Gorjenii, amendaţi pentru arderile necontrolate

402

Amenzi de mii de lei. Asta riscă gorjenii care vor da foc miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale fără avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi permis de lucru cu foc.

În ultima perioadă pompierii gorjeni s-au confruntat cu un număr foarte mare de incendii produse la vegetaţia uscată. Numai în luna noiembrie au fost înregistrate 26 arderi necontrolate ca urmare a nerespectării regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis. „Activităţile de ardere a miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea avizului din partea Agenţiei de Protecţia Mediului Gorj, precum şi după obţinerea în prealabil a permisului de lucru cu foc eliberat prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens. Pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, conform HG.537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului, cetăţenii riscă primirea unor sancţiuni contravenţionale”, a explicat Alin Drăgan, şeful Serviciului de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu”. Astfel, cei care nu iau măsuri pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, riscă să primească o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei. Persoanele care aprind mirişti intenţionat, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără a lua măsuri pentru a împiedica propagarea focului la vecinătăţi, precum şi cele care lasă nesupravegheat focul din gospodărie, riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei. În ceea ce priveşte persoanele care dau foc miriştilor fără acceptul autorităţii competente şi fără informarea în prealabil a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, acestea riscă o amendă contravenţională de la 6.500 la 7.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 25.000 la 30.000 lei pentru persoanele juridice.

Peste 180 de arderi necontrolate

În primele 11 luni ale acestui an, în judeţul Gorj, au fost înregistrate 181 de cazuri de arderi necontrolate. Cele mai multe astfel de situaţii au fost înregistrate în localităţile Bumbeşti-Jiu (30), Târgu-Jiu (20), Motru (19), Peştişani (15), Novaci (12) şi Scoarţa (10). În total, ca urmare a acestor cazuri, au fost afectate 650 de hectare de teren, cea mai dificilă intervenţie fiind în zona montană Straja. Aici, în intervalul 20 iulie – 7 august 2011, flăcările au mistuit 200 de hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here