Pe 15 mai se dă stimulentul de risc pentru personalul SJU Târgu-Jiu care a îngrijit pacienți cu COVID-19

3914

La mijlocul acestei luni, întreg personalul medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu care a fost implicat în îngrijirea pacienților depistați cu noul coronavirus va primi stimulentul financiar de 500 de euro.

Guvernul României a anunțat faptul că stimulentul de risc pentru personalul medical care luptă cu epidemia de COVID-19 va fi de 2.500 de lei brut/lună, de acest stimulent urmând să beneficieze circa 75.000 de cadre medicale din țară.Și la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu, listele cu personalul medical care va primi stimulentul financiar au fost deja întocmite de către șefii de secții, iar banii se vor vira pe data de 15 mai, aceste drepturi bănești fiind aferente lunii aprilie.Potrivit lui Dumitru Vienescu, managerul unității spitalicești, de cei 2.500 de lei de căciulă vor beneficia nu doar medicii implicați în lupta COVID-19 de la SJU Târgu- Jiu, ci întreg personalul medico-sanitar și auxiliar care a fost implicat în activitatea de transport, evaluare, diagnosticare și tratament pentru persoanele infectate. ,,În primul rând, acești bani vor ajunge la întreg personalul din cadrul Secției de Boli Infecțioase. De asemenea, stimulentul financiar va fi oferit pe data de 15 mai întregului personal medico-sanitar și auxiliar în baza unor liste efectuate de șefii de secție și a unor referate făcute de aceștia. Este vorba în general de tot personalul care a avut în îngrijire pacienți cu COVID-19, fie că vorbim de medici, asistente, infirmiere ori brancardieri”, a declarat Vienescu. Reamintim faptul că, managerul SJU Târgu-Jiu a fost diagnosticat la finele săptămânii trecute cu noul coronavirus, iar de duminică dimineață, acesta se află internat în Secția de Boli Infecțioase, acolo unde este internat și directorul medical al aceleiași unități spitalicești.

Banii sunt din fonduri europene
„Valoarea pe care am evaluat-o este de 120 de milioane de euro. Toţi aceşti bani sunt asiguraţi din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Sigur că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri, vom face demersurile legale pentru ca să putem să asigurăm fondurile necesare astfel încât să putem să decontăm toate cheltuielile care se referă la stimulentul de risc medical. Este o propunere pe care România a formulat-o şi se regăseşte în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va fi supus aprobării pe ordinea de zi a Guvernului, dar nu suntem singurul stat membru care a luat o astfel de măsură”, declara Marcel Boloş, ministrul pentru Fonduri Europene, luna trecută, după ședința de Guvern în care a fost instituit acest procedeu de acordare a stimulentelor pentru cadrele medicale care se ocupă de pacienții infectați cu COVID-19.Toate categoriile de personal sanitar, în cazul cărora exista riscul să se infecteze cu COVID-19, inclusiv asistenţii medicali comunitari şi personalul din reţeaua de medicină legală, vor primi stimulentul financiar de 2.500 de lei, conform Ordonanţei aprobate de Guvernul României. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, este vorba de: personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare şi personalul paramedical care transportă, evaluează, pune diagnostic şi tratează persoanele bolnave de COVID-19; personalul care oferă servicii de asistență medicală comunitară, respectiv servicii de îngrijire medicală, activităţi de izolare şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină; personalul din reţeaua de medicină legală implicat în manipularea şi efectuarea necropsiilor persoanelor decedate care au fost diagnosticate cu COVID-19.Plata stimulentului de risc de 2.500 de lei brut/lună va fi finanţată din Programul Operaţional Capital Uman.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here