Educaţia…şi Lecţia de viaţă – “Eu cred că vor veni și aceia care să țină și cu «omul de jos», că vom avea la conducere și oameni de omenie”

443

-Rep. Ce mai faceți domnule Ionică Boștină și cum vă descurcați pe o vreme caniculară?
-Căldura asta, trebuie s-o suportăm! E lăsată de la Dumnezeu! Ca și anotimpurile, iar oamenii trebuie «să se dea» după anotimpuri! Avem aer condiționat și trebuie consumate lichide calde, ca să nu transpirăm! Consumăm lichide reci, cu atât transpirăm mai mult!
-Rep. Sunt mulți oameni care vă solicită!
-Da, sunt solicitat!

“Cu cât înaintăm în vârstă, ochii sunt cei afectați în mare măsură”

-Rep. Credeți că ochii sunt cei care suferă mai mult în această perioadă?
-Cu cât înaintăm în vârstă, ochii sunt cei afectați în mare măsură! Mai ales că românul nu prea a fost obișnuit cu accesorii performante, așa cum sunt calculatoarele, internetul, facebook-ul, telefoanele mobile! Brusc, s-a trecut de la o etapă la alta, fără ca noi să fim capabili să ne adaptăm, și automat, ochiul începe să sufere!
-Rep. Deci, vă preocupă ochiul care privește, ochiul care vede mult sau mai puțin!
-Așa este, pentru că e ochiul în care ne oglindim pe noi înșine!
-Rep. Domnului Ionică, vă spune ceva imaginea din «ochiul inimii»?
-Să mă gândesc puțin la răspuns, pentru că întrebarea e delicată!
-Rep. În limbajul credinței noastre dreptmăritoare se amintește despre faptul că avem și vederea cu «ochiul inimii», dumneavoastră, ce părere aveți?
-În primul rând, noi trebuie să vedem selectiv, pentru că nici oamenii nu sunt toți la fel! Unii au inima largă, alții au inima «avară», unii sunt mai generoși, mai darnici…
-Rep. Cred că e o problemă de mentalitate sau de educație, de bună seamă!
-Mentalul nostru, de la inimă pornește! Sentimentele noastre, de la inimă «pleacă», domnule profesor! Trebuie să știi cum îl iei pe om, pentru că viața e grea!
-Rep. Știți cât este nivelul salariului minim pe economie?
-În jur de 1050 de lei, dar «în mână» omul ia puțin peste 800 de lei! E foarte puțin!

“Omul se adaptează la situație și își cumpără ochelari după posibilități”

-Rep. Când trebuie să dea mai mult de jumătate din acest salariu pentru o pereche de ochelari, cum vi se pare, vis-à-vis de greutățile omului?
-Omul se adaptează la situație și își cumpără ochelari după posibilități! Cel cu un salariu mic, face ochelari cu lentilă incoloră, un ochelar simplu, nu bifocal, nu progresiv, nu cu lentilă «helio» sau cu lentilă colorată!
-Rep. Vederea e scumpă, iar ochiul trebuie protejat!
-Se poate proteja printr-un strat antireflex care oprește ultravioletele și se poate aplica! Eu lucrez cu furnizori din Timișoara, cu «Interoptic», cei care au produse de calitate, cu materie primă de la «Rodenstock», din Germania, mai ales pentru comenzi speciale!
-Rep. Care este secretul deschiderii către oameni, domnule Ionică?
-Trebuie să fii «parolist», să-ți respecți cuvântul, pentru că altfel, pierzi încrederea oamenilor! Dacă îi spui unui om că îi faci lucrarea într-o oră, în două ore, și respecți ceea ce ai spus, omul te caută, capătă încredere!
-Rep. Deci, aveți o relație directă cu clienții, așa cum aveți și cu diferiți furnizori!
-Pentru că prin «intermediari» prețul produsului crește și oamenii se raportează de cele mai multe ori la preț! Prefer să iau marfa direct de la producător, fără intermediari!
-Rep. Cum ne ajută ochiul nostru ca să putem «vedea» și lucrurile mai puțin plăcute din lumea aceasta?
-Dacă vreți un răspuns «profesional», trebuie pornit de la medicul care consultă….
-Rep. Vă abateți de la întrebarea mea, dar accept și acest răspuns!
-Deci, omul conlucrează cu medicul și apoi vine la mine, iar alegând o dioptrie corectă, și ochelarul se potrivește, ca să vedem lumea cum e bine, iar în acest fel, ca să fiu în ton cu întrebarea dumneavoastră, omul e mulțumit când vede perfect!

“Să nu lăcomești, să zici că te «pricopsești» foarte repede”

-Rep. Puteți aminti câteva calități ale unui om de afaceri prosper?
-În primul rând, să nu lăcomești, să zici că te «pricopsești» foarte repede, pentru că totul trebuie să fie treptat, apoi, să fii corect cu lucrătorii, să-i consideri colaboratori, să respecți programul, să ai un adaos comercial cât mai mic!
-Rep. Ceea ce înseamnă o bună cunoaștere a pieței!
-Evident!
-Rep. Mizați pe un nivel «standard» al prețului, la achiziție, dar mai ales la vânzare?
-Prețul e doar un «instrument» de lucru, nicidecum un mijloc de jupuire a omului! La prețul de achițiție, eu practic un adaos de 30-40%, un nivel modest al prețului!
-Rep. Aveți sentimentul că practicați un preț mic al produselor dumneavoastră?
-Nu, nu am acest sentiment! Vreau să am sentimentul clientului bine servit, al clientului care îmi aduce și alți clienți!
-Rep. Considerați că schimbările climatice pe care le resimțim afectează ochii noștri?
-Da, trebuie să ne protejăm de razele soarelui, să avem ochelari cu acel strat protector «reflex», care stopează ultravioletele!
-Rep. Ce rol poate avea capacitatea de comunicare, de a purta un dialog civilizat cu oamenii sau cu clienții, cum îi numiți dumneavoastră?
-Un rol foarte mare, pentru că omului trebuie să-i explici și să-l convingi prin ceea ce spui, ca să câștigi încrederea lui!

“Unii se consideră că au avansat și îi sfidează pe cei «de jos»”

-Rep. De ce v-ați ales această meserie, domnule Ionică Boștină?
-La început, eu am vrut să mă fac ceasornicar, atunci când am dat examen la Cooperativa «Steaua roșie», în 1964, iar după unele obiecții ale celor care răspundeau de angajări, tatăl meu m-a dus la București la «Ucecom», la un prieten al său, Dăescu Ignat, fost învățător la Ciuperceni. Apoi m-a adus la Craiova, la regiune! Să știți că am fost ajutat și de sora lui Gheorghe Apostol, care a dat un telefon la «Ucecom», ca să fiu angajat ca ucenic la «Optica» la Târgu-Jiu. Am început ca ucenic la 2 martie 1964, iar din 1965 ne-a preluat d-l Sandu Rosenfeld, cu care am lucrat până în 1973, când a plecat în Israel. În aceste condiții, am preluat eu gestiunea, pe care am avut-o până în 1996!
-Rep. Aveți anumite categorii de persoane pe care le agreați mai mult și pe care le considerați de «calitate»?
-Îmi place să lucrez cu omul sincer!
-Rep. Dar, dincolo de aceste aspecte ale unei pretinse moralități? Mă refer la condiția socială a oamenilor?
-Mie îmi plac oamenii modești, pentru că persoanele cu situație materială înaltă, cred că uită de unde au plecat! Nu e bine să uiți de unde pleci! Unii se consideră că au avansat, că sunt din altă structură a societății și îi sfidează pe cei «de jos»! Dar, toți am plecat «de jos», iar acest lucru nu trebuie uitat!
-Rep. Nu credeți că asemenea exemple se întâlnesc mai ales în politică?
-Ba da!
-Rep. De ce își pierd unii politicieni memoria și devin autiști?
-Pentru că intră în alt «angrenaj» și uită repede pe cei de-acasă! Acest lucru se întâmplă, pentru că sunt atrași!
-Rep. Sunt atrași de mirajul puterii?
-De mirajul puterii și al banului! Politica, puterea și banul conlucrează! Sunt unii care stau patru ani în politică și se retrag din mizeria asta, dar alții continuă, pentru că se constituie acele «clanuri» în care miza înseamnă interesul, banul, iar dacă nu te integrezi în acest «clan» al profitorilor, riști să nu mai fii ales! Vedeți, acesta e jocul politicianist! Persistă mulți oameni pe funcții de mai mulți ani, iar dacă nu intri în angrenajul acestora, în angrenajul «mafiot», imediat ești eliminat, marginalizat!

“Niciodată nu îmi e teamă să fiu sincer”

-Rep. E foarte interesant ceea ce spuneți! Nu vă e teamă?
-Niciodată nu îmi e teamă să fiu sincer! De ce trebuie mereu să înșeli, să minți? Oamenii nu mai au încredere în politicieni, pentru că unele legi se fac numai pentru interesele lor personale! Din cauza asta nu merge țara înainte! Da, da, vedem aceleași persoane de douăzeci de ani, iar dacă intră unul și nu se «adaptează», va fi exclus și va fi adus altul care e mai ușor de manevrat! Oameni pe funcții de 15-20 de ani, nu vi se pare ciudat?
-Rep. Chiar dacă îmi puneți această întrebare «frontală», vă spun categoric, DA!
-Persoane pe care îmi e greu să-i numesc oameni, dar, care nu se mai gândesc la popor!
-Rep. Ca să nu ne reproșeze cititorii că discutăm prea multă politică, aș vrea să vă întreb, în încheiere, dacă noutățile din optică, mă refer la operațiile de cristalin, pot fi o soluție de viitor?
-Da, pentru că aplicarea transplantului de cristalin se face ușor, nu afectează ochiul, dar după operație, trebuie respectate anumite reguli stricte!
-Rep. Rămâneți același spirit optimist și încrezător în oameni?
-Da, pentru că așa am învățat să trec prin viață, în toate momentele ei! Când eram mai tânăr, îmi plăcea să visez la condiții mai bune, aparatură de ultimă generație, iar unele visuri le-am realizat! E bine să visăm, că dacă visăm, realizăm! Dacă nu ai gândul că vrei să ajungi undeva, nu vei reuși niciodată! Eu am visat și am realizat!
-Rep. Ce proiecte aveți pentru viitor?
-O mașină mai performantă pentru proiectarea lentilelor!
-Rep. Aveți încredere în viitorul societății românești?
-Eu cred că vor veni și aceia care să țină și cu «omul de jos», că vom avea la conducere și oameni de omenie!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here