S-a încheiat campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere

325

-vaccin-antigripalCampania de imunizare împotriva gripei sezoniere a început în toamna anului trecut şi, oficial, aceasta s-a încheiat în ultima zi a lunii februarie 2011. În judeţul nostru nu au fost probleme privind gripa de sezon, iar la ora actuală încă mai sunt 4.000 de doze de vaccin în teritoriu.

Din fericire, judeţul Gorj a fost unul privilegiat privind îmbolnăvirile cu gripă sezonieră. În sezonul rece 2010-2011, un singur caz de gripă tip B (gripa sezonieră) a fost înregistrat la nivelul judeţului nostru. Campania de imunizare s-a încheiat, oficial, dar încă mai există câteva mii de doze de vaccin neutilizate. „La nivelul judeţului nostru nu am avut probleme cu gripa sezonieră, iar campania de vaccinare s-a încheiat la 28 februarie. În afară de acel caz de gripă tip B, despre care s-a şi scris în presă, nu a mai apărut niciunul”, a precizat Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

4.000 de doze rămase în teritoriu

Mii de gorjeni s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere pe parcursul campaniei de imunizare. La ora actuală, pe teritoriul judeţului nostru mai sunt distribuite la medicii de familie 4.000 de doze.

„Cele 4.000 de doze de vaccin antigripal au rămas neutilizate şi sunt la medicii de familie. Nu ştim, însă, ce perioadă de valabilitate au ele, de aceea nu se poate spune cu exactitate dacă mai pot fi utilizate”, a adăugat Piţian.

Odată cu luna martie, a venit şi primăvara, teoretic, iar reprezentanţii DSP Gorj sunt de părere că nu vor mai exista solicitări pentru vaccinul antigripal.

Trebuie să reamintim faptul că, iniţial, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a cerut 53.000 de doze de vaccin antigripal, în prima tranşă ajungând în judeţul nostru aproximativ 18.000 de doze.

De o a doua tranşă nu a mai fost nevoie, câteva mii de doze rămânând neutitlizate, după cum reiese din declaraţiile repezantanţilor DSP. Persoanele vizate prioritar în campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere au fost vârstnicii, persoanele care suferă de boli cronice, bolnavii care au sisteme imunitare deprimate, cei care fac tratament cu cortizon şi, desigur, toţi cei care se află sub incidenţa unui tratament pentru cancer. Copiii au fost următoarea categorie de persoane cărora li s-a adresat campania, deoarece ei sunt direct expuşi la îmbolnăvire, întrucât frecventează colectivităţile. Din fericire, pentru că s-au luat din timp măsuri de protecţie, categoriile de persoane cu risc de îmbolnăvire imunizându-se, Gorjul a fost ferit de gripă în sezonul rece 2010-2011.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here