Rodie (Punica Granatum) – beneficii și proprietăți

3123

Rodia este un arbore mic sau arbust foios de înălțime până la 5–8 m. În fapt, termenul de rodie reprezintă fructul, iar planta se numește rodiu sau rodier. Acesta crește pe o arie care se întinde din Iran până la Munții Himalaya în India de nord și este cultivat și naturalizat în întreaga regiune mediteraneană inclusiv în Caucaz din vremuri antice. Este cultivat pe scară largă în Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale și Africa tropicală. Introdus în California de coloniștii spanioli în 1769, rodierul este acum cultivat mai ales în zonele uscate din California și Arizona pentru fructele sale exploatate comercial ca sucuri cu o popularitate în creștere din 2001. Frunzele sunt dispuse opus sau altern, sunt lucioase, înguste-alungite, întregi, au 3–7 cm în lungime și 2 cm în lățime. Florile sunt roșii-deschis, 3 cm în diametru, cu patru sau cinci petale (adesea mai multe la plantele cultivate). Fructul are dimensiune mai mare decât portocala și mai mic decât grapefruit-ul, 7–12 cm în diametru cu o formă hexagonală rotunjită, are o coajă roșie groasă și în jur de 600 semințe, prezentând placentație parietală. Semințele și pulpa ce le înconjoară, numită fruct fals, sunt comestibile. Unele soiuri au pulpa de culoare violet.
Compoziție: 85% substanțe hrănitoare, 10% zaharuri, 1,5% pectine și antioxidanți, cum ar fi polifenolii și vitamina C (acid ascorbic); procentul de polifenoli variază între 0,2% – 1%, în funcție de soi, și include antocianine (cianidin-3-glicozida, delfinina-3-glicozida) și antoxantine (catechine, taninuri elagice, acid galic și elagic)
Acțiune: antioxidantă, antiinflamatoare, analgezică

Indicații terapeutice
1.Rodia este benefică pentru reducerea inflamației intestinale (flatulență, diaree, crampe intestinale, colită ulceroasă, boala Crohn), având un efect antianemic, datorită cantităților semnifcative de vitamine pe care acest fruct le conține.
2.Combate anemia cauzată de lipsa fierului în organism! Consumați cu încredere rodii proaspete sau beți sucuri și ceaiuri de rodie pentru a vă fortifica organismul, căci rodia prin cantitatea mare de cupru (70 µg/100g) ajută organismul în absorbția de fier.
3.Combate obezitatea! Una dintre cele mai de temut boli ale vremurilor noastre, obezitatea, poate fi împiedicată prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Ceaiul de rodie este benefic în lupta împotriva obezității, datorită efectului acalinizant și depurativ al rodiei.
4.Prevenirea atacului de cord! Foate bogate în flavonoizi și antioxidanți, rodiile au proprietăți remarcabile de diminuare a procesului de îmbătrânire a organismului și de fortificare a inimii.
5.Reglarea tensiunii arteriale! Pentru persoanele care sunt afectate de hipertensiune, consumul de rodii, de sucuri și de ceai de rodie (conține de 3 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde) este de un real folos, căci aceste fructe nu conțin decât o cantitate foarte mică de sodiu, fiind în schimb bogate în potasiu – mineral care ajută la menținerea echilibrului tensiunii arteriale.
6.Spre deosebire de multe alte fructe, rodia poate fi consumată inclusiv de către femeile însărcinate (sub formă de suc!), deoarece conține mult acid folic, iar acesta din urmă este una dintre cele mai importante vitamine pentru dezvoltarea normală a fătului. Așadar, decât să cumpărați de la farmacie, diferite suplimente alimentare care conțin acid folic, este mult mai sănătos să consumați pur și simplu, suc de rodie, chiar zilnic dacă este posibil, pentru că asigură necesarul de vitamine, foarte bine și eficient.
7.Rodia poate fi consumată și de către cei care se confruntă cu depresia ori cu osteoporoza, pentru că substanțele din compoziția sa, sunt destul de puternice pentru a ameliora anumite simptome, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic, oferind o stare de relaxare.

Precauții
Unele persoane, în special cele cu alergii la plante, pot fi alergice la rodie. Nu este clar dacă rodia interacționează cu medicamentul anticoagulant warfarina (care subțiază sângele) sau cu medicamentele care funcționează în mod similar în organism, atrag atenția experții de la Centrul Național american al Sănătății Complementare și Integrative.
ALEXANDRA CRUCERU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here