La Şcoala ,,Constantin Săvoiu” – Clopoţelul a sunat a grevă japoneză

337

Picture 344Cadrele didactice de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” (Şcoala numărul 8) din Târgu-Jiu au deschis noul an şcolar într-un mod aparte. Pe tot parcursul festivităţii, aceştia au purtat în piept ecusoane din hârtie albă, pe care scria cu negru „-25%”.

Astfel ei au atras atenţia asupra măsurilor pe care Guvernul le-a aplicat şi care i-au afectat prin pierderea unui sfert din salariu.

Anul şcolar 2010-2011 a început ieri, 13 septembrie. La Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu, festivitatea de deschidere s-a desfăşurat după un program bine-stabilit, totul derulându-se rapid, „scurt şi la obiect”. Puţin după ora 08:30, părinţii şi elevii au fost invitaţi să Picture 346asiste la o slujbă religioasă, după care, directoarea unităţii de învăţământ, profesoara Violeta Dulubei, a ţinut un scurt discurs, adresând gândurile sale bune elevilor şi părinţilor. Urări de bine au avut de transmis şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, care s-au rezumat numai la câteva cuvinte fiecare. După discursuri, învăţătorii şi-au luat bobocii, diriginţii elevii, întrând la clase şi pornind cu încredere în noul an şcolar.

Bucuria acestui nou început a fost zugrăvită mai mult pe chipurile elevilor decât pe cele ale profesorilor. Copiii şi părinţii au dat uitării, pentru câteva momente, tuturor supărărilor şi greutăţilor şi au gustat din plin emoţiile acestui eveniment unic în viaţa multora dintre ei, adică a bobocilor care au păşit pentru prima dată în viaţa de şcolar.

Picture 348„-25%”, semnal de alarmă tras de dascăli

Cei care nu au putut uita de probleme nici în această zi specială, au fost profesorii de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu”. Deşi nu au scandat nimic şi au preferat să nu strice atmosfera de sărbătoare, dascălii au purtat în piept mesajul „-25%”, trăgând un semnal de alarmă pentru toată lumea şi arătând, astfel, că în vacanţa de vară ei au pierdut un sfert din salariu prin măsurile de austeritate aplicate de Guvernul Boc. „Este păcat că învăţământul nu mai este apreciat cum era altădată. Probabil că guvernanţii au uitat că au fost şi ei elevi, altfel nu-mi explic cum şi-au pierdut respectul faţă de învăţători şi de profesori. Noi acum purtăm acest mesaj în piept pentru a atrage atenţia tuturor, să nu uite nimeni ce li s-a întâmplat cadrelor didactice”, ne-a mărturisit Nicolae Safta, profesor în cadrul Şcolii Generale numărul 8 din Târgu-Jiu. De asemenea, dascălii de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu”, ne-au asigurat de faptul că, deşi sunt supăraţi şi dezamăgiţi pentru că le-au fost diminuate salariile, îşi vor face meseria şi se vor ocupa de elevi aşa cum se cuvine.

Gestul cadrelor didactice de la Şcoala Nr. 8 a fost catalogat drept un semnal de alarmă şi de către liderul sindical, Vasile Mija, care ne-a declarat: „a fost o hotărâre de ultim moment. A fost o formă de grevă japoneză, care nu înseamnă decât un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă în învăţământ.”

S-a trecut peste ordinul lui Funeriu

Zvonurile cum că directorii de şcoli ar fi primit de la ministrul Daniel Funeriu, un ordin prin care să se renunţe la festivităţile de deschidere a noului an şcolar, se pare că nu erau doar bârfe, dar că „în dimineaţa zilei de 13 septembrie Funeriu s-ar fi răzgândit, susţinând că s-a înţeles greşit mesajul său”, după cum ne-a precizat un cadru didactic. Confirmarea am primit-o şi de la Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj: „elanul de început de an şcolar ni l-a tăiat actualul ministru al Educaţiei, care a trimis o circulară la inspectoratele şcolare, cerând să se renunţe la festivităţile de deschidere. Este o aberaţie această propunere, pentru că de pe vremea lui Spiru Haret se practică ceremoniile specifice începutului de an şcolar, când părinţii şi elevii îşi cunosc învăţătorii şi diriginţii şi aşa mai departe”.

Început de an, aparte

Toamna lui 2010 a marcat un început de an şcolar aparte. Proteste, gânduri şi speranţe, toate adunate laolaltă, pe chipurile şi în minţile profesorilor, părinţilor şi elevilor.

Un peisaj de sărbătoare, dar cu particularităţi în premieră, atmosferă creată pe fondul mişcărilor şi deciziilor care au avut loc în plan politic în ultima perioadă şi care au afectat, mai mult sau mai puţin, întreaga ţară.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here