Promovăm excelența! (II) – Ruxandra Roșca: “Ceea ce contează este curajul de a călători spre sursele de înțelepciune”

1295

Clubul Rotary din Târgu-Jiu a derulat, în acest an, competiția pentru Bursele de Excelență Rotary 2018. În urma înscrierilor desfășurate în perioada: 19 martie-20 aprilie 2018 au intrat în competiție 17 propuneri de tineri cu performanțe deosebite ce studiază în școlile din Județul Gorj. În urma desfășurării Finalei Concursului pentru Bursele de Excelență Rotary 2018 au fost declarați trei câștigători, între ei regăsindu-se și Ruxandra Roșca, elevă în clasa a X-a la Colegiul „Gheorghe Tătărescu” Rovinari. Are 16 ani și a fost premiantă la Olimpiada Națională de Chimie, dar și câștigătoare a olimpiadelor județene de Științe Socio-Umane, Lingvistică, Matematică, Fizică. O elevă de nota 10, având media 10 din clasa a V-a până în prezent. Ruxandra este implicată în activități de voluntariat, fiind și o excelentă comunicatoare.

Reporter: Te numeri printre câştigătorii burselor Rotary. Cum ai reuşit această performanţă?
Ruxandra Roșca: Scopul meu nu a fost neapărat acela de a câștiga bursa. Mi-am dorit să am un nou tip de experiență, să cunosc alți colegi, să interacționez cu alți oameni. Am fost foarte entuziasmată când i-am cunoscut pe domnii de la Rotary pentru că, în timpul interviului, m-au ascultat cu disponibilitate și mi-au adresat întrebări inspirate. Dialogul a fost unul liber, deschis și mi-a oferit ocazia să îmi exprim cu sinceritate ideile. Câștigarea bursei nu a fost neapărat o performanță, ci o șansă, o coincidență de momente faste.
Reporter: Dincolo de valoarea materială, ce a însemnat această bursă pentru tine?
Ruxandra Roșca: A fost prilejul unor interacțiuni valoroase. Am văzut, cu ocazia aceasta, cât de importantă este componenta de comunicare. Vreau să îmi dezvolt în continuare această componentă pentru că avem foarte mult de învățat din relațiile cu ceilalți. Nu putem să trăim izolați. În plus, am avut și prilejul de a reflecta asupra experiențelor anterioare, în speranța de a limpezi parcursul meu viitor.
Reporter: Ai câştigat această bursă pentru performanţe deosebite în activitatea şcolară. Povesteşte-ne despre performanţele tale…
Ruxandra Roșca: Anul acesta am obținut premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Chimie și Mențiune Specială în cadrul etapei naționale. La Concursul Național de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici” am obținut premiul I la etapa județeană, iar la etapa națională am obținut Premiul I și Medalie de Aur. Tot anul acesta, m-am înscris, împreună cu câțiva colegi, la competiția Business Plan Challenge, organizată de Junior Achievement. Echipa noastră trebuia să propună o idee de afaceri și să elaboreze, pe baza ei, un plan de afaceri. Ne-am calificat cu echipa noastră, Good Future, în competiția Company of the Year 2018. Cu această ocazie am participat și la Incubatorul de Afaceri BizzFactory. Ulterior, ne-am calificat în finala națională Company of the Year, unde am obținut un neașteptat premiu III. Tot anul acesta, după câștigarea bursei, am obținut premiul I la Concursul Național de Eseuri „Economia privită prin ochii mei”, organizat de Facultatea de Științe Economice a Universității din Târgu-Jiu.
Anul trecut am obținut premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Chimie și Mențiune Specială în cadrul etapei naționale. La Concursul de Matematică „Adolf Haimovici”, am obținut premiul I la etapa județeană. La etapa națională, am obținut premiul al II-lea și Medalia de Argint. La etapa județeană a Olimpiadei de Științe Socio-Umane am obținut premiul II.
Am început să particip la olimpiade în clasa a V-a, când m-am calificat la etapa națională a Olimpiadei de Matematică, unde am obținut Medalie de Bronz. Experiența participării la ONM s-a repetat în clasa a VII-a. La etapa națională a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” am obținut premiul al II-lea. Am participat de două ori la etapa națională a Olimpiadei de Lingvistică, unde, în 2014, l-am cunoscut pe domnul academician Solomon Marcus, care mi-a oferit nesperata ocazie de a purta o corespondență online. Tot în anii de gimnaziu am descoperit chimia, un domeniu care m-a fascinat. În clasa a VIII-a am obținut Mențiune Specială la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Chimie, iar în clasa a VII-a am obținut aceeași distincție la Concursul Național de Chimie „Raluca Ripan”. Distincții județene am obținut la olimpiade și concursuri de fizică, de engleză, de religie.
Reporter: Eseul motivaţional care te-a propulsat pe podiumul burselor Rotary despre ce era şi ce te-a inspirat în realizarea lui?
Ruxandra Roșca: Am încercat în eseul meu să fac o pledoarie pentru învățare. Nu m-am referit la învățarea specializată, care se îndreaptă către o țintă clară. M-am referit la învățarea din pasiune. Am insistat asupra faptului că atât partea creativă, cât și partea logică sunt la fel de importante în formarea unui om. Cred foarte mult în ideea de interdisciplinaritate, idee pe care mi-au indus-o doi dintre oamenii pe care mi i-am asumat ca repere: Solomon Marcus și Marius Andruh. Am încercat să susțin faptul că omul trebuie să se formeze plenar, nu să se dezvolte într-o singură direcție, într-un singur domeniu. Educația nu se termină niciodată și, indiferent cât am învăța, niciodată nu vom ști tot. Ceea ce contează este curajul de a călători spre sursele de înțelepciune.
Reporter: Ce a urmat după primirea acestei burse?
Ruxandra Roșca: A urmat o perioadă în care m-am gândit și m-am răzgândit privitor la modul în care voi cheltui acești bani. Voi încerca să îi investesc în formarea mea profesională sau culturală, astfel încât să validez alegerea clubului Rotary.
Reporter: Ai făcut sacrificii pentru a atinge performanţele pe care le ai?
Ruxandra Roșca: Nu! Poate părea neobișnuit ceea ce spun acum, dar sunt convinsă că sacrificiile și performanța nu au nicio legătură. Am auzit mulți oameni de știință, mulți cercetători spunând că bucuria cunoașterii a stat la baza reușitei lor. Chiar dacă munca lor nu ar fi dat niciun rezultat, nu ar fi regretat nimic. Munca în sine poate aduce împlinire, nu rezultatul ei. Cred că sacrificiile sunt un semn că lucrurile nu funcționează cum ar trebui. Bucuria este cea care condiționează performanța: cele două variază direct proporțional.
Reporter: Ce te motivează?
Ruxandra Roșca: Mă motivează foarte mult oamenii care au reușit să își fructifice talentul și să aducă un plus de valoare în comunitatea lor, cei care au știut să urmărească, prin munca lor, scopul suprem: acela de a trăi frumos. Mă entuziasmează orice lectură de calitate și orice întâlnire cu oamenii compatibili cu mine.
Reporter: Povesteşte-ne cum este o zi obişnuită din viaţa ta?
Ruxandra Roșca: Cred că nu există două zile din viața mea care să arate la fel. Nu am un program fix, pentru că nu suport rutina. Îmi aleg activitățile în funcție de dispozițiile pe care le am în acea zi. În fiecare zi încerc să găsesc un răgaz pentru lectură sau pentru o scurtă plimbare. Am observat că e foarte important să îmi dozez energia și să descopăr bucuria din lucrurile mici.
Reporter: Care sunt planurile tale de viitor?
Ruxandra Roșca: Traseul meu profesional este încă incert. Mă gândesc la câteva posibile domenii, dar încă nu știu care va fi alegerea finală. Ceea ce știu cu certitudine este că îmi doresc un drum care să îmi permită să învăț cât mai mult și care să îmi deschidă noi perspective. Mi-aș dori ca educația mea și procesul meu de formare să nu se oprească niciodată, fiindcă omul învață toată viața. În plus, aș vrea să pot oferi și altora din ceea ce voi fi acumulat până atunci. Nu pot să fac planuri clare de viitor pentru că destinul e imprevizibil și nu coincide întotdeauna cu așteptările omului.
Reporter: Unde şi cum te vezi peste 10 ani?
Ruxandra Roșca: Cum spuneam, destinul e imprevizibil. Nu pot să anticipez cum va arăta viața mea peste 10 ani. Tot ce știu e că voi încerca să mă adaptez la nou și să fiu atentă la toate șansele care apar. Multe ocazii pot fi pierdute din neglijență sau din comoditate. Nu vreau să neglijez omul interior, care se șlefuiește numai prin cultură.
Reporter: Care este secretul reuşitei tale?
Ruxandra Roșca: Îmi place foarte mult să învăț. Am întâlnit adulți care mi-au alimentat, în primii ani de viață, curiozitatea și entuziasmul. Nu am fost niciodată obligată să rezolv teme repetitive sau să învăț o lecție pe de rost. Și acum refuz stilul acesta. Nu am învățat sub vreo presiune exterioară. Cred că nu sunt axată pe rezultat, cât pe proces.
Reporter: Ce sfaturi ai pentru elevii de şcoală primară? Dar pentru cei din generaţia ta?
Ruxandra Roșca: Nu știu dacă sunt persoana cea mai potrivită pentru a da sfaturi, dar cred că orice copil vine pe lume cu o poftă de cunoaștere, cu o curiozitate intensă. Școala primară este o etapă foarte importantă. Poate cea mai importantă, pentru că atunci se formează omul: în primii ani. Atunci se dezvoltă structurile logice și gustul limbii române. Cred că elevii din clasele I-IV ar trebui să aibă grijă de scânteia din ei, de acel entuziasm care îi ajută să învețe din plăcere. Ar trebui să nu învețe niciodată doar pentru calificative sau doar pentru a-și mulțumi părinții, ci pentru a li se deschide noi orizonturi. Elevilor din generația mea le-aș sugera să se deschidă, să aibă curaj, să depășească timiditatea și reținerile, să se implice activ în activități cât mai diverse pentru că doar așa pot avea experiențe de învățare complexă și doar așa se pot bucura de tinerețe.
Va urma…
A consemnat Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.