Stresul, problemele financiare sau dezamăgirile personale i-au adus pe mulţi gorjeni în situaţia de a lua-o razna, la propriu. Aşa se face că, în judeţul nostru, conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) erau confirmate 8.443 de cazuri de bolnavi psihic. Singurul spital de pe raza judeţului Gorj, unde se tratează bolnavii psihici cronici este Spitalul Orăşenesc Turceni, care este mai mereu supraaglomerat. Dacă unitatea medicală are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru 72 de paturi, numărul bolnavilor internaţi în Secţia Psihiatrie este tot timpul mai mare.
Potrivit statisticilor, în Gorj există peste opt mii de bolnavi psihic, nu mai puţin de 88 dintre ei fiind periculoşi. Potrivit statisticilor DSP Gorj, numai în trimestrul III al anului în curs au fost confirmate încă 77 de cazuri, în trimestrul anterior confirmându-se 39 de cazuri noi. „La finele trimestrului III al anului 2015 avem 8.443 de bolnavi psihic, 4.416 provenind din mediul rural. La aceeaşi dată, se aflau în evidenţe 88 de bolnavi psihic periculoşi”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Mai mulţi bolnavi decât decontează statul
Spitalul Orăşenesc Turceni este singura unitate medicală gorjeană unde se tratează bolnavii psihic cronici. Deşi, unitatea are contractate cu CJAS Gorj 72 de paturi, numărul pacienţilor de la Psihiatrie depăşeşte mereu această capacitate. „Avem, de regulă, în jur de 90 de pacienţi şi chiar mai mulţi, în anumite perioade ale anului. Cei care sunt de lungă durată rămân internaţi 114 zile, iar cei de scurtă durată – 42 de zile”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Cu alte cuvinte, în judeţul Gorj există mai mulţi bolnavi psihic decât decontează statul. Dincolo de statistici, realitatea este cu atât mai cruntă, cu cât mulţi dintre aceşti bolnavi nu au nici asigurări medicale, costurile lor fiind suportate în integralitate de spitalul unde sunt internaţi. Din nefericire, acestea sunt doar datele prinse în statistici, în realitate, însă numărul persoanelor cu probleme psihice este, cu siguranţă, mai mare.
Minodora Sucea