Gorun vrea să fuzioneze UCB-ul cu Babeş-Bolyai

716

UCB 2Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este preferată de rectorul Adrian Gorun în ideea unei fuziuni a Universităţii Constantin Brâncuşi (UCB) cu instituţia de învăţământ superior clujeană. Pe locul doi în preferinţele lui Gorun este Universitatea din Craiova.

Introducerea criteriilor de suplimentare de finanţare pentru universităţile din ţara noastră, care aplică politica europeană de creştere a valorii universităţilor tradiţionale şi de diminuare a celor cu potenţial restrâns, i-a determinat pe reprezenatanţii universităţii târgujiene să se orienteze către instituţii universitare din ţară, cu care să poată fuziona prin comasare. În acest sens, Adrian Gorun, rectorul Universităţii Constantin Brâncuşi a făcut demersuri de asociere cu două universităţi, cea de la Babes-bolyaiCraiova şi Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

La Târgu-Jiu va funcţiona Universitatea, în continuare

Discuţiile privind fuzionarea prin comasare au pornit de la un singur punct: „nu vom accepta desfiinţarea UCB, ci vom merge pe picior de egalitate cu cei care vom fi parteneri. Vreau să menţionez şi ţin să consemnaţi că la Târgu-Jiu va funcţiona universitatea ca şi până acum”, a precizat Adrian Gorun, rectorul Universităţii Constantin Brâncuşi (UCB). Admiterea se va desfăşura tot la Târgu-Jiu, chiar dacă cele două universităţi se unifică într-o nouă instituţie; practic, vor fi două centre universitare, cu puteri egale.

UBB, preferată de Gorun

Rectorul Universităţii Constantin Brâncuşi a mărturisit, în conferinţa de presă de ieri, că până în prezent a luat legătura cu Universitatea din Craiova şi cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, ambele răspunzând pozitiv la ideea de fuziune prin comasare, propusă de Gorun. Totuşi, senatul UCB va fi cel care se va pronunţa dacă universitatea gorjeană va intra sau nu în fuziune, iar despre comasarea efectivă se va vorbi abia după deschiderea anului academic următor.

În ceea ce priveşte opţiunile rectorului de la UCB, acestea sunt clare, după cum el însuşi susţine: „dacă aş lua-o pragmatic, ar trebui să optez pentru Craiova, dar prefer Universitatea Babeş-Bolyai pentru instituţia pe care o reprezint, pentru că pe mine mă interesează studenţii şi voinţa lor. Cu toate acestea, subliniez, din nou, că la Târgu-Jiu va funcţiona centru universitar, chiar dacă nu voi mai fi eu rector, pentur că, evident, noua instituţie universitară rezultată prin comasare, va avea un singur rector”.

Prin comasarea UCB cu UBB ar rezulta, conform spuselor lui Gorun o instituţie universitară metropolitană, denumită Babeş-Bolyai Oberth.

Preferinţele lui Gorun pentru Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) sunt întemeiate, dacă luăm în calcul faptul că UBB este o instituţie publică de învăţământ superior a cărei misiune este să promoveze şi să susţină, în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională, dezvoltarea unor componente culturale specifice. Vom reveni cu alte detalii despre comasarea Universităţii Constantin Brâncuşi, ulterior.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here