Elevi motreni în vizită la Penitenciarul Târgu-Jiu

315

În cadrul parteneriatului dintre Colegiul Tehnic Motru şi Penitenciarul Târgu-Jiu, care a intrat în vigoare la data de 25 februarie, în această săptămână s-a desfăşurat o primă activitate. Este vorba despre o vizită pe care a elevii motreni au făcut-o la Penitenciar. Tinerii au fost impresionaţi de experienţa avută, astfel că următoarea activitate va avea loc tot în penitenciar, după cum confirmă directorul Colegiului Tehnic Motru.

Parteneriatul dintre Colegiul Tehnic Motru şi Penitenciarul Târgu-Jiu, intrat în vigoare de luni 25 februarie, se va derula pe parcursul anului şcolar în curs şi 2013-2014. Obiectivele acestui protocol sunt: conştientizarea de către adolescenţi a riscurilor comportamentelor deviante, a consecinţelor consumului de droguri, înlăturarea prejudecăţilor cu privire la persoanele private de libertate. Cele două instituţii vor organiza şi desfăşura în unitatea de detenţie şi în comunitate activităţi cu caracter educativ: expuneri, dezbateri, concursuri tematice, precum şi activităţi specifice de prevenire a delincvenţei juvenile. O primă activitate a avut loc chiar în această săptămână, un grup de elevi ai CT Motru deplasându-se la Penitenciarul Târgu-Jiu împreună cu câteva cadre didactice.

Experienţă impresionantă pentru elevi
Întâlnirea cu deţinuţii a avut un impact major asupra elevilor motreni, unii dintre ei fiind impresionaţi până la lacrimi. Eleva Denisa Ene, a mărturisit: „poveştile lor cutremurătoare m-au sensibilizat până la lacrimi. Aceşti oameni se luptă zilnic cu aceleaşi gânduri rele…se luptă cu propria conştiinţă. Sunt privaţi de cei pe care îi iubesc, trăind cu vina că şi-au distrus nu numai vieţile lor, ci şi pe ale familiilor. Nu pot participa la bucuriile şi tristeţile ce au loc afară. Nu pot să-şi susţină familiile aşa cum şi-ar dori s-o facă. În multe cazuri deţinuţii sunt respinşi de familii în aceste momente grele…iar ei sunt obligaţi să se resemneze cu înfrângerea. Gândurile rele le macină existenţa, dar le oferă posibilitatea de a medita asupra faptelor săvârşite. Îi ajută să se redescopere pe ei înşişi şi le oferă speranţa de a merge mai departe, de a învăţa să lupte”.
„Deţinuţii au fost foarte sinceri cu noi. Fiecare dintre deţinuţi, regretă faptele grave sau mai puţin grave pe care le-au comis şi trăiesc cu speranţa ca după ispăşirea pedepsei, să reuşească să se reintegreze în societate. Ne-au demonstrat că sunt oameni şi au suflet bun. La sfârşitul vizitei am ajuns la o concluzie: trebuie să avem tăria de a ne feri de probleme şi de a nu comite fapte ilegale pe care să le regretăm mai târziu”, a declarat Andreea Tuce, elevă a colegiului motrean.

Discuţii pe teme de interes
Persoanele private de libertate participante la activitatea „Şi din greşelile altora poţi învăţa!” au purtat discuţii care au ca subiect evoluţia fenomenului violenţei în şcoli şi prevenirea delincvenţei juvenile. Persoanele private de libertate au vorbit deschis despre cauzele care au dus ca acestea să execute pedepse privative de libertate, influenţa anturajului şi consecinţele asupra lor şi a familiilor lor. De asemenea, s-a atras atenţia asupra comportamentelor deviante, a absenteismului şi abandonului şcolar, consumului de alcool şi droguri. Sendile Nistor, inspector penitenciar a precizat: Scopul principal al activităţii derulate a fost acela de conştientizare de către adolescenţi a riscurilor comportamentelor deviante, precum şi diminuarea riscului infracţional şi victimal în rândul persoanelor private de libertate şi asumarea răspunderii pentru fapta proprie”. Activitatea derulată în cadrul parteneriatului dintre CT Motru şi Penitenciarul Târgu-Jiu a fost condusă de către psihologul Raluca Dobriţan, care a declarat : „Proiectul îşi propune: „conştientizarea de către adolescenţi a riscurilor comportamentelor deviante; conştientizarea consecinţelor care decurg din consumul/ traficul de droguri; dezvoltarea responsabilităţii persoanelor private de libertate şi consolidarea atitudinilor prosociale.”

Cadrele didactice, alături de elevi
Niculina Chiţulescu – directorul CT Motru, Ştefan Manciu – director adjunct, consilierul educativ Corina Georgescu şi Delia Doman – responsabilul comisiei de disciplină de la C.T.Motru au însoţit grupul de elevi de la colegiu. Niculina Chiţulescu a menţionat: „este prima acţiune din cadrul parteneriatului. M-a surprins pozitiv atitudinea elevilor mei faţă de acest tip de activitate. Zilele următoare cei 17 elevi vor disemina trăirile şi sentimentele din penitenciar altor elevi din colegiu. Următoarea activitate va fi tot în penitenciar pentru că se pare că impactul asupra elevilor este cel scontat. Aşa cum era stabilit, elevii motreni au vizitat şi Universitatea Titu Maiorescu participând la o lecţie deschisă pe tematica regionalizării României”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here