Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu Domnul DAN ILIE MOREGA, Preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice (IAIPP) GORJ – ,,Să știți că eu nu văd prea bine această globalizare, mi se pare un sistem distructiv”!

2004

Rep. Domnule Preşedinte, Dan Ilie Morega, de ziua dumneavoastră de naștere, cum apreciați lumea aceasta «minunată» în care trăim?
-D.I.M. E o întrebare care cuprinde și alte întrebări, cu multe răspunsuri, iar pentru început, m-aș referi la «globalizare», pentru că Donald Trump este singurul președinte din ultimele două decenii, care spune că fiecare popor trebuie să se dezvolte, fiecare națiune să progreseze, să prospere! Din păcate, nu este aceeași opțiune și pentru Uniunea Europeană! Dacă analizăm «la rece» sau «la cald», cum vreți dumneavoastră, UE împreună cu hoții și cu incompetenții care au condus țara în ultimii treizeci de ani, nu au făcut decât să devalizeze România și s-o lase «într-un hal fără de hal», din toate punctele de vedere, al industriei, al agriculturii, al educației și al culturii! Am înțeles că industria nu era performantă, dar mulți specialiști în domeniul industriei au spus că foarte multe unități industriale și agricole au fost performante!
-Rep. Dați-ne câteva exemple de la noi din Gorj!
-D.I.M. Iată câteva exemple care aveau contracte mari cu exteriorul: Mașini unelte, Fabrica de sticlă, Combinatul de prelucrare a lemnului, Fabrica de ciment, dar au luat aproape toate fabricile francezii. Am rămas fără ele pentru că erau o concurență pentru occidentali, pentru francezi, germani, olandezi și alții, care sunt țări dezvoltate. Pot spune că nu suntem în curs de dezvoltare, noi suntem «vai de mama noastră», pentru că o clasă politică în combinație cu străinii a distrus economia, industria României, deci, au «golit» pământul! Țări cum sunt Polonia, nu au vândut pământul lor, noi am distrus irigațiile, iar dacă justiția nu se pronunță, toți escrocii, miniștri, secretar de stat, directori, escroci internaționali care au devalizat țara scapă ușor! Noi am devenit niște sclavi pe teritoriul europenilor, iar în afară că ne-au devalizat economia, industria, agricultura și educația, ne-au luat și pe cei mai buni specialiști pe care îi aveam, nu mai avem oameni, pentru că n-am știut să ne păstrăm țara, nu am știut, domnule profesor, să creștem natalitatea, suntem într-un dezastru demografic! Am făcut o propunere legislativă pe care am dat-o acestor «bărzăuni», care sunt parlamentari…
-Rep. Ați dat-o când erați deputat?
-D.I.M. Nu, nu, acum le-am dat-o, să știți! Le-am spus că Ungaria dă pentru prima naștere zece mii de euro, pentru a doua naștere tot zece mii, iar pentru a treia naștere, cam douăsprezece mii de euro, ce părere aveți? Hai, să dăm și noi măcar douăzeci și cinci de mii de euro, tot e ceva! La prima naștere cinci mii de euro, la cea de-a doua zece mii, iar la cea de-a treia alte zece mii! Mai mult nu dăm pentru că înmulțim țiganii! Am trimis această chemare, dar, nu am primit nici un răspuns, ca fost parlamentar și ca om care am clădit în județul acesta multe lucruri frumoase și durabile!
-Rep. Atunci când ați fost prefect și subprefect?
-D.I.M. Nu, atunci când am fost președinte la cooperație, am construit brutării, fabrică de pâine la Turceni, am dezvoltat turismul, unele hoteluri, restaurante, cabane, la Rânca, la Alimpești, la Peștișani, nu mai spun de magazine, peste două sute și ceva de magazine, pentru că nu mi-a spus nimeni, câte magazine să înființez, ca să valorific resursele locale, materiale și umane, pentru că formam copii tineri care deveneau specialiști, mici meșteșugari, ca multe și multe altele! Aveam șaptezeci de profile de activități, reparații auto, radio-TV, tot ceea ce îi trebuie unui om gospodar! De fapt, toți primii secretari care au venit la noi, au fost mai întâi miniștri, deci, oameni inteligenți, capabili, oameni cu «bătaie lungă», pentru că îmi spuneau așa: «Măi, tovarășe Morega, dacă ai avea o mină, o minisondă de petrol, ai avea toată economia județului»! Pentru că aveam tot felul de activități, am luat cooperația cu două mii și ceva de oameni, am adus-o la cinci mii de oameni, iar acum nu mai are niciunul!
-Rep. Domnule Președinte, de la o abordare și o viziune în context internațional…
-D.I.M. Să știți că eu nu văd prea bine această globalizare, mi se pare un sistem distructiv, pentru că sunt destui care din generația «zet» cum se numește acum, născuți după 1995, poate și din generația «igrec», născuți înainte de 1995, care nu doresc să se mai numească «patrioți», care nu vor să mai audă ceva despre «românism», doar spun că suntem europeni!

,,Să schimbăm mentalitatea chiar «de jos» începând, să facem activități profitabile în domeniul privat”!

-Rep. De fapt, se pierde identitatea națională!
-D.I.M. Vedeți, domnule profesor, în mizeria morală și spirituală de acum, cu atâția infractori în libertate, aș critica și pe cei care au plecat în străinătate, dar, nu i-aș certa rău, pentru că n-au plecat de plăcere, dar, treuiau să vadă cum stau lucrurile pe acolo, să vină în țară și să schimbăm mentalitatea chiar «de jos» începând, să facem activități profitabile în domeniul privat, cu investiții de la cele mai mici, până la cele mai mari, să li se dea bani, împrumuturi unor oameni care să demareze afaceri, dar, s-au făcut împrumuturi pentru a plăti salarii mari unor funcționari publici…
-Rep. De fapt, au fost strategii greșite care au cauzat daune mari!
-D.I.M. Să știți că înainte de 1989, am citi despre un om de afaceri american care aprecia la superlativ gradul de socializare al activităților din economia românească, cu privire la lucrarea pământului și la tehnicile avansate de muncă în agricultură! Iată, vorbim despre o impresie a unui om dintr-o țară dezvoltată! Mai avem noi, acum, combinate de îngrășăminte chimice? A fost distrus tot!
-Rep. De fapt, s-a distrus o structură industrială care producea la nivel de performanță în unele domenii! Spre exemplu, în domeniul utilajului petrolier, ce părere aveți?
-D.I.M. Se făceau eforturi de a se extrage petrol de sub fluviu, de sub râuri, ca să aducem petrol din țările arabe, ca să-l prelucrăm la noi, să-l vindem și să facem și o bancă internațională, nu e ceva demn de atenție?
-Rep. Iar, noi, știm foarte bine, ce se întâmplă acum în zona aceasta a Orientului Mijlociu, cu atâtea tensiuni și conflicte din cauza petrolului!
-D.I.M. România putea avea un rol deosebit în sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare și în aplanarea conflictelor din aceste zone! Înainte de 1989, România era o țară în curs de dezoltare în care lucrau 8-9 milioane de salariați, iar acum, dacă mai lucrează în jur de cinci milioane, mulți dintre români slugărind la mâna străinilor!
-Rep. Multe proiecte au fost uitate sau au fost cu știință abandonate, din ce cauză?
-D.I.M. Așa cum a fost abandonat proiectul de readucere a oamenior în țară, relocarea investițiilor, un alt proiect abandonat, dar, trebuie să aducem investiții productive!
-Rep. Cum vedeți situația multinaționalelor?
-D.I.M. Păi, o multinaținală, cum este Polonia, ne îmbrăcăm cu haine de acolo, cu fructe, cu legume din Polonia, conserve de carne din Polonia, conserve de pește, tricotaje și altele! Să știți că înainte erau mulți conducători de țări care spuneau: «Doamne, nouă nu ne-ai dat prea mult și prea multe, dar i-ai dat României și le-ai dat românilor de toate, i-ai dat câmpii, șesuri, ape, munți, i-ai dat atâtea și atâtea lucruri frumoase, bogății ale subsolului, argint, aur, uraniu», iar Dumnezeu le răspunde: «Da, i-am dat României de toate, dar, i-am dat și un popor pe măsură»! (VA URMA)
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here