În frunte cu Finanţele – Instituţiile din Gorj, paralizate de grevă

367

protest1Câteva sute de salariaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj au demarat ieri dimineaţă un protest spontan pe holurile instituţiei. Acestora li s-au alăturat pentru solidaritate şi angajaţi ai altor instituţii, subordonate Ministerului Muncii.

Oamenii îşi cer drepturile salariale, iar angajaţii Finanţelor suplimentele neacordate.

Peste 250 de angajaţi ai DGFP Gorj au declanşat ieri dimineaţă un protest spontan. Aceştia şi-au părăsit birourile şi s-au adunat în holul de la parter al instituţiei, dar şi în faţa clădirii. Protestul vine în semn de solidaritate cu colegii lor de breaslă din ţară care au solicitat Guvernului şi Ministerului de Finanţe acordarea suplimentelor din contractele colective de muncă, dar şi-au manifestat şi protest4nemulţumirea legată de tăierea salariilor cu 25 de procente.

Angajaţii nemulţumiţi îşi plâng de milă

Claudiu Bobic, angajat al DGFP Gorj susţine că va continua protestele, alături de colegii de la Gorj dar şi de cei din ţară, atâta timp cât va fi nevoie: „Trebuia să începem cu protestele de miercuri, când au început în ţară. Însă abia la orele amiezei am aflat de acestea şi am hotărât să le demarăm şi noi aici în ziua următoare. Greva este una spontană şi eu, alături de colegii mei, ne cerem drepturile salariale cuvenite pentru întreţinerea familiei. Eu am credite ipotecare şi la ora actuală sunt susţinut de părinţi”. Şi Aurelia Spătaru, referent de specialitate la Biroul de Informatică din cadrul DGFP Gorj are o experienţă în câmpul muncii de 28 de ani şi trăieşte în mare parte din pensia mamei, din banii soţului şi ion cupa facuta de mineîmprumuturile de la prieteni: „Întreaga situaţie financiară a ţării mă afectează, sunt uscată. Mă împrumut de la mama pensionară, de la prieteni, ne ajutăm unul pe altul. Vreau să combatem evaziunea şi să respectăm legile. Aceste stimulente nu sunt din bugetul statului, sunt sume atrase la bugetul statului. Nu luăm tot ce constatăm, este un procent de un salariu obţinut în urma unui protocol încheiat între sindicatele noastre şi guvernele care au fost în această ţară”. Femeia lucrează în cadrul DGFP Gorj din anul 1990, are doi copii studenţi şi o situaţie financiară dificilă, ca a altor milioane de români. „Noi nu suntem obişnuiţi să cerem pomană, suntem funcţionari publici care respectăm legea. Nu avem nimic împotriva directorilor noştri din Direcţie, este opţiunea noastră de a protesta şi trebuie să ne lase să facem asta deoarece este democraţie. Eu de două luni de zile nu mai primesc stimulente, care oricum erau sume destul de mici. Actualul meu salariu în mână este de 720 de lei, iar înainte de toate tăierile, avem 1.390 de lei”, a mai spus angajata DGFP Gorj.

Cupă speră să bată în retragere

Deşi a afirmat în nenumărate rânduri că nu se preconizează o intrare în grevă a angajaţilor din subordine, Ion Cupă, director executiv al DGFP Gorj, a rămas puţin mirat de protestul spontan de ieri dimineaţă. „Iniţial am avut asigurări că aşa ceva nu se va întâmpla. Nu îmi doresc să fie afectată activitatea Direcţiei. Eu am venit la serviciu cu gândul de a fi pe poziţie şi a vedea ce se întâmplă. Directorul de la control şi liderul de sindicat m-au asigurat că toată activitatea de control se desfăşoară normal”, a spus Cupă. În cadrul DGFP Gorj lucrează aproximativ 500 de angajaţi. Tot în cursul dimineţii de ieri, directorul instituţiei l-a sunat personal pe prefectul de Gorj, Liviu Andrei, pentru a-l informa de protestul spontan al salariaţilor Finanţelor.

Grevă japoneză la AJOFM şi ITM

Din solidaritate, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, au intrat ieri dimineaţă, la orele 9:00, în grevă japoneză, lăsând la vedere banderolele albe. „Cei 60 de angajaţi ai ITM Gorj şi-au continuat activitatea în mod normal, fără a lăsa oamenii să aştepte la ghişee, relaţiile cu publicul desfăşurându-se ca într-o zi normală. Ei au purtat doar banderole albe pe braţe”, a declarat George Romanescu, directorul coordonator al instituţiei.

Şi angajaţii punctului AJOFM de la Târgu-Jiu au făcut acelaşi lucru, ei însă afişându-şi banderolele după orele prânzului. „Din cei 38 de angajaţi ai Agenţiei de la toate punctele de lucru, doar cei de la Târgu-Jiu, 19 la număr, au semnat pentru greva japoneză. Banderole albe nu ne-am pus chiar de dimineaţă deoarece am cumpărat mai târziu materialul”, a declarat Elena Secotă, vicepreşedinte al sindicatului angajaţilor AJOFM Gorj. Printre revendicările cerute de salariaţii acestei instituţii se numără: revenirea la nivelul de salarizare din luna decembrie a anului trecut, acordarea de stimulente lunare din fondurile speciale, deblocarea posturilor pentru efectuarea de examene de angajare, plata orelor suplimentare pentru depăşirea programului de lucru datorită reducerii de personal, acordarea unui spor de stres.

AJPS şi CJAS Gorj, la lucru

Şi alţi angajaţi subordonaţi Ministerului Muncii, respectiv cei din cadrul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj, nu sunt nepăsători la situaţia colegilor însă nu au declanşat niciun protest. „Noi ne-am desfăşurat programul normal chiar dacă avem unele nemulţumiţi legate de actualul nivel al salarizării. Am discutat cu oamenii, nu şi-au manifestat interesul de a începe un protest sau de a refuza să lucreze”, a declarat Viorica Roşianu, directoarea AJPS Gorj, instituţie care are în prezent un număr de 21 de angajaţi.

Totodată, şi cei 56 de angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj au rămas în aşteptare, liderul de sindicat nedându-le un răspuns cu privire la un eventual protest: „Liderul nostru de sindicat este şi el la muncă, însă pe teren, în control. Poate organizăm ceva mâine dimineaţă (n.r. azi)”, a declarat Danina Cărăgui, purtător de cuvânt al instituţiei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here