Recolta de struguri din Gorj, adunată în proporţie de 95%

456

Ion Popescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, anunţă că strugurii de pe cele 3.700 de hectare cultivate cu viţă de vie din judeţ au fost adunaţi în proporţie de 95%. De asemenea, producţia de struguri din acest an este una extrem de bună, comparativ cu producţia din ultimii trei ani, atât calitativ, cât şi cantitativ.

Ploile din primăvara acestui an, căldura verii şi faptul că au fost bine îngrijite, au fost numai bune pentru ca strugurii să crească şi să se coacă aşa cum ar trebui. Viile sunt pline de struguri, aşadar, vinul va curge în această toamnă, iar la iarnă, butoaiele vor fi pline. „Suprafaţa totală de viţă de vie din Gorj este de 3.700 de hectare, iar producţia medie este de aproximativ şapte tone la hectar. Strugurii s-au recoltat în proporţie de 95%. Este o producţie foarte bună, dacă e să o comparăm cu producţia obţinută în ultimii trei ani, atât calitativ, cât şi cantitativ. Datorită condiţiilor meteo favorabile strugurii sunt foarte dulci, acumulând între 170 şi 200 de grame pe litru de zahăr”, a declarat Ion Popescu, şeful DADR Gorj.

Porumbul, recoltat în procent de 90%
Anul 2013 este unul foarte bun pentru agricultorii gorjeni. Asta deoarece producţiile din această toamnă, fie că vorbim despre struguri, cereale sau legume sunt foarte bune, atât din punct de vedere calitativ, precum şi cantitativ. După ce anul trecut culturile au fost lovite de secetă şi caniculă, în acest an ploile au fost ca o mană cerească pentru toate culturile. “În ceea ce priveşte campania agricolă de toamnă privind recoltatul porumbului boabe, acesta s-a realizat în proporţie de 85-90% din cele peste 61 de mii de hectare cultivate cu porumb. Producţia medie obţinută este de peste 3.300 kg pe hectar”, a mai spus directorul DADR Gorj.

Au început însămânţările de toamnă
Şeful DADR Gorj anunţă totodată că a început campania însămânţărilor de toamnă a cerealelor păioase. “De asemenea, ne aflăm în plină campanie de înfiinţare a culturii de cereale păioase. Suprafaţa propusă pentru semănat este de peste 11 mii de hectare. Până la această dată a fost însămânţată o suprafaţă de 260 de hectare cu orz, iar la grâu şi triticale a fost realizată însămânţarea pe o suprafaţă de 55% din totalul de 9.400 hectare. Perioada optimă pentru înfiinţarea culturii de cereale păioase la nivelul judeţului Gorj este data de 20 octombrie anul curent. Sperăm ca până la această dată, fermierii, deţinătorii de terenuri să o realizeze.”, a conchis Ion Popescu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here