Muzeul Județean Gorj a lansat proiectul „Clubul minților deschise 2.0”

68

„Clubul minților deschise” intră într-o nouă etapă, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în urma obținerii unei finanțări, prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Educația Adulților.

Astfel, proiectul “Clubul minților deschise 2.0”, ce se va derula în perioada 1 septembrie 2024 – 28 februarie 2026, va permite organizarea de noi sesiuni pentru adulții pasionați de istoria locală, fotografie, tradiții, artă, etc. Datorită acestui proiect vor fi abordate și teme noi în cadrul ”Clubului minților deschise” precum: sustenabilitate, digitalizare, sau incluziune socială. În cadrul proiectului finanțat prin programul Erasmus+, specialiști ai muzeului sau colaboratori vor participa la mobilități în diferite țări ale Uniunii Europene, pentru a se specializa și a iniția legături profesionale cu organizații muzeale din Europa, urmând să deprindă noi practici moderne de lucru în domeniul educației muzeale, în concordanță cu cerințele secolului XXI.
”Clubul minților deschise 2.0” urmărește: creșterea competențelor profesionale ale personalului Muzeului Județean Gorj, prin participarea la cursuri de formare și conferințe muzeale internaționale, dobândirea de noi idei și tehnici pentru îmbunătățirea programelor pe care muzeul le oferă publicului, stimularea cetățeniei active, motivarea personalului Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, integrarea în activitățile muzeului a tehnologiei moderne, dar și continuarea programului de educație a adulților ”Clubul minților deschise” cu activități ce vizează teme de actualitate, precum: muzeele și incluziunea, digitalizarea, sustenabilitatea și crearea unui muzeu verde care promovează reciclarea, protecția mediului, educația și conștientizarea ecologică, etc.
Anterior, în perioada septembrie 2019 – februarie 2024, Muzeul Județean Gorj a coordonat și implementat alte două proiecte finanțate prin programul Erasmus+, Educația Adulților și anume ”Muzeul învățării active” și ”Privind spre viitor – un muzeu educat și rezilient”, ce au permis specialiștilor muzeului să participe la conferințe internaționale pentru muzee din Estonia, dar și la cursuri de specializare în domeniul educației muzeale în Cipru (2021), Italia (2022) sau Spania (2023). De asemenea, în ianuarie 2024, doi specialiști ai Muzeului Județean Gorj au participat la un job shadowing la Muzeul Național de Istorie din Sofia, Bulgaria, unde au interacționat cu colegii bulgari și au facut schimb de idei privind activitățile desfășurate în domeniul lucrului cu publicul de toate vârstele. Astfel, peste 10 persoane din rândul angajaților Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” sau al colaboratorilor instituției s-au specializat în afara țării în educația adulților, contribuind, ulterior, la dezvoltarea programului de activități al instituției.
Programul Erasmus+ este coordonat în România de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here