Reevaluarea carierelor CEO, cerută ministrului Energiei

748

Sindicatul Solidaritatea 2013 i-a solicitat, ieri, în scris, Ministerului Energiei să își trimită în Gorj o echipă de specialiști care, în colaborare cu reprezentanți ai carierelor miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia să reevalueze unitățile care produc cărbune, sub umbrela CEO. Membrii și conducerea acestei structuri sindicale sunt nemulțumiți că, evaluarea vieții unităților miniere ar fi fost făcută superficial și doar “din birou” de așa-zișii specialiști ai CEO.

Viața carierelor miniere ale CEO este mult mai lungă, cred membrii sindicatului de la Lupoaia, nemulțumiți, în principal că strategia energetică schimbă, teoretic, viitorul unor unități care mai pot produce, încă, ani buni, cărbune pentru consumul României.
“Carierele din Gorj pot rămâne funcționale și după 2020, nu cum s-a evaluat, din birou, că Lupoaia își va pune lacătul pe producție în 2019. Sunt convins că Lupoaia poate produce cărbune și după 2025, la fel ca unele cariere la care li s-a pus ștampila stop, pe hârtie, încă de acum. Este păcat că s-a întocmit acea evaluare de unii care se cred profesioniști care nu numai că discriminează unitățile între ele, ci le provoacă răni atât angajaților care se tem în legătură cu viitorul lor profesional, cât și comunităților din care fac parte”, spune liderul acestui sindicat, Nicu Bunoaica.
Acesta susține că ministrul Energiei, dar chiar și premierul pot schimba această situație prin simplul gest de a trimite în Gorj o nouă echipă de evaluatori care pot reverifica, în teren, situația acestor cariere. Un nou raport, la finalul reevaluării, ar fi diferit de cel semnat, în prezent, de către Daniel Antonie, Laurențiu Ciobotărică și Oprea Scorțariu, mai crede liderul sindical. Acesta susține, de asemenea, că reevaluarea respectivă nu ar genera costuri suplimentare atâta timp cât și angajați ai carierelor vor sprijini, în acest demers, echipa de la minister.
A.Stoica

1 COMENTARIU

  1. Pentru corecta informare a cititorilor dvs. precum si a unor persoane ce se considera reprezentanti ai salariatilor din activitatea miniera.
    Numele meu este Oprea Vasile Scortariu iar calitatea mea de specialist si expert in minerit si energie nu a fost atestata nici de organizatiile sindicale din Motru…, nici de formatiunile politice, nici de presa de scandal si nici de functiile de conducere detinute. Am obtinut ceasta calitate prin munca, prin studiu si prin sustinerea unor examene care au condus la recunoasterea mea ca expert la nivel National si International.
    Revenind la subiectul si declaratiile prezentate in acest articol, numele meu este mentionat in necunostinta de cauza, pot spune chiar cu rea intentie.
    Am fost nominalizat prin ordin al ministrului, coordonator al grupului de lucru pentru analiza activitatii de exploatare a lignitului in Romania, dar nu am avut absolut nicio contributie la programul de restructurare intocmit in exclusivitate de catre specialistii diviziei miniere a CEO (din cadrul careia nu mai fac parte din anul 2013).
    Pot sa afirm ca impreuna cu Daniel Burlan, si specialisti din SNLO, in anul 2009 am documentat si obtinut extinderea perimetrului Lupoaia Cariera cu 9 kmp si cresterea rezervei de lignit existente cu cca. 60 milioane tone. Pot sa afirm ca Licenta de exploatare a perimetrului Lupoaia Cariera este valabila pana in anul 2026, iar rezervele de lignit pot asigura o durata de viata a exploatarii pana in anul 2052, dar toate astea depind de specialistii care proiecteaza si cei care vor conduce activitatea in acest perimetru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.