După vizita din luna august efectuată de către vicepreședintele Raionului Ungheni, Alexandru Brînză, și primarul Vasile Casian, în județul nostru, oficialii gorjeni s-au deplasat la Ungheni pentru a concretiza discuțiile demarate la Târgu-Jiu. Până la sfârșitul acestei luni va fi parafat protocolul de colaborare între cele două regiuni.
În perioada 14-15 octombrie, o delegație a Consiliului Județean Gorj, formată din vicepreședintele Gheorghe Nichifor, vicepreședinte Ninel Muja, Ovidiu Popescu – consilier personal al președintelui Consiliului Județean Gorj și Constantin Pănescu – președintele Asociației Concesionarilor din Rânca.
Această vizită a fost efectuată în urma invitației primite din partea Consiliului regional Ungheni și a avut ca scop discutarea parteneriatului de cooperare dintre cele două regiuni, parteneriat ce urmează a fi aprobat în ședința de Consiliu Județean care va avea loc la sfârșitul lunii. „Regiunea Moldova este una preponderent agricolă, fiind axată pe cultura cerealelor, legumelor, fructelor și viței de vie. În industria Raionului Ungheni, cea mai importantă pondere o au pregătirea fibrelor și fabricarea de covoare, care fabrică de covoare este renumită peste hotarele Moldovei. În cadrul Raionului sunt înregistrate peste 3600 de intreprinderi mici și mijlocii, cu obiective de activitate în toate ramurile de comerț și producție”, a declarat Ninel Muja, vicepreședintele CJ Gorj.
Delegația județului Gorj a participat și la deschiderea oficială a Festivalului recoltei, vinului și promovării tradițiilor naționale, fiind vizitate standurile de prezentare ale comunelor din Ungheni.
Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, confirmă că protocolul de colaborare între raionul Ungheni și județul Gorj va fi semnat în cursul acestei luni. „Avem un protocol de înfrățire cu Raionul Sângerei, care funcționează și acum este în curs de eleborare și finalizare proiectul de înfrățire cu Raionul Ungheni. Proiectul a primit avizul de la Ministerul Dezvoltării de la noi; mai așteptăm avizele de la Ministerul de Interne și de Externe; dacă acestea vor fi realizate, chiar în cursul lunii, va fi aprobată înfrățirea, atât la Ungheni, cât și la noi. Raionul Ungheni se bucură un interes aparte datorită poziției sale extrem de interesante.
Se află la circa 20 km de Iași. (…) Discuțiile care s-au purtat acolo au fost foarte ample. Această zonă dispune de un potențial turistic bogat și variat; am văzut o rezervație naturală: „Plaiul Fagului”, unde se protejează 900 specii de plante cu circa 210 specii de animale protejate de lege. Aici cresc copaci seculari, cel mai vestit fiind Stejarul lui Ștefan cel Mare, care are peste 500 de ani. Există aici și cea mai lungă alee cu castani, care are 4 kilometri, fiind realizată în anii Comunismului”, a precizat Gheorghe Nichifor, vicepreședinte CJ Gorj.
Stațiunea Rânca, promovată la Ungheni
Din deleagția gorjeană care s-a deplasat la Raionul Ungheni a făcut parte și Constantin Pănescu – președintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca. Acesta a promovat potențialul turistic al județului nostru, cu accent pe stațiunea Rânca. „Cei de acolo s-au arătat interesați să vină în zona noastră, la Rânca, de Crăciun și de Revelion, care sunt la circa șapte zile diferență de sărbătorile noastre. (…) pentru mine fost ceva deosebit. Acolo am găsit oameni deschiși; sunt puțin mai săraci decât noi, dar mai bogați la suflet”, a menționat Pănescu.
La Raionul Ungheni s-au purtat discuţii privind eventuale posibilităţi de colaborare în domeniile educaţiei şi învăţământului, muncii şi protecţiei sociale, dar nu numai.
Minodora Sucea