Părerea lui Predo – Decăderea (in)Justiţiei

323

foto predo 2A venit şi vremea Raportului Comisiei Europene asupra Justiţiei. Ne aşteptam, firesc, ca gargarele demagogilor de la putere să fie luate la refec. Imediat, în aceeaşi zi de marţi, a celor trei ceasuri rele, preşedintele Traian Băsescu, de parcă nici usturoi n-a mâncat nici gura nu-i miroase, a organizat o conferinţă de presă în care le dă dreptate europenilor.

El zice că Raportul Comisiei Europene e dur, chiar grav şi, mai zice el, făcut pe bună dreptate.

S-ar putea crede că el este în afară de subiect, cel care, la un moment dat, s-a autointitulat Zeus, lasă impresia că-i picat din Lună. Noroc cu opoziţia care nu-l slăbeşte. Victor Ponta, liderul PSD, s-a adresat ambasadelor străine din România, plângându-se de amestecul Puterii în actul de Justiţie, şi dă semne că, după o aparentă cârdăşie cu Palatul din Dealul Cotrocenilor, iese iar la atac.

În vremea asta tulbure şi caniculară, PDL face curte PNL-ului spre a-i întinde o cursă şi a-l chema la guvernare. Aşa se explică faptul că veşnicul toreador Crin Antonescu nu l-a criticat deloc pe mai vechiul său duşman Traian Băsescu.

Raportul Comisiei Europene constată cu duritate că Legea ANI este „un pas înapoi”. Deocamdată, România a scăpat de sancţiuni din partea UE. Doar ţara n-a reuşit să se dezbare, cu toate moţiunile şi protestele sindicale deloc de detestabila guvernare portocalie, în frunte cu veşnicul Emil Boc. Comisia Europeană laudă, în schimb, Bulgaria pentru progresele ei reale şi pe România o trece prin furcile caudine. Nu scapă atentului raport modificarea amendamentelor care au stâlcit Legea ANI, făcând-o una ce-i apără pe demnitarii şi politicienii care şi-au însuşit averi ilicite şi desfiinţează lupta anticorupţie. Respinsă de către Curtea Constituţională a României ca fiind neconstituţională, Legea ANI mai este criticată pentru că determină încălcarea în mod clar a angajamentelor asumate de România la data aderării la Uniunea Europeană.

În plus, Raportul mai apreciază că România suferă, la nivelul conducerii sistemului judiciar, de o anumită voinţă de a coopera şi de a-şi asuma responsabilităţi în beneficiul reformei. Prin vocea autorizată a purtătorului său de cuvânt, Mark Gray, CE recomandă corectarea Legii ANI şi instaurarea transparenţei depline în achiziţiile publice şi posibilitatea acţiunilor clare şi precise în prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Din păcate, Guvernul Boc continuă seria bâlbâielilor, minciunilor şi manipulărilor grosolane. Extrem de aspru şi drept a reacţionat fostul ministru liberal al Justiţiei, Tudor Chiuariu, între altele, afirmând: “Guvernul Băsescu-Udrea-Boc a scos România în afara UE!” Nu departe de afirmaţiile sale, dar mult mai pronunţat profesionist se manifestă o personalitate în domeniu. Fostul ministru al Integrării din guvernul Adrian Năstase, profesorul universitar dr. Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României în relaţia cu Uniunea Europeană face remarca tristă: “Numai UE se interesează de cetăţenii României”. Vasile Puşcaş susţine că nu doar Comisia Europeană, ci şi majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene s-au săturat de promisiunile şi minciunile României, nefiind dispuse să le mai înghită.

Iar raportul mai critică şi fraudarea fondurilor europene de către România, precum şi incapacitatea Guvernului Boc de a garanta corectitudinea utilizării fondurilor publice de către instituţiile statului. Cu adresă directă parcă la mişmaşurile ministerului mamut patronat de Elena Udrea.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here