Încă un gorjean, victima unei grave erori judiciare! Eroul unei cărți ce dă o palmă justiției române, condamnat 20 de ani pentru omor

2530

O lucrare juridică semnată de gorjeanul Gheorghe Mărăcine, apărută recent la Editura Măiastra din Târgu-Jiu, oferă o nouă perspectivă asupra felului în care se înfăptuiește actul de justiție în țara noastră. Intitulată “Se întâmplă în România”, cartea lui Mărăcine tratează, într-o manieră particulară, un caz petrecut în 2007 în județul vecin Hunedoara în care sunt implicați niște tineri printre care se află și gorjeanul Sorin Vasile Benegui, care ajunge să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor săvârșit în public. Autorul, după studierea timp de patru ani a documentelor ce au stat la baza condamnării gorjeanului din Vladimir și încă doi tineri, trage concluzia că magistrații, care au soluționat acest caz ar fi înfăptuit cea de-a patra gravă eroare judiciară a țării, una dintre ele privindu-l pe Marcel Țundrea, asta mai ales că doi dintre cei trimiși după gratii ar fi nevinovați.

Cazul care face obiectul studiului juridic s-a petrecut în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2007 în comuna Băcia, județul Hunedoara. Evenimentul a avut loc, în apropierea unei discoteci din localitatea menționată, după ce o tânără ar fi fost agresată verbal de un adolescent de etnie rromă din Simeria. Fata se plânge despre cele întâmplate prietenului ei, Bruzlea Silviu Bogdan, care decide să îi aplice o corecție fizică presupusului agresor la momentul când respectivul urmă să părăsească discoteca. Luând această decizie, Bruzlea se deplasează la domiciliul său și se înarmează cu o bâtă de baseball, pe care o ascunde pe mâneca de la geacă. După ce adolescentul rrom părăsește discoteca, Bruzlea îl așteaptă pe acesta în stradă și, în prezența altor tineri îi aplică acestuia fulgerător “o lovitură în moalele capului”.
Victima, căzută la pământ, a rămas în stare de inconștiență 10-15 minute, timp în care în jurul ei s-a produs o scurtă încăierare în care au fost implicați mai mulți tineri, membri ai celor două grupuri care însoțeau victima și agresorul. Printre cei prezenți la încăierare s-au aflat și cinci tineri, sub 22 de ani, respectiv agresorul Bruzlea, doi frați mai mici de-ai acestuia, precum și Sorin Vasile Benegui și Anca Maria Murg. Cei cinci sunt reținuți trei zile mai târziu și anchetați de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, imediat ce medicii legiști confirmă decesul victimei, căreia i se face și o intervenție chirurgicală la cap. În certificatul medico-legal al IML Timișoara, datat 20.09.2007, se reține cauza morții tânărului de 18 ani ca fiind un stop cardio-respirator iresuscitabil, pe fondul efectului suferinței generate de intervenția chirurgicală craniană.

Două rechizitorii, aceeași motivare!
În cele 180 de zile de arest preventiv, petrecut în Penitenciarul Aiud, cei cinci au adoptat legea tăcerii, probabil la îndemnul avocaților. Acest lucru influențează ancheta, procurorul de caz nereușind să finalizeze un rechizitoriu pertinent de trimitere în judecată. Din acest motiv, judecătorul de caz, prin sentința dată în februarie 2008, infirmă rechizitoriul procurorului și restituie dosarul Parchetului Hunedora pentru refacerea cercetării penale, în motivarea hotărârii arătându-se că “este posibilă inculparea unor persoane nevinovate” sau mai grav “omiterea de la inculpare a unor persoane vinovate”.
Dosarul este atribuit unui alt procuror care întocmește un rechizitoriu similar, solicitând instanței trimiterea în judecată a celor cinci tineri aflați în arest, pe motiv că toți s-ar face vinovați de moartea victimei Ciprian Gabriel Șofrac. Deoarece a doua inculpare se face cu depășirea celor șase luni de arest pentru cei cinci, Curtea de Apel Alba-Iulia îi pune în libertate pe respectivii, astfel că judecarea cauzei s-a făcut timp de 4 ani cu inculpații în libertate.

Doi scapă de la fond
Prin sentința nr.73 din 15 aprilie 2010, cu o motivare de o singură propoziție, susține autorul Mărăcine, trei dintre cei cinci sunt condamnați pentru “omor săvârșit în public”, instanța schimbând încadrarea de “omor cu premeditare” și achitând frații agresorului Bruzlea. Sentința se păstrează și în următoarele etape ale procesului penal, orice încercare de-a avocaților inculpaților și a procurorului de caz fiind respinse atât în apel, cât și în recurs.
“Eroarea judiciară s-a produs de la momentul în care, pe fond, judecătoarea cauzei nu a avut capacitatea profesională să interpreteze corect concluziile RML al IML Timișoara, potrivit cărora decesul victimei a avut drept cauză inițială o unică lovitură violentă de corp dur, aplicată perpendicular victimei pe bolta craniană, lovitură care nu putea deopotrivă să fie atribuită unui număr de 5 inculpați”, susține autorul cărții “Se întâmplă în România”, Gheorghe Mărăcine.
Acesta mai susține că “în motivarea sentinței judecătoarea nu face nicio trimitere la proba esențială a inculpării, adică la raportul medico-legal și nu coroborează cauza decesului victimei cu probatoriul de vinovăție administrat pentru cei trei condamnați. De alfel, nici avocații inculpaților nu au sesizat această inadvertență spre a o folosi în motivarea apelurilor și recursurilor, după cum nici judecătorii din oficiu nu au sesizat neconcordanța din motivarea inculpării celor cinci și cauza decesului declarat al victimei”.

Condamnații dispar pe rând
În timp ce dosarul se afla între Curtea de Apel Alba-Iulia și Înalta Curte de Casație și Justiție, condamnații Bruzlea și Murg dispar, existând presupuneri cum că respectivii ar fi părăsit țara, ei fiind dați și în prezent în urmărire generală.
Ultimul care ia o decizie similară este și gorjeanul Sorin Benegui, care după ce instanța supremă îi menține condamnarea de 20 de ani cu executare, decide să dispară la rândul său în iunie 2012.
“Am aflat cu stupoare ultima decizie din dosar care l-a și determinat pe condamnatul Benegui să îmi facă o primă și ultimă vizită la Târgu-Jiu, moment în care mi-a predat o plasă cu documentele deținute de el legate de cauza unde fusese recent condamnat definitiv. Cu lacrimi în ochi mi-a spus că este victima unei grave erori judiciare și că preferă moartea decât să mai fie încă o dată încarcerat. Din momentul în care a ieșit din biroul meu nimeni nu a mai știut de el nimic, nici măcar familia sa care și în prezent îl plânge. Soția, fiica și mama sa fac și în prezent eforturi disperate să afle unde este și să îi dovedească nevinovăția, fapt care m-a și determinat să caut adevărul timp de patru ani”, a completat Mărăcine să înceapă anul acesta redactarea cărții “Se întâmplă în România”.

Autodenunțul martorului Chiriac
Volumul apare de sub tipar în luna februarie 2017 dorindu-se un studiu unic în țară a unei erori judiciare încă nerecunoscute de instanțele penale printr-o retractare. Autorul susține că și-a asumat o mare responsabilitate prin a dovedi cu motivări concrete, bazate exclusiv pe actele din dosarul cauzei, dar și pe elemente noi probatorii apărute ulterior, ușurința cu care se pot produce în România grave erori judiciare pe care sistemul nici nu concepe să le recunoască.
“În esență, studiul pleacă de la starea de fapt potrivit căreia, după condamnarea irevocabilă a celor doi tineri nevinovați un principal martor al acuzării, Nicolae Chiriac, dându-și seama de efectele declarației sale nesincere date în cercetarea penală și cea judecătorească, în august 2012 se prezintă la soția condamnatului Benegui și îi lasă o declarație, scrisă de mâna sa, prin care își recunoaște vinovăția legat de declarațiile sale, esențiale în condamnarea respectivului. Acum Chiriac a susținut motiv că de fapt Benegui și Murg nu s-ar fi apropiat de victimă și drept consecință nu i-ar fi aplicat acesteia nicio lovitură. Mai mult, în 18 decembrie 2013, același martor dă dovadă de exces de sinceritate și se autodenunță la Parchetul Hunedoara legat de declarațiile sale nesincere date în dosar. Acesta a cerut atunci prim-procurorului acestui parchet să facă tot ce îi permite legea ca să ceară revizuirea cauzei, motivând în esență că moartea victimei s-ar fi datorat unei unice lovituri violente de bâtă, aplicate acesteia doar de Bruzlea”, a subliniat Mărăcine.
De altfel, declarația lui Chiriac și autodenunțul acestuia sunt citate întocmai în cartea autorului Mărăcine la paginile 66-68, 69-70.
“Așa că, din vina procurorului care a cercetat cazul, au fost condamnați la 20 de ani de închisoare doi tineri nevinovați, Benegui Sorin Vasile și Murg Anca Maria și eu mă fac vinovat de condamnarea lor. Dar dumneavoastră aveți puterea să cereți revizuirea cauzei pe baza declarației mele din august 2012 și a acestei sesizări și să ordonați medicilor care l-au autopsiat pe Șofrac, să clarifice dacă acesta a primit în cap mai mult de o lovitură violentă de bâtă de baseball și atunci veți constata că doar Bruzlea trebuia trimis în judecată și condamnat, dacă procurorul era mai atent. Eu vă fac mărturisire ca să fiu împăcat că fac tot ce pot ca să înlătur efectele unei declarații nesincere, ce a condus la condamnarea a doi tineri nevinovați, pentru că mă tem de DUMNEZEU pentru ce am făcut”, se arată în declarația lui Chiriac, citată de autor în carte la pagina 70.

Studiu de caz pentru studenții la Drept
Din păcate, autodenunțul lui Chiriac nu produce niciun efect în Parchetul Hunedoara, documentul nefiind folosit pentru redeschiderea dosarului. Autorul cărții susține că, în 2016 la solicitarea sa, documentul lui Chiriac a fost găsit în Parchetul Hunedoara, cu viză de intrare, dar fără niciun fel de demers juridic oficial în ce îl privește. “În loc să facă revizuirea cauzei din 2007, după trei ani de la primirea autodenunțului Parchetul Hunedoara a găsit o soluție de compromis, a transmis autodenunțul spre Parchetul Deva pentru cercetarea autodenunțătorului sub aspectul infracțiunii de mărturie mincinoasă. În prezent, Chiriac, presupun că este cercetat pentru mărturie mincinoasă, deși cercetarea este una fără efect, infracțiunea fiind prescrisă”, a declarat Mărăcine.
Autorul menționează că primul care a primit spre studiere cartea care tratează omorul de la Băcia a fost chiar prim-procurorul Parchetului Deva, urmat de o serie de parlamentari de Gorj, procurorul general al României, ministrul Justiției și președinții comisiilor juridice din Parlamentul României. Gheorghe Mărăcine își dorește ca și studenții de la UCB Târgu-Jiu să aibă acces la această carte, aflată la vânzare în incinta Direcției de Cultură din Târgu-Jiu, și sub îndrumare profesorală să își exprime propria opinie, dacă s-a produs sau nu o astfel de gravă eroare judiciară. Și dacă aceasta se confirmă, să își spună părerea de unde a început eroarea, cum a fost posibil ca și cei 6 judecători de caz să nu o sesizeze și ce se mai poate face în procedura penală română pentru ca această eroare să fie supusă unei noi dezbateri judecătorești, pornind de la reactivarea prezumției de nevinovăție a condamnaților, generată de autodenunțul martorului mincinos.
De altfel, susține autorul, realitatea celor declarate de Chiriac în autodenunțul său ar fi confirmată întocmai, printr-o notă de consultanță datată în 19 ianuarie 2016, emisă de unicul expert independent în criminalistică și anatomie patologică al României, prof.dr.Vladimir Beliș. Respectivul atestă că victima ar fi suportat “o unică lovitură într-un unic punct de impact asupra boltei craniene de la un agresor aflat față în față cu victima”, susținere care, la rândul ei, răstoarnă toată cercetarea din dosar.

Autorul speră că acest studiu de caz va determina Parlamentul României să adopte, de urgență, o completare a art.453 al.1 C.P.P, privind posibilitatea revizuirii unei sentințe penale bazate pe o cercetare penală și judecătorească influențată, în totalitate, de o declarație a unui martor, care ulterior condamnării definitive, s-a autodenunțat ca fiind vinovat de un act de justiție incorect.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

  1. Mulțumim pt acest articol! Este un caz foarte grav și dramatic. Din cauza „justiției” s-a distrus o familie și vreau să văd când vor plăti cei care au greșit cu bună știință în acest caz.
    Sunt multe nereguli în această speță, este un caz foarte complex și tot ceea ce scrie în această carte (studiu de caz) este foarte adevărat.
    „Justiția”- este oarbă și nedreaptă preocupată mai degrabă de a avea condamnați si nu de stabilirea adevărului!
    Urgent trebuie legea ” răspunderii magistraților’, nu se mai poate așa ceva. Parlamentarii trebuie să deschidă odată ochii și să voteze această lege.
    Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege!

  2. Justiția in Romania este praf !
    Judecători prosti, corupți, . . ….plictisiți
    Justiție de rahat.Sentințe cu greșite sunt cu milioanele in ultimii 15 ani.
    Legea este prost făcută iar acești magistrați care greșesc nu sunt trași la raspundere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.