În toate şcolile din Gorj – Prioritate siguranţei şi securităţii la incendii

550

În zilele de 12 şi 13 ianuarie 2015, sala de conferinţe a Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Gorj a găzduit activităţi diverse şi interesante care au avut ca obiectiv pregătirea unităţilor de învăţământ din Judeţul Gorj pentru siguranţă şi securitate în caz de dezastre (incendii, inundaţii, cutremure). Iniţiatorul acestor acţiuni a fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj care, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Lt. col. Dumitru Petrescu” Gorj, îşi asumă instruirea directorilor de şcoli în legătură cu standardele pe care trebuie să le respecte corpurile de clădire în care se desfăşoară activităţi didactice cu elevii, în vederea obţinerii într-un interval de timp cât mai scurt a avizului şi autorizaţiei pentru securitate la incendii.
La instruire au participat toţi directorii de unităţi de învăţământ din Judeţul Gorj. Aspectele tehnice privind nevoile de autorizare, cele legate de strategii şi proceduri pe acest domeniu prioritar pentru siguranţa vieţii elevilor şi profesorilor, cât şi acelea care au reieşit din specificitatea situaţiilor şi întrebărilor prezentate de participanţi au fost abordate în mod explicit de specialiştii IJSU Gorj: col. Blidea Dănuţ, col. Ungureanu Liviu, lt. col. Drăgan Alin, lt. col. Popa Mihai, mr. Bărdulete Cornel. De pregătirea acestei activităţi în parteneriat s-au ocupat: prof. Marian Staicu, prof. Gabriel Popescu şi prof. Alin Badea, inspectori şcolari ai IŞJ Gorj, prof. Ion Elena, director al CJRAE Gorj.
În intervenţiile sale din cadrul lucrărilor, prof. Ion Işfan, inspector şcolar general al IŞJ Gorj, a relevat aspecte definitorii de care este bine să se ţină seama în soluţionarea cât mai grabnică a acestei probleme prioritare pentru siguranţa vieţii în sălile de clasă şi în celelalte spaţii destinate educaţiei, responsabilizându-i pe directori faţă de necesitatea îndeplinirii condiţiilor de autorizare. Totodată, inspectorul şcolar general a cerut directorilor să acorde atenţia cuvenită activităţilor educative extracuriculare şi extraşcolare din şcoli care să dezvolte la elevi cunoştinţe şi abilităţi pe prevenţie, atât pe domeniul comportamentului şi acţiunii în caz de dezastre, cât şi pe cel al activităţilor de protecţie civilă, organizând în unităţile de învăţământ pe care le conduc cercuri tehnico-aplicative ale elevilor.
Ion Işfan i-a asigurat pe reprezentanţii IJSU Gorj de o prezenţă extrem de numeroasă a elevilor la etapele judeţene din acest an ale Concursurilor Naţionale “Prietenii pompierilor” şi “Cu viaţa mea apăr viaţa” (concursuri reglementate prin Protocolul Nr. 62 170-9 647/2013 încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne), la care urmează să participe nici mai mult nici mai puţin de 70 de echipaje ale elevilor de gimnaziu şi liceu.
Dezbaterile pe acest domeniu au fost deosebit de utile pentru toţi participanţii şi au creat suportul motivaţional care să determine şi să susţină realizarea într-un termen rezonabil a condiţiilor pentru autorizarea şcolilor privind siguranţa şi securitatea la incendii, precum şi constituirea cadrului adecvat pregătirii copiilor şi elevilor privind modul de acţiune şi comportare în situaţiile de urgenţă.
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.