Un eveniment de mare amploare pentru comunitatea din Padeș bate la ușă, dar autoritățile locale sunt preocupate de alte investiții din care picură fonduri și influență. Este vorba despre lucrările din bani publici, care par a fi mai importante decât împlinirea a două secole de la un moment istoric de maximă importanță pentru țara noastră, proclamarea revoluției lui Tudor Vladimirescu de la Padeș. Evenimentul este întâmpinat cu un monument distrus, ce necesită o restaurare urgentă, dar, și cu un cămin cultural aflat într-o stare deplorabilă. Președintele Fundației ,,Tudor Vladimirescu”, Dan Morega, a luat poziție și transmitea stfel un grav avertisment pentru cei care ignoră un asemenea aspect, care poate pune Padeșul pe harta evenimentelor culturale de amploare, de la nivel național.
Primarul de Padeș, Serafim Antonie, tratează cu spatele personalitatea istorică ce ridică comuna pe care o conduce, nefăcând nimic notabil pentru monumentul dedicat lui Tudor Vladimirescu și pentru căminul cultural din localitate, ce a devenit o epavă. Primește pentru asta însă, un avertisment public, serios, de la președintele Fundației ,,Tudor Vladimirescu”, Dan Morega, care a pus la masa discuțiilor deja, de câteva zile, responsabilii cu aceste proiecte de la Consiliul Județean.
,,Este regretabil că, până în prezent, Consiliul Local Padeș, primarul și administrația județeană nu au luat niciun fel de măsuri pentru întâmpinarea a 200 de ani de la proclamarea revoluției lui Tudor Vladimirescu de la Padeș. În loc să se ocupe Consiliul Local și primarul de proiectul de reparație al monumentului, cât și de refacerea căminului cultural, care este un jaf, fiind lăsat în paragină, Serafim Antonie are grijă de firmele de casă, cărora le oferă lucrări consistente din bani publici. Dacă în acest an nu se depun eforturi susținute, eforturi care ar fi trebuit să fi fost inițiate de la începutul mandatului de către primar și acesta să fi lăsat de-o parte interesele personale, această neimplicare va pune o pată de neșters pe obrazul acestei comune, cu rezonanță istorică națională și internațională”, a spus, ieri, profesorul Morega.
Plus amenajare peisagistică
Monumentul nu necesită doar el, în ansamblu, reparații, ci, este nevoie și de o intervenție pe linia amenajării peisagistice a zonei în care se află acesta amplasat.,,Cred că mai presus au fost interesele personale decât punerea la punct, din timp, a acestui eveniment, care a avut un răsunet nu numai național, ci și internațional, cunoscându-se faptul că apoi s-au declanșat revoluțiile din statele balcanice, apoi din întreaga Europă, urmate de revoluția din 1848. Mai mult, căminul cultural, care necesită reabilitare urgentă, nu are, la ora actuală, cadastru, fapt care mă face să mă gândesc că am așteptări prea mari față de cei care nu au reușit nici măcar asta să obțină până acum.
În calitate de președinte al Fundației Tudor Vladimirescu, vreau totuși să-i transmit un mesaj acestui primar indolent de Padeș că, în loc să facă investiții anapoda cu firme de casă, în loc să stabilească niște priorități precum obiectivele enumerate, el ignoră aceste proiecte din motive lesne de înțeles. Din acestea nu câștigă probabil ce își dorește”, a spus, vehement, Morega.
Nichifor, mai puțin cu Tudor
În ceea ce privește implicarea Consiliului Județean Gorj, Morega spune că nici măcar vicepreședintele Gheorghe Nichifor, responsabilul pe cultură al acestei instituții, nu a manifestat mai mult interes pentru obiectivele culturale de la Padeș decât autoritățile locale.
,,Și cei de la județ au preferat să lase totul în responsabilitatea incompetenților din administrația locală Padeș. La solicitarea mea însă, președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, a fost de acord să avem o întâlnire săptămâna trecută, unde a participat acesta și ambii vicepreședinți și a fost invitat și primarul de Padeș.
Îmi pun încrederea astfel că cei de la CJ Gorj, așa cum s-au angajat, vor aloca fondurile necesare, adică opt sute de mii de lei, urmând ca anul viitor, cu sprijinul aceleiași instituții, să fie alocată suma necesară definitivării lucrărilor de reparații și de amenajere peisagistică a monumentului lui Tudor Vladimirescu și a reconstrucției căminului cultural Padeș”, a completat profesorul universitar.
Să curgă cu firmele de casă
Serafim Antonie a inițiat, în ultimul timp, niște proiecte de reabilitare a structurii școlare din localități componente ale comunei Padeș, în baza cărora s-au reabilitat sedii în condițiile în care numărul școlarilor este într-o continuă scădere. Asta, tot ca o ,,preocupare”, strict financiară, a edililor care s-au perindat la conducerea comunei, în dezinteresul creșterii natalității și stabilității în localitate.
Pe acest fond a scăzut numărul locurilor de muncă în comună. Morega speră că odată cu aceste proiecte culturale se va realiza și reabilitarea și modernizarea DJ671 Apa Neagră-Padeș-Valea Mare, drum turistic, care leagă Oltenia cu Izvoarele Cernei și cu Banatul și Ardealul, respectiv cu DN66A Petroșani-Lupeni-Izvoarele Cernei-Herculane, putând deveni chiar drum strategic ca alternativă la DN66 Bumbești-Jiu-Petroșani.
ANAMARIA STOICA