Premierul Chinei, motivat să vină în România urmare a investiţiilor din Gorj

348

Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia(CEO) a fost trei zile în China, alături de ministrul Energiei, Constantin Niţă, cu scopul de a se întâlniri cu reprezentanţii unor companii energetice. Vizita a fost una prolifică urmare a acestor întâlniri, la sfârşitul acestui an, însuşi premierul chinez ar urma să vină în România, pentru a purta discuţii cu primul-ministru Victor Ponta.

Ciurel a făcut public că a discutat, în cadrul unei delegaţii în China, continuarea unor proiecte importante şi începerea unora noi, de care oamenii de afaceri chinezi s-au arătat foarte interesaţi. Unul dintre cele mai importante proiecte discutate a fost cel legat de realizarea de către chinezi a unui nou grup energetic la Rovinari, investiţie care se ridică la valoarea de un miliard de euro. Unitatea va funcţiona pe bază de lignit va avea o capacitate de cel puţin 500 MW şi va fi utilată cu tehnologie modernă. “Cel mai important obiectiv a fost continuarea proiectului de la Rovinari, partea chineză fiind extrem de bine informată cu tot ce se întâmplă în sistemul energetic şi cu sincopa din sfârşitul lunii aprilie începutul lunii mai, cu scăderea drastică a consumului de energie. Ambele părţi au ajuns la concluzia că este o situaţie conjuncturală, că există un mare potenţial viitor şi că proiectul de la Rovinari va continua. Studiul de fezabilitate este de 40% la ora aceasta, ca şi element de detaliu, grupul nou va fi amplasat în dreapta Sălii maşinilor, unde este Corpul Administrativ, care probabil va fi demolat”, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Parcuri fotovoltaice, în locul depozitelor de zgură şi cenuşă
O altă iniţiativă la care o firmă chineză a fost receptivă este intenţia reprezentanţilor CEO de a transforma depozitele de zgură şi cenuşă aferente termocentralelor în parcuri fotovoltaice.
Un alt proiect la care două firme chineze au depus deja ofertă de precalificare se referă la modernizarea Sălii maşinilor de la Termocentrala Turceni. “Este vorba de două companii extrem de importante în domeniu, care au intenţia de a veni cu tehnologie de ultim moment pentru această modernizare şi chiar posibilitatea analizei unui credit furnizor din partea chineză pentru modernizarea de la Sala maşinilor. Un alt proiect a fost intenţia de a crea mixtul de energie, în acest pol de energie să fie şi un grup de gaz cu care să putem face echilibrarea în Oltenia, şi aceasta să fie finanţată tot de partea chineză”, a mai spus managerul CEO.
A.Stoica

Cablul submarin Rovinari-Mintia, prezentat de Niţă
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a făcut de asemenea publică, faptul că România a propus investitorilor chinezi colaborarea în cadrul a şapte mari proiecte în domeniul energetic. “Am prezentat investitorilor chinezi proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Tarniţa-Lăpuşteşti, hidrocentrala Nicopole, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Măcin, cablul submarin România – Turcia, Rovinari şi Mintia. Dacă aveam proiecte concrete, investitorii veneau deja”, a declarat Constantin Niţă. Acesta a efectuat vizita oficială în China pentru a atrage capital pentru investiţii. Ministrul român a avut întâlniri cu Zhong Shan, ministru adjunct, ministrul Comerţului din RP Chineză, Wu Xinxing, administrator general al Administraţiei Naţionale pentru Energie din RP Chineză, Song Dongshen, preşedinte China Sinohydro, Yang YIsheng, vicepreşedinte China Gezhouba Group (CGGC), Sun Qingsong, preşedinte, China Huadian Engineering Co, Zhu Hongjie, vicepreşedinte China Eximbank, Zhao Ruolin, preşedinte China National Electric Engineering Co., Gao Ligang, vicepreşedinte, China Guangdong Nuclear Power Group.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here