Nu avem tehnologie, dar decarbonarea se face pe repede înainte!

1788

Ţinta ministrului Energiei Virgil Popescu este foarte clar stabilită şi vizează decarbonarea într-un timp foarte scurt pentru cei care lucrează în energia pe bază de cărbune. Nu toate aspectele au fost clarificate pentru ca tranziţia de la cărbune la regenerabil să se facă fără un impact major social pentru judeţul Gorj.

Consecinţele accelerării decarbonării se vor vedea începând cu acest an, Complexul Energetic Oltenia, de exemplu, urmând să disponibilizeze până la sfârșitul acestui an, de la 1 iulie, aproximativ 1.000 de angajaţi. ,,Primul lucru pe care trebuie să-l facem este tranziția de la cărbune la regenerabil. România se bazează în continuare pe un procent de 20% de energie produsă în bază de cărbune și asta înseamnă că acolo trebuie să ne uităm în principal cum facem această tranziție”, spune ministrul la discuțiile privind soarta sistemului energetic național.

,,Nu am câștigat, nici nu am pierdut”
Ministrul concluzionează că deocamdată nu am avut de pierdut: ,,Ne-am bătut la Bruxelles, pe taxonomie: pe gaz, pe nuclear. Nu am câștigat, nici nu am pierdut. Putem spune că s-a amânat un pic discuția pe taxonomie, iar gazul și nuclearul, împreună cu agricultura, vor fi discutate într-un act delegat ulterior. Practic, în continuare trebuie să menținem bătălia astfel încât să putem să folosim în interiorul taxonomiei gazul natural, cu emisii de CO2, care, evident, să poată fi realizabile din punct de vedere al tehnologiei. O emisie de CO2 de 100 de grame per kilowatt nu cred că este posibilă în momentul de față, nu cred că avem tehnologie, așa cum era propunerea inițială, pentru a putea fi implementată în România și totuși am reușit la nivelul Comisiei Europene ca, în cadrul actului delegat care a fost aprobat ieri, să existe un chapeau în care să se facă referire la gaz și la nuclear și la o clauză de <<sunset>>, în așa fel încât acele tehnologii să intre în vigoare la o dată – 2027-2030 – când, probabil, tehnologiile vor evolua și vor fi disponibile”.

Plan de restructurare CEO, încă neaprobat de Comisia Europeană
Virgil Popescu amintește de Complexul Energetic Oltenia şi despre restructurare, neprecizând care este stadiul negocierii cu Comisia Europeană pentru aprobarea planului de restructurare.
Lucrurile par clare în opinia sa, deşi trei ONG-uri duc o campanie agresivă împotriva cărbunelui, ecologiștii pârând statul român la Comisia Europeană: ,,Trecerea de la cărbune la regenerabil prin gaz este o necesitate pentru noi și aici vorbim despre capacități de producție a energiei electrice: transformarea din cărbune pe gaz. Vorbim despre Complexul Energetic Oltenia, unde suntem într-un plan de restructurare și vorbim despre investiții de peste 1,2 miliarde de euro, însemnând gaz și regenerabil: 700 MW regenerabil, putere instalată”.

Cum vin banii?
Virgil Popescu vorbește şi de banii care ar urma să fie folosiți în trecerea de la cărbune la o energie verde, dar nu pomenește niciun proiect care ar fi gata pentru a putea fi atrase fondurile de care Gorjul şi alte judeţe au nevoie: ,,Vorbim despre Complexul Energetic Hunedoara, unde vă pot spune dumneavoastră, aici, în cadrul Aspen, că am ajuns la o înțelegere cu sindicatele de acolo și avem un plan stabilit, un Memorandum finalizat pe care îl aprob în Guvern săptămâna viitoare, cu pachet de protecție socială, cu închidere treptată a tuturor celor 4 mine până în 2032. Un plan de protecție socială ancorat și discutat foarte bine cu sindicatele și ancorat inclusiv în Planul de Tranziție Justă al județului Hunedoara, pentru că avem Fondul de Tranziție Justă care trebuie folosit pentru cele 6 regiuni, în principal pentru cele 3 județe care produc energie pe bază de cărbune: Gorj, Hunedoara și Dolj. Banii de acolo trebuie folosiți pentru această tranziție și pentru recalificarea forței umane”, a mai precizat ministrul.
Mihaela C. Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here