Creșterile de salarii, de 5,35 % în CE Oltenia, propuse de administrația companiei, ies din calculele sindicatelor. FNME și FNSE ,,Univers”, prin liderii lor, care vor fi prezenți la negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, în această perioadă, vor cere o majorare salarială similară ca cea de anul trecut, de aproximativ 25%.
Procentul de creștere salarială pe care-l vor sindicatele pentru angajații companiei se ridică 25%-27%, având în vedere scumpirile în lanț din ultimul an și creșterea inflației. În plus, condițiile de muncă au ajuns la un nivel extrem de jos.
,,Munca în cariere, ca la pușcărie!”
Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu a declarat: ,,Trebuie să se țină cont de personalul din producție! Atrag atenția și subliniez: cei care au plecat și unde s-au pierdut cele mai multe locuri de muncă, numai din zona de producție. Sunt oameni în companie care fac munca utilajelor. De exemplu: tot ce înseamnă cărbune și transportul lui aduce mizerie, praf, bulgări de cărbune, mocirlă, toate astea erau îndepărtate de utilaje. Curățenia în locul de muncă, în carieră, o făceau utilajele. Acum, utilajele au fost înlocuite de oameni. Fiindcă nu mai sunt bani de utilaje. ba că sunt defecte, ba că licitația nu s-a mai ținut, că nu e combustibil… că nu e nimic. Constantin Mitrescu, liderul Sindicatului Energia Rovinari, care va fi acolo, în comisie, știe toate aceste lucruri. Trebuie doar susținut. Fără atitudinea oamenilor nu se întâmplă nimic. În zona de producție, unde oamenii au preluat atribuțiile utilajelor, li s-a schimbat fișa postului! Fiindcă nu e personal suficient ”Tu trebuie să faci și asta, și asta, și asta!”, li se spune. Situația asta este groaznică, oamenii intrau doar acolo unde nu puteau utilajele. Acum… bagă oameni ca la pușcărie! Eu primesc telefoane de la colegii mei, și-mi spun: ”Nu mai putem, suntem luați dintr-o parte în alta, cum îi luau înainte pe pușcăriași. După ce că suntem mai puțini, ne iau să despotmolim noi, acolo unde lucrau în mod normal utilajele. Eu îi rog pe oameni să facă poze, să facă filmări și să mi le trimită mie pentru că trebuie să oprim asta. Explicația e… că atunci când te duci la un șef de atelier, un șef de linie, ridică din umeri și spune ”uite, ăsta e defect, pentru celălalt nu s-a făcut hârțogăraia, nu s-a făcut licitația” și, uite așa, mor oamenii! Știți de ce? Pentru că bagi un om acolo, unde se poate accidenta, în al doilea rând, îl îmbolnăvești, îl omori. Mai au și câte un șef, din așa numiții biciușcari, cum îi numesc eu, care urlă la oameni: ”hai, mai repede, du-te acolo, ai transpirat, du-te schimbă-te și vino înapoi să despotmolești aici!” Lucrurile astea se vor opri, nu mai pot continua așa, mă voi lupta pentru asta, să nu-și mai bată joc de oamenii care sunt din ce î n ce mai puțini. A fost greu întotdeauna, dar acum se accentuează”, a mai spus Manu Tomescu. Cu alte cuvinte, creșterile de salarii pe care le vor solicita sindicatele se bazează pe realitatea din cariere și termocentrale, acolo unde angajații CEO, din producție, muncesc în condiții inumane.
M.C.H.