Deoarece în ţară au izbucnit focare de antrax la animale în judeţele Constanţa, Brăila şi Giurgiu, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au verificat, în această perioadă, dacă animalele din fermele şi gospodăriile gorjenilor au fost vaccinate împotriva acestei boli.
În trimestrul al doilea al acestui an, la nivelul judeţului Gorj s-a derulat campania de vaccinare anticărbunoasă de prevenire a antraxului la circa 300.000 de animale din speciile cabaline, ovine, caprine şi bovine din gospodăriile şi fermele locale. Deoarece atât medicii veterinari, cât şi proprietarii de animale s-au conformat şi au acceptat vaccinarea, în Gorj nu există nicio teamă în ceea ce priveşte apariţia posibilelor cazuri de antrax la animale, chiar dacă în mai multe judeţe din ţară această boală a fost depistată la efectivele de animale. “Nu ne facem griji în legătură cu cazurile din ţară, deoarece noi nu putem fi afectaţi. Desigur că am făcut controale, dar animalele în judeţul nostru au fost vaccinate. Am făcut verificări în toate comunele şi la toţi medicii veterinari concesionari, aşa că nu avem motive să ne temem. Aceste acţiuni de vaccinare se fac anual, la nivelul întregii ţări şi pentru noi la Gorj, cel puţin, au fost deosebit de eficiente, dovadă stând faptul că, în ultimii zeci de ani, nu am avut cazuri de antrax la animale. Rugăm proprietarii animalelor să ofere sprijin medicilor şi asistenţilor veterinari care le vin în gospodărie pentru efectuarea vaccinărilor, de orice natură ar fi acestea”, a declarat directorul executiv al DSVSA Gorj, Nicolae Călescu.
Modul de transmitere al meningitei cărbunoase (antrax) este prin contactul direct al omului cu animalele bolnave, cu produsele provenite de la acestea sau ca urmare a unei infecţii de origine telurică. Boala poate evolua septicemic, existând mai multe forme care depind de calea de pătrundere în organism. Bacilul este sensibil la antibiotice, dar depistată în fază incipientă, afecţiunea poate fi stopată prin tratament cu antibiotice. La animale se practică vaccinarea anticărbunoasă cu foarte bune rezultate. Această boală este declarabilă şi carantinabilă. Conform “Programului de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţie a mediului”, vaccinarea contra antraxului este obligatorie.
Izabella Molnar