Noi proteste pentru salarii. Angajații din DSP-uri acuză „o mare nedreptate”

1224

Se extind nemulțumirile în sistemul medical. La o zi după încheierea protestului de la Casa de Asigurări de Sănătate, angajații din Direcțiile de Sănătate Publică din țară au întrerupt activitatea pentru câteva ore, iar farmaciștii au ieșit în stradă din cauza salariilor, dar și a plăților întârziate.

Angajații din DSP-uri acuză discriminări, pentru că nu au fost incluşi în noua lege prin care se majorează lefurile personalului din Casele de Asigurări de Sănătate. Reprezentanții DSP Gorj au întrerupt ieri lucrul, activitatea fiind blocată timp de două ore.
„Am fost folosiți în timpul pandemiei în prima linie, ca și coordonatori de centre de carantină, iar acum suntem uitați”, a spus un angajat al DSP Gorj. În cadrul instituției lucrează circa 65 de angajați.
„O mare nedreptate a fost făcută în Parlament lucrătorilor din Direcţiile de Sănătate Publică. Camera Deputaţilor a votat marţi, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (PL-x nr. 172/2023). Prin noua lege, Parlamentul i-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate (CAS) să beneficieze de salariu şi celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcţiilor din aparatul de lucru al Guvernului. În schimb, lucrătorii din Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) judeţene şi a municipiului Bucureşti nu se bucură de acelaşi tratament salarial prin noua lege. Şi aceasta deşi, în şedinţa de plen de luni, deputatul Ringo Dămureanu, Secretar al Camerei Deputaţilor, a cerut plenului să acorde tratament egal între cele două instituţii şi să admită amendamentul respins în Comisia de Muncă. Prin votul de marţi, Camera Deputaţilor îi răsplăteşte pe lucrătorii din CAS-uri pentru greva făcută şi îi pedepseşte pe medicii şi asistenţii din DSP-uri pentru că nu au protestat şi ei”, se arată într-un comunicat al Sindicatului „Forța Legii”.
Angajații din DSP-uri sunt deciși să nu renunțe la proteste până la rezolvarea cerințelor.

„Un sector hiper-reglementat”, dar uitat!
Și farmaciștii și-au strigat ieri nemulțumirile în stradă, în fața Guvernului. Oamenii cer decontarea la termen a medicamentelor eliberate, implicarea farmacistului în monitorizarea pacienților cu boli cronice, plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susține cheltuielile de funcționare.
Farmaciştii reclamă că în ultimii ani „nu a fost luată nicio măsură de sprijinirea acestui sector, deşi este unul hiper-reglementat” şi că „farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here