Plante medicinale din Farmacia Domnului – Trei fraţi pătaţi(Viola tricolor)

1971

Denumiri populare şi prezentare. Pe la noi, prin Gorj, mai cunoscută este denuimrea populară de cârlegei. I se mai zice tămâioară şi panseluţă sălbatică, fiind asemănătoarea panseluţelor de cultură, faţă de care are petalele mai mici.
Trei fraţi pătaţi este o specie anuală, înaltă de 10-25 de centimetri, cu tulpina arcuită de la bază sau dreptă, cu frunzele diferite ca formă după nivelul la care se găsesc: cele inferioare sunt ovale şi peţiolate, iar cele de mai sus alungite, aproape lipsite de peţiol, la bază având stipele mari. Florile le are pedunculate, iar petalele sunt colorate diferit. De la alb la galben, roşcat până la violet, asemănătoare cu paanseluţele de cultură, dar mult mai mici, cum spuneam. Preferă lumina direct şi nu creşte la umbră, dezvoltându-se prin lunci umede, la marginea pădurilor, prin fâneţe, pe costişe şi stâncării, începând de la 200-300 de metri altitudine până în zona subalpină, fiind răspândită în toată ţara.
Farmacologie. Prin prezenţa saponozidelor şi rutozidului acţionează ca diuretic- depurative şi expectorant. Are acţiune antialergică şi laxativă. Pentru uz medicinal se culeg părţile aeriene ale plantei, din care se prepară o infuzie, împreună cu alte plante, trei fraţi pătaţi intră în reţeta unui ceai celebru în practica medicală – ceaiul celor cinci flori.
În amestec cu frăguţele culese în perioada înfloririi şi smulse cu rădăcini, dar şi singură dă bune rezultate în boala de piele psoriazis.
Întrebuinţări. Infuzia de trei fraţi pătaţi este diuretică, depurativă, fluidizantă, emolientă, tonică, decongestionantă, antialergică. Afecţiunile la care se foloseşte infuzia de trei fraţi pătaţi sunt: tusea convulsivă, unele boli ale plămânilor şi ale căilor respiratorii, reumatismul, unele boli de rinichi, urticariile, constipaţia, dermatozele, flebitele, hemoroizii, spasmele pe fond nervos.
Planta de trei fraţi pătaţi se utilizează şi în cura de primăvară pentru detoxifierea şi revigorarea organismului. Sucul său e recomandat în tratarea bolilor vezicii urinare. Printre specialişti se spune că tinctura de trei fraţi pătaţi e mult mai eficientă decât infuzia şi sucul. Folosite în cantităţi mari, preparatele de trei fraţi pătaţi pot da o stare de vomă, deşi se apreciază că planta medicinală trei fraţi pătaţi nu prezintă contraindicaţii.
Mode de preparare şi administrare. Cea mai răspândită este infuzia, preparată din doi linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită; se acoperă cu o farfurioară timp de cinci minute şi din ceaiul călduţ se beau 2-4 căni pe zi în cure îndelungate, de preferinţă înaintea meselor principale cu 30 de minute.
Extern, se fac comprese tot sub formă de infuzie preparată din două linguri plantă la o cană de apă.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here