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte lupta împotriva marginalizării şi excluziunii.
De asemenea şantierele de solidaritate îi ajută pe voluntari – majoritatea persoane în mare dificultate – nu numai să conştientizeze utilitatea, finalitatea şi sensul implicării lor, ci să-şi construiască stima de sine, valorile şi dorinţa de a re/deveni actori ai propriilor vieţi.
În intervalul 2007 – 2013, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere a realizat 7 astfel de “şantiere” în judeţele (Sibiu, Zalău, Dolj, Călăraşi, Arad, Constanţa, Prahova) în urma cărora au rezultat: peste 9000 de beneficiari, 350 de voluntari, 6 terenuri de sport realizate şi echipate, 5 săli de informatică dotate, 2 parcuri de joacă create şi echipate.
Acest proiect a fost susţinut de parteneri solizi şi responsabili, precum: Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Kaufland România, Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale – Târgu-Jiu, Polaris, Savamont Gorj.
Despre Ateliere Fără Frontiere
Ateliere Fără Frontiere este o asociaţie română non-profit de inserţie a cărei misiune este integrarea socio-profesională a persoanelor în mare dificultate, lupta împotriva risipei şi poluării prin recondiţionarea şi reciclarea echipamentelor IT uzate, reutilizarea deşeurilor publicitare prin confecţionarea de sacoşe şi obiecte promoţionale, solidaritatea prin donaţii de echipamente IT pentru proiecte educaţionale şi organizarea de şantiere de solidaritate.
Despre Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu
Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Tg. Jiu este o structură publică, fără personalitate juridică, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului – Gorj.
Complexul are trei componente: Centrul de Zi (de recuperare) pentru copilul cu dizabilităţi; Centrul de recuperare pentru copii cu autism; Centrul rezidenţial pentru copii cu dizabilităţi; Case de tip familial – Scoarţa şi Răchiţi. “Curtea complexului a fost tranformată prin acţiunile de reasfaltare şi amenajare a spaţiului de joaca fiind acum un spaţiu adecvat copiilor şi devenind un loc care reflectă cu adevărat spiritul copilăriei. Voluntarii implicaţi au demonstrat o motivaţie deosebită în a aduce bucurie copiilor. Alături de aceştia au participat şi un grup de copii instituţionalizaţi care au contribuit activ în proiect, câştigând astfel o experienţă de viaţă valoroasă în urma interacţiunii cu voluntarii. Susţinerea partenerilor, publici şi privaţi, pentru acest proiect arată deschiderea şi disponibilitatea acestora pentru a rezolva problemele comunităţii”, a declarat Janina Mihuţ, Şef Centru.
Minodora Sucea