Prevenirea inundaţiilor, tema principală în şedinţa Comitetului de Bazin Jiu – Dunăre

293

Cu ocazia celebrării “Zilei Mondiale a Apei”, Administraţia Bazinală de Apă Jiu a susţinut, la sfârşitul săptămânii şedinţa Comitetului de Bazin Jiu – Dunăre desfăşurată sub sloganul „Cooperarea în domeniul apei – Să facem să se întâmple!”. Autorităţile judeţului nu au lipsit de la această aniversare.

Printre temele dezbătute pe ordinea de zi a şedinţei s-a regăsit şi prezentarea proiectului Planul de Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Jiu. Acest proiect prevede realizarea de hărţi de hazard la inundaţii şi a fost demarat de către Administraţia Bazinală de Apă Jiu în anul 2011. Scopul său este îmbunătăţirea managementului riscului la inundaţii, lucru ce va fi posibil prin cunoaşterea mai precisă a arealelor din zona râurilor Jiu cu afluenţii săi de ordin I (Jiul de Est, Amaradia de Gorj, Tismana, Jieţ, Gilort, Motru, Amaradia, Raznic) și de ordin II (Taia, Orlea, Bistrița, Jaleș, Ciocardia, Blahnița, Coșuștea, Hușnița, Merețel), dar şi afluenţii fluviului Dunărea din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara.
Camelia Bărbuţu, purtătorul de cuvânt al ABA Jiu, a susţinut o prezentare în cadrul şedinţei în care a precizat „scenariile de amenajare stau la baza analizei pentru întregul bazin hidrografic Jiu privind prevenirea şi diminuarea efectelor inundaţiilor unde datele hidrologice au fost colectate, procesate şi transformate în modele: precipitaţii, descărcări, nivele de apă, inundaţii. Coordonarea scenariilor pentru identificarea tipurilor de măsuri adecvate va cuprinde şi rezervarea unor zone de inundare controlată (ex. refacerea unor zone adecvate în mod natural în acest scop, sau amenajare de poldere), măsuri de apărare locală, măsuri de reducere a mobilităţii de albie în apropierea infrastructurilor de transport sau alte obiective economice de importanţă deosebită, măsuri pentru controlul proceselor de colmatare a albiilor”.

Semnal de alarmă
În cadrul aceleiaşi şedinţe publice, directorul ABA Jiu, Marin Tălău a ţinut să transmită tuturor locuitorilor un semnal de alarmă privind poluarea râurilor din Bazinul Hidrografic Jiu I, totodată a făcut şi un apel la aceştia pentru a nu mai arunca resturile menajere şi peturile pe oriunde, ci în locuri special amenajate. “Facem un apel către populaţie, agenţi economici, autorităţi, şi alţi factori care ne pot ajuta, de a nu mai arunca gunoaie, resturi menajere şi peturi decât în locuri special amenajate, pentru că aţi văzut ce aduce o viitură de pe un deal la inundaţii: peturi, gunoaie, resturi de la construcţii. Toate aceste deşeuri aduse de ape sau ploi ajung să producă tot felul de blocaje pe cursurile de apă, la poduri şi podeţe provocând inundaţii. Cu toţii avem de suferit din cauza neglijenţei unor semeni şi tot cu toţii putem schimba acest lucru, să avem ape mai curate şi un mediu mai sănătos”, directorul A.B.A Jiu, Marin Tălău.

Colaborare eficientă
Prezent la evenimentul de la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Calinoiu, membru al Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre a ţinut să sublinieze ca în zona pe care o reprezintă nu sunt probleme mari întrucât colaborarea între instituţiile răspunzătoare de domeniul apei este eficientă: “Apa este o resursă preţioasă, în cantităţi limitate, pe care o putem folosi într-o perioadă, fapt pentru care este foarte bine să nu irosim mai mult decât este nevoie şi să păstrăm râurile curate. Aş vrea să le mulţumesc reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Jiu pentru buna colaborare, asigurându-i că şi pe viitor vom coopera pentru o apă bună, pentru un mediu curat şi în acest fel pentru binele comunităţii care, la rândul ei, trebuie să îşi îndrepte viziunea spre activităţi concrete de protejare a apelor”.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here