Echipa de handbal masculin, Energia Târgu-Jiu, a dezamăgit la prima întâlnire cu fanii. Trupa pregătită de Liviu Andrieș a pierdut fără drept de apel primele două jocuri de verificare ale verii, 23-27 cu HC Adrian Petrea Reșița respectiv 26-28 cu Steaua București. “Mai e mult de lucru. Deocamdată nu suntem omogeni” e concluzia tehnicianului Energiei.
Chiar dacă Energia a remaniat complet lotul după dezamăgirea din sezonul trecut, când s-a salvat la baraj, jocul a rămas lipsit de strălucire.
În primele două amicale ale verii, Energia s-a făcut de râs în fața puținilor spectatori care au rămas încă fideli handbalului la Târgu-Jiu. Trupa lui Andrieș a pierdut mai întâi cu nou promovata HC Adrian Petrea Reșița scor 23-27 (9-14) apoi și cu Steaua, scor 26-28 (11-19), terminând triunghiularul de la Târgu-Jiu pe ultimul loc, cu zero puncte.
Energia nu a condus nici o secundă în cele două dispute, controlate de la cap la coadă de formațiile adverse.
Apărarea, cu Șoldănescu greoi în centru, a fost mai mereu depășită, iar în atac linia de nouă metri nu și-a asumat șutul.
Poarta a ținut doar în partea a doua cu Steaua când Șelaru a reușit câteva parade, permițând și echipei să recupereze din diferența indecentă de pe tabelă.
Foști golgheteri ai Ligii Naționale, Claudiu Dediu și Florin Acatrinei au fost aproape invizibili. Dediu a marcat patru goluri în cele două jocuri, iar Acatrinei șapte.
Liviu Andrieș a rulat întreg lotul avut la dispoziție, inclusiv juniorii Alexandru Mănescu și Sabin Constantina, care vor fi, cel mai probabil, împrumutați la alte echipe odată cu startul sezonului.
Scuza: nu s-a lucrat cu mingea
Evoluția slabă a echipei nu a fost o surpriză pentru tehnicianul Liviu Andrieș.
Energia a transferat 12 jucători în pauza competițională și are nevoie de timp pentru omogenizare. Deocamdată, gorjenii s-au concentrat doar pe partea fizică, iar de acum urmează să aprofundeze și componenta tehnico-tactică. „Ne așteptam pentru că în ultima perioadă nu am făcut decât câteva antrenamente cu mingea și se vede lucrul acesta. Relațiile de joc suferă, e clar că avem mult de muncă, am încercat în aceste două jocuri să îi folosim pe toți să vedem ce capacități native au atât fizic, cât și tehnico-tactic. Am terminat perioada de pregătire fizică, iar de acum începem să lucrăm tactic și, sper, de la etapă la etapă să se vadă o creștere. Momentan nu suntem omogeni, asta o să o căpătăm prin muncă. E normal să nu fie relații între posturile apropiate, majoritatea au venit în această vară. Din punct de vedere fizic suntem ok, din punct de vedere tehnico-tactic suntem cam la 10 %. Trebuie să condensăm munca pentru că timpul nu ne așteaptă”, a declarat Andrieș.
Că echipa stă bine din punct de vedere fizic a confirmat-o în finalul jocului cu Steaua când a revenit de la 20-27 la 26-27 în doar șapte minute. Apărarea s-ar vrea punctul forte al echipei, însă cel puțin în aceste două meciuri a arătat multe slăbiciuni.
„Sunt momente când jucăm colectiv, dar mai e mult de lucru. În atac am făcut o singură schemă și ne-a ieșit când am pus-o în aplicare.
Punctul forte nu-l știm. Apărarea ar putea fi atuul nostru în campionat”, a mai declarat Andrieș.
Iancu și Nistor, absențe importante
Energia nu a avut la dispoziție în aceste prime jocuri de verificare doi dintre posibilii titulari ai ediției viitoare a campionatului. Pivotul Dragoș Iancu a fost învoit pentru a fi alături de soția sa care a născut, iar extrema dreaptă Ionuț Nistor se află cu naționala de tineret a României la Campionatul Mondial sub 21 de ani din Brazilia. Tot în Brazilia se mai află alți doi componenți ai Energiei, Alexandru Bucătaru și Bogdan Mănescu. Iancu va fi om de bază în angrenajul echipei din Târgu-Jiu, lucru confirmat și de antrenorul Andrieș. „Iancu a lipsit, un om care are un cuvânt pe atac și apărare. Variante multe de apărător central nu sunt. Iancu, Șoldănescu și Țuțu pot să facă apărarea centrală”, a declarat tehnicianul Energiei.
De acum se joacă la victorie
Șefii Energiei nu-i vor mai acorda tehnicianului Liviu Andrieș circumstanțe atenuante. În turneul de la Reșița trebuie să apară și victoriile. „Nu poți să fii mulțumit după două înfrângeri, dar ținând cont să sunt primele două meciuri de pregătire, știind că băieții s-au pregătit doar fără minge nu e un capăt de țară. Important este că au alergat foarte bine, dar de acum încolo ne interesează și rezultatele chiar dacă sunt meciuri amicale. Timpul este suficient, totul depinde de cum vor răspunde băieții la cerințele antrenorilor. Lotul are potențial, dar depinde acum de ce se întâmplă în continuare. De acum încep antrenamentele tactice și începând cu turneul de la Reșița ar trebui să apară și rezultatele”, a declarat președintele secției de handbal a clubului Energia, Doru Geamănu.
Cristi Constantinescu
Doar 4 echipe 100 % românești
Energia Târgu-Jiu va aborda sezonul viitor fără nici un jucător străin în lot. Doar echipele invitate în Liga Națională CSM Focșani și CSU Galați alături de HC Vaslui mai au loturi formate 100 % din jucători autohtoni.
Iată numărul jucătorilor străini din Liga Națională de Handbal masculin:
Dunărea Călăraşi – 9 jucători (Notă: 6 sunt din Rep. Moldova)
Minaur, HC Odorhei – 7 jucători
CSM Bucureşti – 6 jucători
Dinamo Bucureşti – 5 jucători
Potaissa Turda, Poli Timişoara, Steaua Bucureşti – 4 jucători
HC Adrian Petrea Reşiţa, CSM Ploieşti – 2 jucători.
Dacă în campionatul trecut activau 59 de străini în handbalul masculin acum numărul lor s-a redus la 50.