Miercuri a fost o zi încărcată pentru Pandurii. Planul de reorganizare al clubului de fotbal a fost aprobat, deşi emoţiile au fost risipite de marţi seara, atunci când principalii creditori au fost de acord cu cei doi administratori. Judecătorul sindic a dat undă verde, iar pandurii sunt oficial în insolvență. Decizia mută atenţia spre terenul de joc, acolo unde Stoican şi compania au oricum o misiune extrem de dificilă. Antrenorul Pandurilor a declarat însă că vestea este una de moral pentru formaţia sa. “Cu siguranţă, este o decizie importantă pentru noi şi ne dă încredere. Rămâne ca şi noi, acum, să facem ca lucrurile să fie cu totul pe un făgaş normal. Faptul că s-a aprobat acest plan de reorganizare le dă încredere jucătorilor, entuziasm, acum depinde doar de noi. Această veste ne prinde bine”, a spus Flavius Stoican. Directorul sportiv al clubului, Robert Bălăeţ, a recunoscut însă că s-a făcut doar un prim pas spre salvarea Pandurilor, iar greul abia acum urmează. “Decizia de astăzi nu schimbă foarte mult lucrurile. E un pas înainte, dar nu cred că nu se putea aproba acest plan. Este un mic pas înainte, ne dă o siguranţă mai bună. După cum ştiţi, în plan sportiv, trebuie să scăpăm de retrogradare şi va urma celălalt pas, care este licenţierea. Actele vor fi depuse la Bucureşti, vom vedea la sfârşitul lunii mai”, a precizat Bălăeţ.
De unde vin banii?
Din nefericire, judeţul Gorj nu oferă foarte multe posibilităţi din punct de vedere economic. Lăsând la o parte faptul că la Pandurii nu se mai pot cheltui, nicidecum, aceleaşi sume ca în ultimii 3-4 ani, Federaţia Română de Fotbal nu va mai accepta ca echipele să fie în insolvenţă. Comisia de Licenţiere din cadrul FRF a luat o decizie drastică, care se va aplica începând cu sezonul 2018 – 2019, când formaţiile cu astfel de probleme vor fi trimise direct în Liga a 2-a. Rămâne de văzut dacă este vorba de echipele care vor intra în insolvenţă din 2018 sau şi de echipele în plin proces de reorganizare. Miercuri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, îşi exprima îngrijorarea în ceea ce priveşte soarta Pandurilor. “Ideal ar fi ca planul de administrare să fie aprobat, dar asta în condiţiile în care toţi membrii asociaţi şi-ar respecta clauzele din contractul de finanţare. Pentru ca echipa de fotbal să poată să traverseze această perioadă dificilă, are nevoie de susţinere financiară. Fără banii veniţi dinspre membrii asociaţi, orice plan poate să fie sortit eşecului. Contractul de finanţare trebuie respectat, dar este fundamental pentru continuarea activităţii la clubul de fotbal ca planul să fie aprobat. Trag nădejde că vor veni răspunsuri pozitive atât dinspre ARTEGO, o societate care a făcut eforturi uriaşe pentru a da o gură de oxigen, atunci când a fost nevoie, pentru Pandurii, dar mai cu seamă aşteptăm un răspuns pozitiv din partea Complexului Energetic Oltenia. Fără aceste fonduri este extrem de greu ca activitatea să continue”, a admis Florescu.
Din păcate, semnalele dinspre CEO nu sunt pozitive, iar surse oficiale din cadrul companiei au recunoscut că nu încape discuţie ca, în perioada următoare, fonduri de la gigantul energetic să mai ajungă la sport. De altfel, Marin Condescu, fostul preşedinte al CA de la Pandurii, recunoştea la începutul anului că nu mai poate fi vorba despre bani direcţionaţi de CEO către echipa de fotbal. Intenţii bune există, fonduri nu prea…
Cătălin Pasăre