Imunitate de fier, folosind frecvent cătina

1152

catinaCătina este destul de cunoscută la noi pentru efectele sale uluitoare în păstrarea şi creşterea rezistenţei organismului nostru. Se foloseşte şi în ţări, precum China şi America. În scop medicinal fructele sale mici şi zemoase se folosesc de aproape 2000 de ani. În general toate părţile acestei plante spinoase vin în ajutorul corpului uman.

Planta este înaltă, de aproape un metru, iar fructele sunt zemoase iar cele uscate pot fi indicate pentru tratamentul multor probleme precum anemia, dermatita. Fructele de cătină au rol de curăţare şi de întărire a corpului. Rădăcina se foloseşte în mai multe scopuri, în tratarea pneumoniei, tuberculozei pulmonare, astmului şi tusei. Cătina are un conţinut bogat în vitaminele A, C şi E , în flavonoide, dar are şi o cantitate mică de proteine şi carbohidraţi care combat o serie de maladii umane.

Folosirea cătinei

Planta era utilizată în vindecarea problemelor de vedere, a ficatului, celor de reproducere şi urinare. Planta a fost remarcată şi prin faptul că se consideră un inhibitor al cancerului care ori reduce, ori stopează creşterea celulelor nesănătoase. Mai mult, specialiştii folosesc frunzele aromate în supe sau în diverse mâncăruri pentru a lupta cu congestia şi problemele pieptului. Cătina fiind foarte cunoscută la noi, şi dacă se consumă aproape în fiecare zi, efectele vor apărea în timp.

Mai sunt cunoscute şi alte calităţi ale cătinei prin faptul că ea controlează sângerările interne, este antibacteriană, vindecă hipoglicemia, problemele de fertilitate, afecţiuni ale rinichilor şi ficatului şi scade presiunea arterială şi reprezintă un tonic al sistemului imunitar uman. Pentru persoanele care lucrează multe ore pe calculator, această plantă, este minunată, deoarece vine în ajutorul vederii.

De ce e bună pentru imunitate?

Fructele de cătină au o cantitate dublă de vitamina C în comparaţie cu cele ale măceşului şi mult mai multă decât vitamina C din citrice. Dar mai conţine şi vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. De altfel conţine un procent mai mare de betacaroten decât cel din morcov, iar fosforul, calciul, magneziul, potasiul, fierul şi sodiul fac şi ele parte din conţinutul fructelor de cătină.

Din cătină se prepară siropul, uleiul de fructe precum şi ceaiuri. Dintre acestea cel mai important este uleiul fiind având un rol benefic în tratarea ulcerului gastric şi duodenal, a alergiilor, a diareei, a urticariei şi reumatismului, a stresului, a anemiilor şi asteniilor, a gingivitei etc. Este tonic şi reconfortant. Uleiul de cătină fortifică sistemul imunitar şi este un excelent antiinflamator datorită prezenţei vitaminei C, în mod deosebit. Administrat în fiecare zi sub formă de sirop, pe o perioadă mai mare de timp, vă fereşte de problemele sezonului rece, în special. Dar cătina poate inhiba pofta de mâncare, un avantaj al persoanelor supraponderale.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here