Plantele medicinale au încă multe secrete şi compuşi pe care noi, poate, oamenii nu le vom dezvălui ori cunoaşte niciodată în toată complexitatea lor. Asta pentru că industria farmaceutică bagă foarte mulţi bani în cercetare, dar şi pentru că are o publicitate extrem de agresivă şi profituri exponenţiale. Medicamentele sunt făcute de mâna omului – a se citi industrie -, şi deci au impurităţi şi reziduuri chimice, în timp ce plantele au harul divin. De altfel se şi spune că a lăsat Dumnezeu boli, dar şi plante de leac pentru tămăduirea acestora. Este o diferenţă între medicamentele alopate şi cele extrase din plante medicinale care spun totul şi încă ceva în plus: că nu existăm şi că nu vom exista decât prin natură.
Scurtă descriere a plantei
Brânca ursului este o plantă răspândită prin pădurile din Europa. A nu se crede că se găseşte în pădurile de la şes ori de pe dealuri, ci numai pe munţi, de la vreo 600 de metri altitudine în sus.
Frunzele sale seamănă cu laba ursului. Încă din Antichitate se cunoştea faptul că toţi acei care consumau brânca ursului erau feriţi de bolile organelor genitale.
Utilitate şi compoziţie
În scop terapeutic de la plantă se folosesc: rădăcinile, seminţele, florile, mugurii şi frunzele. În compoziţia plantei brânca ursului găsim: urocumarine, poline, colină, fitsteroizi, acizi organici, bioflavonoide, taninuri şi uleiuri volatile.
Proprietăţi
Fitoterapia pe bază de brânca ursului are drept scop creşterea dorinţelor sexuale ale partenerilor, adică este un afrodiziac.
Ca plantă afrodisiacă, planta brânca ursului creşte dorinţele sexuale ale partenerilor, are acţiune vasodilatatoare (îmbunătăţeşte fluxul de sânge genital), scade tensiunea arterială, este un vasodilatator puternic, are acţiune sedativă, antihisterică (în special seminţele), e cal,mantă a sistemului nervos, stimulatoare a activităţii locale nespecifice (la nivel renal şi genital), antiblenoragică (seminţele), antispastic uterin şi digestiv şi carminativ mediu.
Indicaţii terapeutice
Preparatele din brânca ursului sunt indicate în cazuri de sterilitate, atât feminină cât şi masculină,, insuficienţă ovariană cu amenoree secundară, frigiditate, impotenţă, boli neuropsihice, anxietate, stări de nelinişte, hipertensiune arterială, boli venerice (gonoree, sifilis, chlamidiya), îmbătrâniri precoce, boli digestive (ale ficatului şi ale vezicii biliare), tulburări de digestie, traumatisme, răni, plăgi, dureri nevralgice (aplicaţii locale).
Precauţii şi contraindicaţii
Nu se administrează femeilor gravide, persoanelor cu afecţiuni ale prostatei, în caz de hipotensiune arterială. În caz de tratament extern cu brânca ursului este interzisă expunerea la soare deoarece planta are acţiune neofotosensibilizată. Despre moduri de preparare şi administrare, data viitoare.
Pe piaţa românească există tinctură de brânca ursului şi chiar capsule produse de firma Dacia Plant. (Va urma)
ION PREDOŞANU