Erasmus+, un plus pentru învățare

452

Sub auspiciile programului Erasmus+, am avut oportunitatea de a participa la un curs, în Glasgow – Marea Britanie, având ca temă cetățenia europeană. Cursul organizat de Agenția Naționala din Marea Britanie în colaborare cu Agenția Națională din România, a fost finanțat prin programul Erasmus+ KA2-TCA (Actiunea Cheie 2, Transnational and Cooperation Activities) și a câștigat admirația și respectul nostru prin eficiența organizării, amabilitatea si solicitudinea pe care gazdele au arătat-o permanent fiecărui participant.
Au fost prezenți 25 de participanți din Marea Britanie, România, Bulgaria, Portugalia, Spania, Italia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Grecia, Cipru, Turcia, Albania, Rusia;  cei mai buni dintre cei buni şi interesaţi de subiectul trainingului, au fost selectaţi după evaluarea candidaturilor, finanțați şi trimişi la Glasgow în perioada 8-14 martie 2015 pentru a discuta și învăța despre cetățenia europeană. Participanții au fost încurajati să dezvolte o atitudine  analitică, democratică și creativă cu privire la cetățenia europeană și să conștientizeze rolul social, politic și cultural activ pe care îl au în construirea unei Europe comune, unite. În același timp  cursul a promovat programul Erasmus+: Tineret, punând accentul pe standardele de calitate și  posibilitățile de a integra temele discutate în activitatea de tineret.
Activitățile puse în practică ne-au atras atenția asupra spațiului, timpului și locului pe care îl avem în Europa contemporană, dezvoltându-ne aptitudinile, motivându-ne să fim agenți activi ai schimbării democratice și să participăm, fiecare după posibilități, la construirea Europei, prin transmiterea cunoștințelor acumulate, în rândul tinerilor cu care lucrăm pentru a-i determina să facă alegeri în cunoștință de cauză pe viitor.
Pentru a-și atinge scopul, cursul a urmărit cinci obiective:
– Să cerceteze critic relevanța, sensul și implicațiile cetățeniei europene în activitățile de tineret în toate dimensiunile sale;
– Să promoveze și să faciliteze utilizarea activă a programelor și structurilor de sprijinire a activităților pentru tineret, cu accent pe cetățenia europeană, inclusiv Erasmus +: Tineret;
– Să experimenteze și să exploreze potențialul cetățeniei europene de a realiza   schimbări democratice în societate;
– Să familiarizeze participanții cu accepțiile actuale asupra cetățeniei europene  (conceptele, sensurile formale și expresiile cetățeniei europene);
– Să exemplifice legătura dintre cetățenia europeană, drepturile omului, democrație, învățarea interculturală și valorile care stau la baza acestora.
În ceea ce privește abordarea educațională, trainerii ne-au orientat în această dezbatere asupra cetățeniei europene cu accent pe implicațiile în activitatea de tineret, prin metode de învățare nonformală, bazate pe experiențele noastre, pe motivația personală, pe nevoile și obiectivele de învățare proprii. Am avut la dispoziție cele mai moderne mijloace didactice, computere conectate permanent la internet, table interactive, mese digitale, flipchart-uri mobile, produse de papetărie și birotică la discreție.
O gamă cuprinzătoare de materiale suport a fost postată pe platforma electronică european-citizenship.org: suport de curs (Cetăţenie Europeană, Participarea tineretului, Drepturile omului, Învăţarea interculturală, Educaţia nonformală, Competente cheie, etc.)  prezentari power-point, video, imagini. A fost creat un grup pe Facebook, în care ne-am înscris cu toții în vederea unor viitoare colaborări.
Ca loc pentru desfășurarea cursului, organizatorii au ales orașul Glagow, situat la 33 km de Marea Nordului, al treilea oraș ca mărime din Marea Britanie și cel mai mare port fluvio-maritim al Scoției. Orașul cu o populație de 598000 de locuitori este situat în câmpia Scoției Centrale, pe ambele maluri ale fluviului Clyde, al cărui canal, în permanență dragat, are astăzi un gabarit comparabil cu cel Canalului de Suez. Oraşul este ”capitala” construcțiilor de nave din Marea Britanie (1/3 din întreg tonajul construit în arhipelag). Glasgow este orașul unde se construiesc cele mai multe vase navale din UK; cel mai mare vas de croaziera Queen Elisabeth 2 a fost contruit în șantierul naval de aici.
Cazarea a fost asigurată la The Beardmore Hotel and Conference Centre – un hotel de lux, situat pe malul râului Clyde, cu camere elegante şi moderne, dotate cu computere, numeroase săli de studiu şi de conferință,  precum şi facilităţi de spa şi de agrement.
Recomand cursul celor care sunt interesaţi, deoarece totul este la superlativ, de la calitatea informației, a abordării educaționale, până la cazare, asigurare transport local, ieșiri în oraș, seri culturale favorabile socializării și relaxării.
Gabriela Ionescu, Asociația European Project, Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.