Mitropolitul Olteniei, de Sânziene în Gorj

367

sanzienele mitropolitCreştinii ortodocşi au sărbătorit vineri, Sânzienele sau Drăgaica, cum i se spune în popor. În fiecare an, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, înainte Mergătorul Domnului. Cu ocazia sfintei sărbători, Mitropolitul Olteniei s-a aflat în Gorj.

Vineri, de praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea gorjeană Icoana şi-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Peste o sută de credincioşi au participat la slujbă. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Antonie Tudor a fost hirotonit întru diacon pe seama Parohiei Floreşti, din Protoieria Târgu Cărbuneşti. La final a fost săvârşită slujba Parastasului întru pomenirea ctitorilor, ostenitorilor şi binefăcătorilor adormiţi în Domnul. Şi în bisericile din Târgu-Jiu s-a sărbătorit Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sute de credincioşi fiind prezenţi la slujbă.

Afacere… de sărbătoare

Prezenţi vineri, prin oraşul Târgu-Jiu, au fost şi vânzătorii de flori, cu aşa numitele sânziene, pe care le-au vândut, făcând din sărbătoare o afacere. Se spune să florile au rol fertilizator, mai ales pentru pepeni şi varză. Sânzienele vin cu noaptea cea mai albă a dragostei şi ziua cea mai călduroasă a anului, la câteva zile după solstiţiul de vară, moment ce marchează apogeul drumului solar, când astrul se află la zenit, punctul cel mai înalt al boltei cereşti. Sărbătoare solară şi lunară totodată, Sânzienele sunt tributare focului, prin făcliile aprinse de feciori şi rotite după cum merge soarele pe cer, dar şi apei, prin ritualul scăldării în rouă, practicat de tinerele fete. I se mai spune Drăgaica, Ziua Soarelui, Ursina, Amuţitul Cucului şi are loc pe 24 iunie. Spre deosebire de Rusalii, care sunt frumoase şi rele, Sânzienele sunt frumoase şi bune.

Tradiţii şi obiceiuri, de sânziene

Se spune că sânzienele sunt deţinătoare ale unor puteri magice. Ele investesc plantele şi mai ales florile ce le poartă numele cu proprietăţi magice, făcându-le apte pentru a veni în ajutorul celor care îşi doresc iubirea. Sânzienele sunt cele care aduc vara rod pământurilor, noroc, sănătate şi copii frumoşi femeilor căsătorite, alinare şi tămăduire celor bolnavi şi aflaţi în suferinţă, protecţie faţă de furia naturii. Tot Sânzienele aruncă vraja tămăduitoare peste plantele şi buruienile pământului. Fiinţe supranaturale, Sânzienele beneficiază şi de anumite însuşiri umane. Sânzienelor le place să fie iubite. Se supără şi pedepsesc dacă nu le iubeşti. Pot deveni la fel de rele şi duşmănoase precum Ielele sau Rusaliile. Dacă nu le respecţi ziua sau nu o ţii aşa cum se cuvine, Sânzienele, ca si Ielele, te pot poci sau amuţi.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here